Ένα όνειρο είναι πια πραγματικότητα. Επιτέλους, ένα μεγάλο έργο άρχισε να αποδίδει στο νησί μας. Οι κάτοικοι των οικισμών Καλαμωτής, Πατρικών, Κοινής, Παγίδας, Βουνού, Φλατσίων, Νενήτων και Καταρράκτη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο δεν ζουν πια τα μαρτύρια της λειψυδρίας και της κακής ποιότητας του νερού. Υδρεύονται με καλό νερό «λάτρας» - όπως το αποκαλούν - απο το φράγμα του Κατράρη. Ανοίγουν τις βρύσες τους και νοιώθουν την αλλαγή στη ζωή τους, πλένονται και μαγειρεύουν με σχεδόν άριστο υγιεινό νερό. Κάνουν μπάνιο και νοιώθουν το δέρμα τους στιλπνό, χωρίς τα ενοχλητικά και ανθυγιεινά αποτελέσματα της ξηροδερμίας.
Τα χλωριόντα δεν ξεπερνούν πλέον τα 350, όπως πιστοποιούν οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΧ. Το σκληρό και υφάλμυρο νερό με τα 3.500 χλωριόντα που είχε παλιότερα η γεώτρηση της Στεναχώνης, ή τα 600 έως 700 πιο πρόσφατα, χρησιμοποιείται ελάχιστα πιά ως συμπλήρωμα στους οικισμούς, όταν υπάρχει κάποια έλλειψη. Σταδιακά όμως αυτή η γεώτρηση θα καταργηθεί, θα παραμείνουν ενεργές και θα εξακολουθούν να τροφοδοτούν το δίκτυο οι γεωτρήσεις της Τύλης και του Κοντυλόπου και το νερό θα μετατραπεί σε πόσιμο.
Το δίκτυο ύδρευσης της ανατολικής Ιωνίας τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο της Καλαμωτής και την παλιά δεξαμενή της Κοινής στην περιοχή Λουπαδιώτη - Κοκκινογένη. Τώρα το φράγμα δίνει 25 έως 30 κ.μ. νερό την ώρα, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα αποδίδει 90 έως 100 κυβικά, όπως τονίζει ο διευθυντής της ΔΕYΑΝΧ, Πέτρος Καλογεράκης.
Πιθανότατα μέσα στο 2014, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, το δίκτυο θα επεκταθεί στα νότια μαστιχοχώρια και η απόδοση του διυλιστηρίου θα καλύψει τις ανάγκες Πυργίου και των Ολύμπων. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο η ΔΕΥΑΝΧ θα έχει καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν όλης της νότιας Χίου και των μαστιχοχωρίων, αφού Θολοποτάμι, Καλλιμασιά και Μυρμήγκι τροφοδοτούνται συμπληρωματικά ήδη από το νέο δίκτυο του φράγματος Ζυφιά. Μέσα και Έξω Διδύμα παίρνουν και από τα δύο φράγματα.
Ναι μεν, αλλά…
Στις δεξαμενές της Καλαμωτής αναμειγνύονται τα νερά του Κατράρη και της Στεναχώνης και στο δίκτυο διοχετεύεται πολύ νερό καλής ποιότητας. Ο οικισμός αυτή την περίοδο τροφοδοτείται συμπληρωματικά με 150 κ.μ. περίπου την ημέρα από το φράγμα. Αυτό που θέλουν είναι να κατασκευαστεί και το δίκτυο της Κώμης για να καλυφθούν και οι ανάγκες αυτού του σημαντικού τουριστικού προορισμού.
«Το Τοπικό Συμβούλιο το έχει ζητήσει και περιμένουμε να δοθεί στο πρόβλημα η λύση που πρέπει για ένα τόσο σημαντικό χώρο», τονίζει ο πρόεδρος του οικισμού Γιάννης Ράγκος.
Δεν θα ρισκάρει
«Το αλάτι έχει μειωθεί σημαντικά, είναι διαμάντι νερό, εμφιαλωμένο», δηλώνει ο πρόεδρος των Πατρικών Αργύρης Ρηγάκης.
Δεν μπορεί όμως ακόμη να προσδιορίσει τα κυβικά που παίρνουν τα Πατρικά από το φράγμα, επειδή αναμειγνύονται με το νερό της Στεναχώνης.
Επισημαίνει δε ότι προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί με πόσιμο νερό, αφού αυτό εξαρτάται σημαντικά από τις βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό πιστεύει ότι η ΔΕΥΑΝΧ δεν θα ρισκάρει να κλείσει εντελώς και οριστικά την υφάλμυρη γεώτρηση της Στεναχώνης.
Αποκατάσταση δικτύου
Οι ανάγκες των κατοίκων της Κοινής αυτή την περίοδο καλύπτονται άνετα με 100 κ.μ. νερού, περίπου. Η τροφοδοσία όλων των περιοχών του χωριού θα επιτευχθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και επισκευής μερικών φραγμένων τμημάτων του δικτύου, όπως διαβεβαιώνει τους συχωριανούς του ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδημητράκης.
Λογική χρήση
Αυτή την εποχή τα Νένητα καλύπτονται επαρκέστατα με 150 κ.μ. ημερησίως, περίπου. Αυτό που επισημαίνει όμως ο πρόεδρος, Τάκης Ταναϊνης, είναι ότι πρέπει να γίνεται λογική χρήση του νερού και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα σπατάλης από τους κατοίκους, τα οποία κάποια στιγμή μπορεί να καταλήξουν εις βάρος των ίδιων των καταναλωτών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.