2.8.2012 11:22

Στους ιδιώτες οι μετρήσεις των καταναλώσεων νερού

Η ΔΕΥΑΧ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

 
Την προοπτική να παραχωρήσει σε ιδιώτες την καταγραφή των υδρομέτρων (μετρήσεων καταναλώσεων των ρολογιών), εξετάζει πολύ σοβαρά η ΔΕΥΑΧ, με στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλιπέστατων καταγραφών και διαφυγής εισπράξεων, κυρίως στις αποκεντρωμένες  δημοτικές ενότητες. Για να αποδώσει μάλιστα καλύτερα το μέτρο, θα προσπαθήσουν οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την καταμέτρηση ανά ενότητα, να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, για να γνωρίζουν καλά το χώρο και να δουλεύουν αποτελεσματικά. Στις προθέσεις της εταιρείας είναι η πρώτη σύμβαση να υπογραφεί για δύο χρόνια με αρχικό κατά προσέγγιση προϋπολογισμό τις 160.000 ευρώ, για να έχουν οι ανάδοχοι το χρόνο να οργανωθούν και να αρχίσουν να αποδίδουν, αφού το δίκτυο είναι πολύ περίπλοκο και τα προβλήματα πάρα πολλά. Από το μέτρο πιθανά θα εξαιρεθούν οι δημοτικές ενότητες Χίου, Καμποχώρων και Ομηρούπολης, όπου έχει αποδειχθεί ότι  το σύστημα καταμετρήσεων λειτουργούσε και λειτουργεί σωστά.
Η ΔΕΥΑΧ θα προσπαθήσει να αντιγράψει το σύστημα της ΔΕΗ, που κατά τον πρόεδρο της και πρώην υπάλληλο της εταιρείας έχει αποδειχθεί πολύ παραγωγικό για την επιχείρηση.
Οι επίμαχες περιοχές
Στις 50.000 περίπου, ανέρχονται οι μετρητές σε όλη τη Χίο, αλλά είναι ζήτημα αν καταγράφονται οι μισές καταναλώσεις, όπως υποστηρίζει ο Μ. Φυτούσης, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα των «διαρροών» εστιάζεται κυρίως στις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Αγ. Μηνά, Ιωνίας, Μαστιχοχωρίων, Αμανής και Καρδαμύλων, όπου η κατάσταση που παρέλαβε ο νέος ενιαίος φορέας είναι τραγική.
Η νοοτροπία
«Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιώτες , να είναι η ίδια η νοοτροπία των κατοίκων, που δεν μπορούν να εννοήσουν ότι τώρα έχουν ενταχθεί σε ένα νέο ενιαίο φορέα για όλο το νησί, που δεν λειτουργεί με τοπικίστικα δεδομένα και προσπαθεί να αποκαταστήσει δυσλειτουργίες που παγιώθηκαν από ελλείψεις αλλά και σκοπιμότητες των πρώην δήμων», υποστηρίζει ο Μ. Φυτούσης και φαίνεται ότι δεν έχει άδικο.
Την πρόταση καταψήφισε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου εμμένοντας στην πάγια θέση του εναντίον της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ