Η απομάκρυνση των όγκων των καμένων δέντρων, η απογραφή και αποτύπωση της καμένης περιοχής, η κύρηξη της σε αναδασωτέα, η απαγόρευση της βοσκής και του κυνηγιού στα καμένα, είναι οι πρώτες ενέργειες που θα γίνουν από τη Διεύθυνση Δασών, αμέσως μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πριν αρχίσουν οι διαδικασίες επιλογής των έργων αναδάσωσης και κατασκευής μικρών αντιπλημμυρικών φραγμάτων.
Υλοτόμηση
Ο δασάρχης Κ. Μπέλλας δηλώνει στον «π», ότι πρώτο μέλημα της υπηρεσίας του θα είναι η απομάκρυνση του όγκου των καμένων δέντρων και η κατασκευή ξυλοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων που θα τοποθετηθούν επιλεγμένα σημεία για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των εδαφών και των πλημμυρικών φαινομένων που απειλούν τα «καρβουνιασμένα» δάση και τις γειτονικές τους περιοχές. Ταυτόχρονα θα γίνει η απογραφή και να αποτυπωθεί το περίγραμμα της καμένης έκτασης. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων σταδίων θα πρέπει να κηρυχθεί η έκταση αναδασωτέα, αυτόματα θα απαγορευτούν η βόσκηση και το κυνήγι και θα προστατευθεί από κάθε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. Στο τελευταίο στάδιο θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τις αναδασωτέες εκτάσεις με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα.
Αναδασώσεις
«Για να προχωρήσουμε σε τεχνητή αναδάσωση θα πρέπει να διαπιστώσουμε και να αποτυπώσουμε μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα της φυσικής αναδάσωσης. Μόνο τότε θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν και ποιες προϋποθέσεις έχουν δημιουργηθεί για τεχνητές αναδασώσεις, με μελέτες που θα εκπονηθούν από ειδικούς αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς.
Σε διαφορετική περίπτωση μία αναδάσωση μπορεί να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον και την αναδόμησή του έπειτα από μία μεγάλη πυρκαγιά», προσθέτει αναφερόμενος στο στάδιο της ανάπλασης των κατεστραμμένων δασικών πυρήνων.
Οι προϋποθέσεις
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφήσουμε τη φύση να επιτελέσει το έργο της. να αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα να δούμε τι «αντισώματα» θα αναπτύξει η ίδια και αναλόγως θα διαπιστώσουμε αν και πως θα επέμβουμε, εφόσον είναι δυνατόν τεχνικά και οικονομικά.
Θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της φυσικής αναδάσωσης και στη συνέχεια θα μπορούμε με σωστές μελέτες να επιλέξουμε τον χρόνο και την τακτική που θα ακολουθήσουμε για την τεχνητή, που μπορεί να ξεκινήσει από φέτος ή τον επόμενο χρόνο». Αν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η παρέμβαση, η διαδικασία θα επιλεγεί από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα».
Αντιπλημμυρικά
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να γίνουν μόνο σε χείμαρρους που θα επιλεγούν με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από εξειδικευμένους φορείς.
«Τα μικρά τσιμέντινα φράγματα θα μειώσουν την ταχύτητα του νερού και θα προστατέψουν τις καμένες εκτάσεις και τις απειλούμενες γειτονικές περιοχές από την ταχύτητα, την ποσότητα των νερών και τα φερτά υλικά που θα κατεβάσουν οι χείμαρροι, για να αποφευχθούν οι πλημμύρες και οι άλλες φυσικές καταστροφές».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.