Όταν την Κυριακή το απόγευμα συλλογιζόμαστε την Δευτέρα, την αρχή της εργασιακής εβδομάδας, συχνά νιώθουμε δυσφορία ή άγχος, σχετιζόμενο με την εργασία. Αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση όπου το άγχος αυτό είναι υπέρμετρο; Στη περίπτωση που μας προκαλεί συνεχή ανησυχία στις ώρες εργασίας, διαταραχές ύπνου , επίμονη σωματική εξάντληση, η οποία δεν υποχωρεί ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε; Τι συμβαίνει όταν στα πλαίσια της δουλειάς μας, έχουμε προβλήματα μνήμης και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων;
Όλα τα παραπάνω, όπως επίσης η δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία, η μειωμένη απόδοση και η έλλειψη ενθουσιασμού για την εργασία, ο κυνισμός και η συναισθηματική αποστασιοποίηση συνιστούν συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης ή όπως είναι γνωστό, burnout. Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στη καθομιλουμένη κυρίως για να περιγράψει την κόπωση και το εργασιακό στρες, αλλά αυτή του η χρήση είναι λανθασμένη. Το burnout δεν είναι απλώς η εργασιακή κόπωση, αλλά ένα σύνδρομο με συγκεκριμένα συμπτώματα: μια διαδικασία κατά την οποία ο εργαζόμενος νιώθει σωματική, συναισθηματική και ψυχική εξάντληση ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης σε καταστάσεις οι οποίες έχουν συναισθηματικές απαιτήσεις.
Ακόμη, αν και μοιάζει με κατάθλιψη, δεν είναι το ίδιο. Ανάμεσα σε πολλές διαφορές, η κύρια είναι ότι στο burnout τα συμπτώματα εμφανίζονται και σχετίζονται αποκλειστικά με την εργασία ενώ στην κατάθλιψη διαπερνούν όλους του τομείς της ζωής του ατόμου.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, 1 στους 4 ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή του θα πάθει burnout, ενώ πρόσφατα το σύνδρομο συμπεριλήφθηκε στον διεθνή κατάλογο κατάταξης των ασθενειών, ICD 11.
Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ελεγχθεί το burnout στα πρώιμα στάδια: Συχνά διαλείμματα από την εργασία. Αποσύνδεση από email, social group που σχετίζονται με την εργασία τις ώρες εκτός δουλειάς (σε μερικές χώρες είναι παράνομο ο εργοδότης να στέλνει email στον εργαζόμενο εκτός ωραρίου). Ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή. Ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες που θα σας επιτρέψουν να αποσυνδεθείτε από την εργασία σας, επιλέγοντας δραστηριότητες που διαφέρουν από την εργασία σας (πχ ασχοληθείτε με φυσική δραστηριότητα εάν δουλεύετε σε υπολογιστή).
Η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι μια αναγκαία επιλογή, καθώς εκείνος/η είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα, να τα διαχωρίσει από άλλες πιθανές σωματικές ή ψυχικές παθήσεις και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν να γίνουν εντονότερα και πιο σταθερά.
Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ. 2271020000 (εσωτ.2).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.