19.3.2013 12:11

Πρόταση σωτηρίας των μεταλλείων του Κεράμου

• ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σε μια από τις πιο μεστές συναισθημάτων και ουσίας εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων η Βιβλιοθήκη Κοραής έβγαλε στο φως μια ιστορία ξεχασμένη στο παρελθόν, απόλυτα διδακτική όμως για το αύριο του τόπου μας. Ήταν η πρώτη ιστορική αναδρομή στην επιχείρηση που σφράγισε τη μεταλλευτική ιστορία της Χίου τον προηγούμενο αιώνα, η απομόνωση όμως του Κεράμου της στέρησε επαρκή δημοσιότητα, αφήνοντας καλά φυλαγμένες τις συγκλονιστικές στιγμές επιβίωσης της βόρειας Χίου. Τότε που η λέξη χρήμα ήταν συνώνυμη του μεροκάματου στα μεταλλεία εξόρυξης του αντιμονίου. Ένα μεροκάματο, όμως, που για 24 περιπτώσεις πληρώθηκε πανάκριβα, με την ίδια τη ζωή των μεταλλεργατών.

Πρωταγωνιστές της εποχής ο ιερέας Χαρ. Ξυδιάς, ο Παν. Ξυδιάς και ο Ηλ. Τσίμηλας. Άνθρωποι που εργάστηκαν σε συνθήκες δίχως το παραμικρό μέτρο προφύλαξης από τη σκόνη, κατέθεσαν τις αλησμόνητες εμπειρίες τους. Ο πλούτος της Βιβλιοθήκης διάνθησε την εκδήλωση με αποσπάσματα – ντοκουμέντα για την εποχή και ο καθηγητής του Ε.Μ.Π., κ. Νίκος Μπελαβίλας, αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες άνθησης των ορυχείων στη χώρα μας, πολλές φορές με τρόπο που διαθέτει έντονα αποικιοκρατικά στοιχεία.

Κυρίως, όμως, κατέθεσε πρόταση πώς όλος αυτός ο μνημειακός πια πλούτος της κοιλάδας των Αγιασμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί, με μικρό κόστος, και να μετατραπεί σε πόλο έλξης για την περιοχή.

Ο κ. Μπελαβίλας εκτιμά ότι οι εργασίες για την μετατροπή των στοών σε επισκέψιμες δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αποδώσουν και κυρίως έχουν κόστος πολύ υψηλό για τα δεδομένα της εποχής, γύρω στα 8 εκ. ευρώ, βάση των εκτιμήσεων του ΙΓΜΕ.

Αντίθετα αντιπρότεινε τη σωστική αναστήλωση των συνοδευτικών των μεταλλείων κτιρίων, ως μικρά μεταβιομηχανικά μουσεία, που θα συνιστούν έναν ανοιχτό μουσειακό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών των Αγιασμάτων και του εγκαταλελειμμένου οικισμού του Λαρδάτου. Όπως υπολόγισε, το συνολικό κόστος δεν θα υπερβεί τα 2,2 εκ. ευρώ.

Η τιμή σε ζώντες και τεθνεώτες μεταλλωρύχους, η δημοσιοποίηση μέρους του ελάχιστου ιστορικού της θησαυρού και η ικανότητα να έλκει στη Χίο προσωπικότητες που μπορούν να καταθέσουν σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις είναι το τρίπτυχο που υποχρεώνει τη Βιβλιοθήκη να επιχειρήσει κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, που, όπως φάνηκε και από τη προσέλευση, διψά για αυτές η κοινωνία της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ