20.7.2012 14:36

Στον «κουβά» και οι…σκαφάτοι

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΠΛΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΉΣ

Η σφυρίχτρα του ταχύπλοου σκάφους του λιμεναρχείου σήμανε πολλές φορές και ο ιδιοκτήτης του ερασιτεχνικού αλιευτικού σκάφους που ήταν προσορμισμένο στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο μοναστήρι του Μυρσινιδιού κατάλαβε ότι τον καλούσε για έλεγχο. Τραβέρσαρε γρήγορα, πλεύρισε το σκάφος του λιμεναρχείου και επέτρεψε στους λιμενικούς να αρχίσουν την επιθεώρηση, που ολοκληρώθηκε μετά από αρκετή ώρα.              Αυτή είναι μια συνηθισμένη καθημερινή εικόνα στα θαλάσσια όρια της Χίου, με ελεγκτές και ελεγχόμενους σε συνεχή εγρήγορση. Αλλά η εικόνα φέτος είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει  το κυκλοφοριακό θαλασσινό «κομφούζιο» που παλιότερα έκανε τη θάλασσα μας να μοιάζει με πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρο. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και… τους σκαφάτους, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία του λιμεναρχείου οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φέτος επέλεξαν πιο οικονομικούς τρόπους διασκέδασης και προτίμησαν να δέσουν τα σκάφη τους στη στεριά.
« Η κίνηση των σκαφών είναι περιορισμένη φέτος, Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή δεν έχουν καμία σχέση με τα περσινά τριήμερα», δηλώνει ο λιμενάρχης Χρ. Σκανδάλης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το λιμεναρχείο έχει ελλατώσει τους ελέγχους νομιμότητας  χρήσης, λειτουργίας και ασφάλειας  των σκαφών.
Οι επιθεωρήσεις
Οι αλιευτικές επιθεωρήσεις, όπως αποκαλούνται οι έλεγχοι χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες
1)      Στα επαγγελματικά αλιευτικά, 2) στα ερασιτεχνικά αλιευτικά και 3) στα σκάφη αναψυχής.
Στα πρώτα περιλαμβάνονται τα σκάφη με δίχτυα, παραγάδια, οι μηχανότρατες, οι τράτες και τα γρι- γρι και στα ερασιτεχνικά αυτά που έχουν μόνο παραγάδια σε περιορισμένο αριθμό έως 150 αγκίστρια ανά άτομο.
 
Επαγγελματικά σκάφη
Τα κλιμάκια του λιμεναρχείου πραγματοποίησαν 43 ελέγχους τον Απρίλιο, 68 το Μάϊο, 34 τον Ιούνιο και 23 έως χτές τον τρέχοντα μήνα.
 
Ερασιτεχνικά
Το Μάϊο έγιναν 12, τον Ιούνιο 54 και 44 έως χτές για τον Ιούλιο.
Παραβάσεις
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες έκαναν νομότυπα τη δουλειά τους, αφού καταγράφηκαν μόνο 4 παραβάσεις σε επίπεδο αλιευτικών σκαφών και αλιευμάτων και 5 στα σκάφη αναψυχής
Άδειες
Οι έλεγχοι των αδειών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, των επαγγελματικών/ερασιτεχνικών και των σκαφών αναψυχής. Στην πρώτη  ελέγχουν τις άδειες  πλοήγησης ή επαγγελματικής αλιείας. Στα ερασιτεχνικά πρέπει ο κάθε επιβαίνων να διαθέττει δική του ατομική άδεια ερασιτέχνη ψαρά. Τα σκάφη αναψυχής είναι υποχρεωτική η κατοχή μόνο  άδειας του σκάφους, ενώ στα ταχύπλοα μόνο ο κυβερνήτης πρέπει να έχει άδεια οδήγησης, αλλά απαιτείται και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όλα τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν απαραίτητα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα ανάλογα με την κατηγορία τους, δηλαδή πυροσβεστήρα, καπνογόνα, βεγγαλικά και  σωσίβια, αλλά και να κινούνται τηρώντας τους κανονισμούς ασφαλείας
Αλκοτέστ   
«Την τελευταία 10ετία έχει καθιερωθεί και στα σκάφη ο θεσμός των αλκοτέστ, που πραγματοποιούνται όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες», προσθέτει ο λιμενάρχης.
Η σοβαρότητα των ποινών που επιβάλλονται, ανάλογα με τις παραβάσεις, ξεκινάει από την απλή σύσταση όταν ο «δράστης» δεν είναι υπότροπος, την αφαίρεση των αδειών κυκλοφορίας  και οδήγησης και φτάνουν έως την κατάσχεση του σκάφους και των αλιευτικών εργαλείων, την επιβολή αυστηρών προστίμων και την παραπομπή στη δικαιοσύνη.
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ