14.12.2013 19:14

Σηκώνουν ψηλά τα χέρια οι δικαστικοί επιμελητές

• ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Στην πρακτική αδυναμία των δικαστικών επιμελητών του νησιού προσκρούει η αγωνιώδης προσπάθεια της Εφορίας να γεμίσει τη Χίο με κατασχετήρια. Καλούμενοι να παραλάβουν για επίδοση τα περισσότερα από 100 κατασχετήρια που έχουν εκδοθεί, ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές ύψους 200 – 500 ευρώ, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, σχεδόν στο σύνολο τους οι δικαστικοί επιμελητές δήλωσαν πρακτική αδυναμία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε κάθε έναν από αυτούς αντιστοιχούσαν περίπου 25 επιδόσεις, όμως, όπως ισχυρίζονται, η διαδικασία που απαιτείται με τον έλεγχο τίτλων στο Υποθηκοφυλάκειο, απαιτεί χρόνο 3 – 4 ημερών για να ολοκληρωθεί κάθε μια από αυτές.

«Πρακτικά είναι αδύνατον να προφτάσουμε. Δεν αρνούμαστε να εκτελέσουμε την εντολή, πρέπει όμως να καταλάβουν όσοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα», επισημαίνει ένας από αυτούς στον «π».

Ο κίνδυνος της παραγραφής

Η Εφορία από την πλευρά της επισείει τον κίνδυνο της παραγραφής, καθώς για κάποια από τα πρόστιμα εκπνέει η προθεσμία είσπραξης τους και παραγράφονται.

«Δεν ισχύει για όλα τα επιδοτήρια. Υπάρχουν περιπτώσεις που για εκκρεμότητα 500 ευρώ, από παραγραφή κινδυνεύει ποσό λιγότερο από 50 ευρώ», μεταφέρει στον «π» καλά πληροφορημένη πηγή.

«Για όσα επιδοτήρια δεν υπάρχει το άγχος της παραγραφής, δεν κατανοώ γιατί η Εφορία επιμένει να δοθούν την περίοδο των εορτών. Γιατί δεν επιδιώκει μια νέα επικοινωνία με τους οφειλέτες αλλά προχωρά στην ακραία εκβιαστική λύση», συνεχίζει.

Επέμβαση Εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες μέρες με την υπόθεση θα ασχοληθεί ο Εισαγγελέας, καλώντας τους δικαστικούς επιμελητές να εξηγήσουν τους λόγους που δεν παραλαμβάνουν τα κατασχετήρια. Η κατηγορία της απείθειας είναι άγνωστο πια επίπτωση μπορεί να έχει για τους επιμελητές, οι οποίοι ζητούν να γίνει κατανοητό ότι δεν αρνούνται αλλά αδυνατούν να εκτελέσουν την εντολή της Εφορίας. Ζητούν δε να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για να λυθεί το θέμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ