18.6.2013 17:11

Πιο ευεργετική… δεν γίνεται!

Χαμηλούς τόνους προσπαθούν να κρατήσουν οι γιατροί του Νοσοκομείου, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και η Ομάδα Εργασίας,  μετά την επιστημονική πιστοποίηση της εντυπωσιακής θεραπευτικής δράσης της μαστίχας ενάντια στη χοληστερίνη και στο σάκχαρο.  Τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της συνεχιζόμενης μελέτης θα πιστοποιήσουν και τυπικά τα νέα  στοιχεία, αλλά  τα σκευάσματα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τουλάχιστον μετά απο πέντε χρόνια.

Επίσημη κατοχύρωση

Οι ευεργετικές δράσεις της μαστίχας εξακολουθούν να εκπλήσσουν. Το επιστημονικό προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής  και του Νοσοκομείου τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα έχουν πιστοποιηθεί, αλλά  θα κατοχυρωθούν επίσημα  με δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και ανακοίνωση σε καρδιολογικό συνέδριο.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ακόμη κάποια από τα 14 μέλη της ομάδας εργασίας οι επίκουροι καρδιολόγοι: Στ. Γαρουφαλής, Ν. Σμυρνιούδης, Π. Βούτας, ο Ενδοκρινολόγος Ι. Γεωργιάδης ως επιμελητής των στατιστικών στοιχείων,  ο Επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Μ.Χ. Ηλ. Σμυρνιούδης και ο ειδικευόμενος καρδιολόγος Μ. Διδάγγελος.

Θαν. Καρτάλης- Καρδιολόγος «Σκυλίτσειου»

Με ικανοποίηση, ο καρδιολόγος Θανάσης Καρτάλης τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι η μελέτη που ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες είχε  ως στόχο  να διερευνήσει την πιθανή μεταβολή των τιμών των λιπιδίων και του σακχάρου ορού, μετά από χορήγηση τριών διαφορετικών μορφών μαστίχας σε κουφέτο, σκόνη και ειδικό σκεύασμα που παραλήφθηκε από τη Γαλλία, ενώ υπήρχε και ομάδα ελέγχου και αντιπαράθεσης των τιμών του οργανισμού με λήψη placebo.

«Είναι πρώτη φορά που τα πειράματα έγιναν σε τόσο  προχωρημένο στάδιο και πάνω σε ανθρώπους. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με  210 διαδοχικούς  υγιείς εθελοντές και των δύο φύλων με αυξημένη ολική και LDL χοληστερόλη που καταχωρήθηκαν σε 4 ομάδες, αλλά τελικά συνεχίσαμε με  179 άτομα. 82 από αυτούς έλαβαν 1gr μαστίχα σε κουφέτο, 24 από αυτούς έλαβαν placebo, 39 από αυτούς έλαβαν την επεξεργασμένη από τη Γαλλία και 34 από αυτούς έλαβαν 2gr σε σκόνη.  Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής  μελέτης η φυσική μαστίχα Χίου φαίνεται ότι έχει αρκετά ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης  και στο ζάχαρο υγειών εθελοντών,  κυρίως στο ανδρικό φύλο. Η μελέτη θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματα της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».  Εντυπωσιακή, χαρακτήρισε και την καταγραμμένη ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης.

Ηλ. Σμυρνιούδης-  Επιστημονικός Υπεύθυνος Ε.Μ.Χ.:

«Στόχος της Ε.Μ.Χ. την τελευταία δεκαετία είναι να επιβεβαιώσει τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας, με στόχο να καθιερωθεί σαν ένα φυσικό φάρμακο και διατροφικό σκεύασμα που θα δώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν, που μελλοντικά  θα συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων της μαστίχας και του εισοδήματος των παραγωγών. Ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα  η συνεργασία μας με το Νοσοκομείο και άλλα ερευνητικά ιδρύματα και είναι συνεχής και τα αποτελέσματα γνωστά. Σκευάσματα με μαστίχα για ιατροφαρμακευτικές και  διατροφικές  χρήσεις κυκλοφορούν πλέον σε περισσότερες από 15 χώρες, με πολύ καλά αποτελέσματα».

Ι. Γεωργιάδης - Ενδοκρινολόγος

«Κάποιες ενδείξεις ότι η μαστίχα θα μπορούσε να έχει μερικά καλά αποτελέσματα και σε αυτούς τους τομείς είχαμε εδώ και αρκετό διάστημα αλλά δεν είχαν πιστοποιηθεί από καμία έρευνα.   Δεν υπήρχε καμία ολοκληρωμένη μελέτη αυτού του μεγέθους. Εργασία με ανάλογη στόχευση έχει ξεκινήσει το Πανεπιστημιακό Λαϊκό Νοσοκομείο των Αθηνών ένα χρόνο νωρίτερα από εμάς, αλλά δεν την έχει ολοκληρώσει ακόμη.  Εδώ πρέπει να τονίσουμε την επιτυχία του εγχειρήματος από όσους συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας γιατί ολοκλήρωσαν με απόλυτα εντυπωσιακά αποτελέσματα την έρευνα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος εργασίας. Είναι τιμητικό για όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια το γεγονός ότι σε αυτό το επίπεδο κατάφεραν να έχουν αποτελέσματα που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν ακόμη και μεγάλα κέντρα στην Αθήνα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ