9.7.2024 9:27

Οι διακοπές είναι ανάγκη ή πολυτέλεια;

Γράφει η Φρόσω Τάντου. Ψυχολόγος Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου - Εκπαιδευόμενη στη συστημική ψυχοθεραπεία

Ιούλιος… Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού… Όλοι σκεφτόμαστε τις διακοπές. Μια λέξη που συνδέεται άμεσα με την απόδραση από την δουλειά, τις υποχρεώσεις, αλλά και με την χαλάρωση, την ανανέωση. Ειδικότερα, οι διακοπές συμβολίζουν την ανάγκη να αποστασιοποιηθούμε από την ρουτίνα και τα άγχη της καθημερινότητας. Παρόλα αυτά, στην σημερινή εποχή αποτελεί είδος πολυτέλειας είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα οφέλη έχουν αυτές οι αποδράσεις για την ψυχική μας υγεία.

Αρχικά, σημαντική συμβολή των διακοπών αποτελεί η βελτίωση των νοητικών μας λειτουργιών. Πιο συγκεκριμένα, το μυαλό μας όταν είναι κουρασμένο δεν μπορεί να διαχειριστεί την πληθώρα των πληροφοριών και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Οι διακοπές δίνουν την δυνατότητα, να αποφορτίσουμε τον νου μας από τα προβλήματα. Αυτό μας οδηγεί, στο να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μπορούμε πλέον με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό να λύσουμε ζητήματα που προηγουμένως φάνταζαν δύσκολα.

Επιπρόσθετα, αυτές αποτελούν μια ευκαιρία για κοινωνικές συναλλαγές και πολιτιστική ανάπτυξη. Αναλυτικότερα, ερχόμαστε πιο κοντά με φίλους ή συγγενείς σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, μακριά από υποχρεώσεις και προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε την παρέα τους και τις συζητήσεις τους. Ταυτόχρονα μέσω αυτών των εξορμήσεων αναπτυσσόμαστε και πολιτιστικά. Με άλλα λόγια, έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να μάθουμε νέους πολιτισμούς, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες μας.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις αποδράσεις από την καθημερινότητα βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, η πίεση που βιώνουμε αυξάνει τα επίπεδα άγχους και κατά συνέπεια δεν ξεκουραζόμαστε όταν κοιμόμαστε. Ωστόσο, με τις διακοπές όπου «παγώνουν» όλα αυτά, ο οργανισμός μας χαλαρώνει. Αυτό σημαίνει ύπνος χωρίς ξυπνητήρι, άγχος και καταναγκαστικό πρωινό ξύπνημα με πληθώρα υποχρεώσεων. Η καλή ποιότητα ύπνου, έχει ως αποτέλεσμα πέραν της ξεκούρασης, τη μείωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Εν κατακλείδι, οι διακοπές επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Στη σύγχρονη εποχή ιδιαίτερα, όπου οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής είναι απαιτητικοί ακόμη και αν οι διακοπές φαντάζουν πολυτέλεια, οι μικρές παύσεις από αυτή μπορούν όπως φαίνεται και από τα παραπάνω να ανατροφοδοτήσουν τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα του ανθρώπου. 

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)
tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ