20.12.2013 16:23

Οι «τυφλοί» τιμωρήθηκαν, η αγορά δεν φταίει σε τίποτα

«Τι λέτε αν δεν ανοίξουμε την Κυριακή 29 του μήνα;», γυρνούσαν πόρτα – πόρτα την Απλωταριά οι «βρεγμένες γάτες» του Εμπορικού Συλλόγου, όταν ο Γαννιάρης τους εξήγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσει την έκπτωση του από το αξίωμα για τα ωραία τους τα μάτια.

Στη θέση τους, αφού αναλάμβανα να υπερασπιστώ την ανυποψίαστη αγορά στην παράνομη – εκεί οδηγηθήκαμε! – απόφαση της να λειτουργήσει την πιο κερδοφόρα Κυριακή του χρόνου, την επομένη, στις 30 Δεκεμβρίου, για λόγους ευθιξίας, θα είχα υποβάλλει την παραίτηση μου, με ένα τεράστιο συνοδευτικό συγγνώμη προς τους συναδέλφους μου για την ανεπάρκεια μου να εκπροσωπήσω το δικαίωμα τους να δουλέψουν ακόμα κι όταν ο κόσμος κυκλοφορεί με άλλη διάθεση έξω από τις βιτρίνες τους.

Η διοίκηση του εμπορικού κόσμου πάσχει από στραβισμό, για να μην πω χρειάζεται επειγόντως τη … Λεμονιά για ένα επίδομα. Σωστό αυτή τη φορά. Η τύφλα τους και η επιμονή να αντιτίθενται σε κάθε απλή εξέταση εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας της αγοράς είναι πια και επικίνδυνη για τον απαθή εμπορικό κόσμο.

Δεν είναι αυτό όμως το ζητούμενο, εδώ που έφτασαν τα πράγματα.

Η εμπάθεια του καθενός μας έναντι οποιουδήποτε εμπόρου μπορεί να του στερήσει τη δυνατότητα να έχει ανοιχτό το κατάστημα του την πιο εμπορική μέρα του χρόνου.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλίμονο αν συμπεριφερθεί με τάση παραδειγματισμού. Προφταίνει να δώσει οδηγίες, να νομοθετήσει την απάλειψη του παραμικρού κινδύνου, ώστε τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου να λειτουργήσουν απόλυτα νόμιμα, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο έκθεσης των ιδιοκτητών τους. 

Ναι, έχει ευθύνη σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Χίου που αποδέχεται την … τυφλότητα να τον διοικεί. Του πρέπει κάποια στιγμή να πάρει κι εκείνος το παράδειγμα του. Θα είναι τραγικό όμως η τιμωρητική διάθεση να εκδηλωθεί τώρα, την ώρα που τα μαγαζιά προσβλέπουν στη βαθιά ανάσα του εορταστικού κλίματος για να κυλήσουν τη βαρυχειμωνιά του Γενάρη και του Φλεβάρη.

Όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στην ανάγκη η αγορά να λειτουργήσει ανεμπόδιστα στις 29 Δεκεμβρίου. Θεσμικοί φορείς και κοινωνία να πιέσουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης για μια παρέκκλιση ανάγκης στο νόμο που πρόσφατα ψήφισε. Οι νόμοι ψηφίζονται σίγουρα για να τηρούνται. Αν είναι όμως να τυραννούν τους πολίτες πρέπει να έχουν την ευελιξία των αλλαγών.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ