25.9.2023 12:57

Οδηγός.. επικοινωνίας!

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, Ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ντροπή, αμηχανία και άγχος όταν πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με καινούριες περιστάσεις, πχ να γνωρίσουν νέο κόσμο ή να κάνουν μια ομιλία. Το συναίσθημα της ντροπής δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ντροπαλότητα. Η ντροπή είναι συναίσθημα που είναι προσωρινό και παροδικό και πυροδοτείται από συγκεκριμένα γεγονότα και σκέψεις. Η ντροπαλότητα από την άλλη πλευρά, είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, κυρίως πιο μόνιμο.

Η ντροπαλότητα προέρχεται κυρίως από τον φόβο απόρριψης και αρνητικής αξιολόγησης από τους άλλους και μπορεί να οδηγήσει το άτομο να αποφεύγει πολλές κοινωνικές συνθήκες. Στο σημείο που αυτή η συμπεριφορά αρχίζει να γίνεται δυσλειτουργική, είναι όταν το άτομο κλείνεται στον εαυτό του και έχει έναν πολύ στενό και περιορισμένο κοινωνικό κύκλο, αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές.
Παρακάτω θα δούμε έναν σύντομο.. οδηγό που θα μπορούσε να βγάλει από την δυσφορική συνθήκη το άτομο, ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να βάζει τον εαυτό του σε «κοινωνικά πειράματα»:

1. Πες πρώτος γεια και συστήσου με το όνομά σου προσφέροντας ένα χαμόγελο ή/και μια χειραψία.
2. Προσπάθησε να θυμάσαι τα ονόματα των άλλων, αλλά ακόμα και εάν αυτό δεν γίνεται, μπορείς να ρωτήσεις το όνομα του άλλου ατόμου αν το έχεις ξεχάσει.
3. Προσπάθησε να είσαι αυθόρμητος και ειλικρινής. Δεν μπορείς να προσποιηθείς καλύτερα κανέναν άλλον, πέρα από τον εαυτό σου!
4. Θυμήσου την αίσθηση του χιούμορ σου. Σε όλους αρέσει να γελάνε!
5. Δείξε ενδιαφέρον και περιέργεια να μάθεις για τον άλλον άνθρωπο. Έτσι θα θέλει να σου ανοιχτεί πιο πολύ!
6. Δείξε ότι ακούς, παραφράζοντας τα λεγόμενα του συνομιλητή σου.
7. Μίλα για θέματα γενικών ενδιαφερόντων, όπως πχ ο καιρός ή μια είδηση που άκουσες και σου προκάλεσε ενδιαφέρον.
8. Χαιρέτισε ανθρώπους που βλέπεις πιο συχνά. Αυτό θα είναι σίγουρα πιο εύκολο και για σένα!
9. Προσπάθησε να μοιράσεις τον χρόνο που δίνεις πληροφορίες με τον χρόνο που παίρνεις, ώστε να μην βαρεθεί ο συνομιλητής σου.
10. Διέκρινε τα σημάδια που δείχνουν ότι το άλλο άτομο δεν ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα, και άλλαξε θέμα συζήτησης (πχ μπορεί να μην συμμετέχει πια στην συζήτηση, να απαντά μονολεκτικά, ή να χασμουριέται! )
11. Προτίμησε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, όπως «πως.., που.., πότε.., γιατί.. »
12. Κάνε ένα κοπλιμέντο για τι φοράει ο συνομιλητής σου ή το τί κάνει ή το τι λέει! Σε ποιον δεν αρέσουν τα καλά λόγια!


Αυτός είναι ένας σύντομος οδηγός έναρξης επικοινωνίας, όταν το άτομο νιώθει ότι δυσκολεύεται. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που είναι ντροπαλός να πηγαίνει κόντρα στο αίσθημα αυτό και να μη μεταφράζει αυτόματα τη νευρικότητα ή το φόβο του απέναντι σε διάφορες καταστάσεις ως ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με τον ίδιο.

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)
tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ