16.10.2013 16:10

Σταθερά βήματα για το κτηνοτροφικό πάρκο

ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κλιμάκιο αποτελούμενο από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επικεφαλής καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το νησί μας στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ενορχηστρωμένα, για τη δημιουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου στο νησί μας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα έχουν συναντήσεις στο κτίριο της Περιφερειακής ενότητας, με τον αντιπεριφερειάρχη, τον βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλο, που είχε καταθέσει και την πρόταση για τη δημιουργία κτηνοτροφικοί πάρκου, με κτηνοτρόφους κ.λπ.

Το είναι το κτηνοτροφικό πάρκο

 Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι μία κοινόχρηστη περιοχή σε μια κτηνοτροφική ζώνη για την οργάνωση της οποίας έχει προηγηθεί μία χωροταξική μελέτη, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δρόμοι, εγκαταστάσεις, δίκτυα ηλεκτρισμού, δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων, με σκοπό οι κτηνοτρόφοι οικειοθελώς και αυτοβούλως να εγκατασταθούν σ’ αυτό το πάρκο ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι βεβαίως οι οικονομίες κλίμακας.

Η δημιουργία Κτηνοτροφικών πάρκων μπορεί να εξασφαλίσει:

•    Δυνατότητα ενιαίας χωροθέτησης

•    Δυνατότητα ενιαίας διαχείρισης λυμάτων (δυνατότητα πράσινης αξιοποίησης)

•    Δυνατότητα ενιαίας διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων

•    Ευκολία και αριστοποίηση στη δημιουργία υποδομών (Ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, κά)

•    Ενιαία διαχείριση Συνεργασιών (αγορά πρώτων υλών, ζωοτροφών, ζωοτεχνική, κτηνιατρική, γεωπονική, δασική παρακολούθηση κλπ, πώληση προϊόντων)

•    Συνεργασία, σύνδεση με μεταποιητικές μονάδες (γάλα, κρέας αβγά, ζωοτροφές, κά)

•    Συνεργασία, σύνδεση με εμπορικές επιχειρήσεις

•    Δυνατότητα παραγωγής και προώθησης προϊόντων με ταυτότητα, ενιαίο σήμα

Η κτηνοτροφία του μέλλοντος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συστήσει αυτό τον αρμόδιο Φορέα που χρηματοδοτείται για να δημιουργήσει, να οργανώσει και να λειτουργήσει το Κτηνοτροφικό Πάρκο, σε κατάλληλη διαθέσιμη δημοτική ή δημόσια έκταση, με την υποχρέωση διατήρησης της λειτουργίας του χώρου για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Κάτι παραπάνω από αισιόδοξος  εμφανίζεται σε δηλώσεις του στον «π» ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος υποστηρίζοντας πως «Τα οφέλη της δημιουργίας Κτηνοτροφικών Πάρκων περιλαμβάνουν την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την καλύτερη υγεία και ελεγχόμενη διατροφή των ζώων, την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ζώων και εργαζόμενων, την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, την αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου και κυρίως την ομαλή συμβίωση όλων των δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μην συγκρούονται συμφέροντα και κοινωνικές ομάδες όπως κατ΄ επανάληψη έγινε στο παρελθόν.

Παράλληλα η αναγέννηση  των βοσκοτόπων

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί το κλιμάκιο θα προχωρήσει παράλληλα και στην αναζωογόνηση των βοσκοτόπων της Χίου, όπου θα υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα τα αποτελέσματα του οποίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι εντυπωσιακά. Όπως είχε προαναγγελθεί, τα ερευνητικά κέντρα του Υπουργείου έχουν συγκεντρώσεις σπόρους που θα φυτευτούν σε όλους τους βοσκότοπους του νησιού εμπλουτίζοντας τους .

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ