Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί υποτιθέμενου χάους σε περίπτωση που η Χίος μείνει χωρίς δομή ταυτοποίησης και φιλοξενίας, προσφύγων και μεταναστών υιοθετούν πλήρως οι εργαζόμενοι του Κ.Υ.Τ. Χίου στο Χαλκειός, μέσα από επιστολή τους στον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.
Όπως επισημαίνουν « η πλήρης έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης και δομής στην αντιμετώπιση του ενδεχομένου νέων αυξημένων ροών μας θέτει εκ νέου υποψήφιους για παρόμοιες καταστάσεις» ενώ λίγο αργότερα καλούν τον Σταμάτη Κάρμαντζη να διατηρήσει σε λειτουργία το Κ.Υ.Τ. της ΒΙ.ΑΛ. «με την ευχή ότι θα βρεθεί μία άμεση λύση στη στέγαση της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Χίου, που θα αποτελέσει απάντηση στις προκλήσεις των καιρών μας και όχι όπως παρουσιάζεται ως νέο πρόβλημα, γεγονός που αποδεικνύει και η υιοθέτηση θετικής στάσης των γειτονικών μας νησιών».
Αναλυτικά η επιστολή τους
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Οι Χιώτες εργαζόμενοι, στο Κ.Υ.Τ. Χίου, πληροφορηθήκαμε, με μεγάλη μας λύπη και ανησυχία, την πρόθεση του Δήμου να προβεί σε έξωση των Υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτήριο της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, προτού ακόμα βρεθεί μια, από κοινού επιθυμητή, λύση για το νέο χώρο στέγασης τους καθώς και της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ταλάνισε, επί σειρά ετών, το νησί μας όπως και τα γειτονικά μας νησιά και υπήρξε αιτία αντεγκλήσεων, διαμαρτυριών και έντονων πολιτικών διενέξεων.
Ως εργαζόμενοι στο δύσκολο αυτό κομμάτι θα θέλαμε να καταθέσουμε ενώπιον σας την προσωπική μας άποψη και εμπειρία. Αφού χειριστήκαμε σωρεία ροών τα προηγούμενα έτη και υπήρξαμε μάρτυρες μιας εξαίρετα δύσκολης κατάστασης, τόσο για το νησί μας όσο και για τη χώρα μας γενικότερα, όλοι μας πλέον, κατά κοινή ομολογία, διαπιστώνουμε ότι έχει επέλθει μια ομαλοποίηση των συνθηκών. Ούτε οι ροές σχετίζονται αριθμητικά και αναλογικά με το άμεσο παρελθόν, ούτε η διαμονή των μεταναστών και προσφύγων στα Κέντρα είναι μακρόχρονη, λόγω της επιτάχυνσης των απαραίτητων διαδικασιών και κυριότερα οι ζωές και η καθημερινότητα μας δεν επιβαρύνεται από το μεγάλο αριθμό αιτούντων Άσυλο. Μια νέα πραγματικότητα υπάρχει ήδη στη διαχείριση της όλης κατάστασης και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο επικίνδυνο θα ήταν να πράξουμε με αφέλεια αυτή την κρίσιμη στιγμή και να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που υπήρχε πριν το 2015. Δεν είναι μακριά οι εποχές που όλα τα κεντρικά σημεία της Χίου μας, από το λιμάνι μέχρι το Δημοτικό Κήπο, ήταν γεμάτα από μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν είχαν που να διαμείνουν και κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα και παντού, προκαλώντας αρχικά τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη και στη συνέχεια την έντονη δυσφορία των συντοπιτών μας. Η πλήρης έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης και δομής στην αντιμετώπιση του ενδεχομένου νέων αυξημένων ροών μας θέτει εκ νέου υποψήφιους για παρόμοιες καταστάσεις. Κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα, μετά την απόκτηση τόσης εμπειρίας και τεχνογνωσίας αλλά και προετοιμασίας, θα ήταν πραγματικά καταστροφικό.
Επιπλέον, θα ήταν καλό να κρατάμε στο μυαλό μας, σαν ακρίτες, τη σπουδαιότητα της γεωπολιτικής μας θέσης για την ασφάλεια της χώρας μας, που αποτελεί παράλληλα και πύλη για την Ευρώπη. Το να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια πραγματικότητα και να αποποιούμαστε των ευθυνών και του ρόλου μας δε συνάδει με κανένα από τα ιστορικά μας πρότυπα. Όσο και να μην το θέλουμε, όσο και να προσπαθούμε να το αποφύγουμε και δικαίως, το μεταναστευτικό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Το θέμα είναι πώς θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να περνάνε ανεξέλεγκτα όσοι και όποιοι θέλουν από το νησί μας;
Τέλος, αξιότιμε κύριε Δήμαρχε , θα θέλαμε να καταθέσουμε και την προσωπική μας συμβολή στη ζυγαριά των αποφάσεων σας. Είμαστε, αυτή τη στιγμή, μία μεγάλη ομάδα εργαζομένων, στην πλειοψηφία μας Χιώτες δημότες, που απασχολούμαστε στο μεταναστευτικό σε πολλές όμορες Υπηρεσίες και φορείς. Σε μια δύσκολη περίοδο, συμβάλλαμε και εμείς από την πλευρά μας στην αποσυμφόρηση του νησιού με την οργάνωση και μεταφορά χιλιάδων μεταναστών προς την ενδοχώρα. Αυτό έγινε εφικτό με τον εκσυγχρονισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών Ασύλου. Παράλληλα στη θωράκιση της δημόσιας υγείας με τον περιορισμό και τον έλεγχο των μεταναστών στις συνθήκες της πανδημίας, τόσο των νεοεισερχομένων όσο και των διαμενόντων. Η μείωση της παραβατικότητας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων υπήρξαν επίσης σημαντικές.
Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε, από τη μεριά μας, την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία μας και να σας καλέσουμε να λάβετε τα παραπάνω υπόψη σας, κατά τη λήψη των αποφάσεων σας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των συμπολιτών μας. Η λύση, ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται στη λήψη μιας, από κοινού, υπεύθυνης στάσης και επ’ ουδενί στη κατακρήμνιση των όσων πετύχαμε τόσο καιρό. Σας καλούμε να διατηρήσετε εν λειτουργία το συγκεκριμένο χώρο της ΒΙΑΛ, με την ευχή όλων μας μέχρι να βρεθεί μια άμεση λύση στη στέγαση του νέου ΚΕΔΝ Χίου, που θα αποτελέσει απάντηση στις προκλήσεις των καιρών μας και όχι όπως παρουσιάζεται ως νέο πρόβλημα, γεγονός που αποδεικνύει και η υιοθέτηση θετικής στάσης των γειτονικών μας νησιών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.