Σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο φέρεται να συζητείται ήδη η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση του έργου που επιτελούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν από το γεγονός ότι στην πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων η αρχή γίνεται με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως σημειώνει η ενημερωτική σελίδα aftodioikisi.gr, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει παράταση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, άλλων 12.500 υπαλλήλων, το Δεκέμβριο. Αν η Τρόικα δεν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου, αφού ήδη λείπουν 1.349 ονόματα από την πρώτη λίστα (αυτά των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ). Στις συζητήσεις παρασκηνίου αναζητώνται δεξαμενές «διαθέσιμων» και όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι στη σειρά είναι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συχνότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων, με συνεπακόλουθο οι δρόμοι να πνίγονται συχνά στα σκουπίδια, αλλά και η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, που αφήνει σε πολλές πόλεις και χωριά αμάζευτα τα απορρίμματα, έχουν μετατρέψει σε ευάλωτο επαγγελματικό στόχο την ομάδα των υπαλλήλων καθαριότητας. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι αν υπάρξει και η κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, δηλαδή η δημοσιοποίηση πόσων προσλήφθηκαν ως οδοκαθαριστές και πόσων βρίσκονται σήμερα στο δρόμο και όχι σε κάποιο γραφείο, τότε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα περιοριστεί σημαντικά.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη λύνει τα χέρια πολλών δημοτικών αρχών, οι οποίες απελευθερώνονται από τους ασφυκτικούς και συχνά ετεροχρονισμένους περιορισμούς προσλήψεων και πλέον θα είναι οι ίδιες υπεύθυνες να ορίζουν τον αριθμό των συνεργείων που έχουν ανάγκη ανά εποχικότητα. Ίσως δε μια τέτοια προσέγγιση να αποδειχθεί και επωφελής για τα δημοτικά ταμεία.
Όπως καταλήγει η aftodioikisi.gr, με βάση την υπουργική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δήμων, σε περίπτωση που καταργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος κατ αντιστοιχία με αυτούς των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση εντός του 2014.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να τρέξουν άμεσα, καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσουν τον παράγοντα των παρατεταμένων κινητοποιήσεων που αναμένεται να προκληθούν, καθώς και το γεγονός ότι η σύνταξη των δημοτικών προϋπολογισμών θα πρέπει να στηριχθεί στα νέα δεδομένα. Αν πάντως οι κυβερνητικές σκέψεις προχωρήσουν, μεταφέρεται στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης η επόμενη κοινωνική σύγκρουση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.