4.12.2012 8:49

Παραγωγοί εναντίον κτηνοτρόφων και πολιτείας

ΟΙ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΗΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΣΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τους αγρότες παραγωγούς των περιοχών των Αρμολίων, του Πυργίου, των Ολύμπων, της Βέσσας και της Ελάτας. Ένα μήνα μετά από τις καταγγελίες τους για παράνομη εγκατάσταση  και  καταστροφές που προκαλούν στα χωράφια και τις ιδιοκτησίες τους οι κτηνοτρόφοι, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, παρακάμπτοντας την πολιτεία που δεν δείχνει διάθεση ή δεν έχει την ικανότητα να τους προστατέψει.

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, ακόμη και των πολιτειακών οργάνων ζητώντας με μηνήσεις και αγωγές την απόδοση ευθυνών. Τις επιλογές τους στηρίζουν και τα τοπικά συμβούλια των οικισμών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Οι παραγωγοί έχουν ζητήσει τη στήριξη και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, που προγραμματίζει συνέλευση στην οποία θα αποφασισθούν οι υποστηρικτικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν

 

Χωρίς ντροπή

Ο νομικός εκπρόσωπος των  μαστιχοπαραγωγών της  Βέσσας Γ. Ράγκος, δηλώνει ότι θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Οι κτηνοτρόφοι δεν περιορίζονται στις εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί, μπαίνουν χωρίς ντροπή στα καμένα μπροστά στα μάτια όλων. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες στο δασαρχείο, στις δημοτικές ενότητες και το δήμο, δεν επεμβαίνει κανένας. Μόνο μέσον δικαίωσης και αποκατάστασης της ομαλότητας είναι η επίσημη καταγγελία και από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και καταλήγει πάντα εις βάρος των παραγωγών και του κόσμου που καταστρέφεται η περιουσία του, οι κτηνοτρόφοι είναι στο απυρόβλητο».   

 

Βέσσα

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Βέσσας Α. Νιανιαχάς εκπροσωπώντας  τους 25 συχωριανούς του που έχουν κινηθεί νομικά  επισημαίνει ότι  το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά τη φωτιά.

«Ότι δέντρο και φυτό πάει να σκάσει καταστρέφεται. Το 95% των εκτάσεων της Βέσσας έχει καεί και σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να υπάρχουν εκεί κτηνοτρόφοι».

 

Ολύμποι

« Καταλαβαίνουμε ότι και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ζήσουν, αλλά και εμείς έχουμε καταστραφεί» προσθέτει ο πρόεδρος συνεταιρισμού Ολύμπων Μ. Χαλκιάς, που υπογραμμίζει ότι οι παραγωγοί θα πληρώσουν και την αντιπαράθεση που θα δημιουργηθεί μεταξύ των βοσκών.

«Σε μια από τις δύο κατειλημμένες περιοχές που έχει εγκατασταθεί ο Νίκος  Αποστολής ο δήμος θέλει να βάλλει μαζί και το Γιάννη  Σκούφαλο. Δεν θα τα βρίσκουν μεταξύ τους  γιατί έχουν πολλά ζώα σε σχέση με την έκταση του βοσκότοπου, επειδή δεν θα μπορούν τα ελέγξουν θα μπαίνουν στις καλλιεργήσιμες και τις καμένες εκτάσεις και θα  την πληρώνουμε πάλι εμείς. Οι κατσίκες προκαλούν φοβερές καταστροφές όπου περνάνε, ακόμη και τους τοίχους γκρεμίζουν. Η απόφαση μας να μη δεχτούμε και άλλο τσοπάνη είναι οριστική. Το παλεύουμε μαζί με την κοινότητα και περιμένουμε την εφαρμογή του νόμου».

 

Ελάτα

Στην Ελάτα υποστηρίζουν ότι εκτός όλων των άλλων, οι βοσκοί δεν έχουν εγκατασταθεί στο Καλολιμένι που τούς έχει παραχωρηθεί, αλλά στον καμένο λόφο του Τράχωνα. «Το πρόβλημα υπήρχε από παλιότερα, είχαμε απευθυνθεί εγγράφως στις αρχές, αλλά κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη να  εφαρμόσει το νόμο, ο ένας μας έστελνε στον άλλο», αποκαλύπτει η πρόεδρος του τοπικού  συνεταιρισμού Α. Κλώτσου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ