20.12.2013 11:10

Στρατηγική β’ γύρου χωρίς πρόνοια συμμαχιών

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Είχε παλμό και ενθουσιασμό η συνάντηση μετεξέλιξης της δημοτικής πρωτοβουλίας σε δημοτική παράταξη προχθές βράδυ. Η ανταπόκριση περίπου 100 προσώπων προσθέτει δυναμική στο εγχείρημα, με τον κίνδυνο, βέβαια, να καιροφυλακτεί, αν τα μυαλά των πρωτεργατών της πάρουν πρόωρα αέρα και δεν δουν τις οφθαλμοφανείς αδυναμίες.

Ας δεχτούμε το υπεραισιόδοξο σενάριο. Τα 4/5 των παρόντων δηλώνουν τη διαθεσιμότητα τους ως υποψήφιοι. Να η μαγιά των 80 πρώτων για ένα ψηφοδέλτιο. Απ’ αυτούς επιβάλλεται να αφαιρεθεί το ποσοστό των … περίεργων ή εκείνων που προσήλθαν μόνοι τους και μάλλον δεν θα τους δεχτούν ως υποψηφίους. Φτάνουμε αισίως στους 70. Αν τώρα αφαιρεθούν και καμιά εικοσαριά που θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, η βάση περιορίζεται στους 50, υπολείπεται πολύ δηλαδή του στόχου ενός ολοκληρωμένου και αξιόμαχου ψηφοδελτίου.

Τι κάνω; Κι εγώ παρασύρθηκα από την ψηφοδελτιολογία… Πριν φτάσουμε στην αριθμητική, υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον σοβαρά εμπόδια. Ας τα δούμε:

ΕΜΠΟΔΙΟ 1ο: Η πλέρια Δημοκρατία

Οι χώροι της Αριστεράς δεν μπορούν να αποβάλλουν εύκολα το κουσούρι του … μυρικασμού ακόμα κι όταν το ρολόι του χρόνου τρέχει με απειλητικούς ρυθμούς για την επίτευξη του τελικού στόχου. Στο καφέ του Κήπου είχαν πάει για να κάνουν γοργά βήματα μπρος κι υπήρχαν αρκετοί που έθεταν, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα μικρής αναβολής για να μελετηθεί προσεκτικότερα το πλαίσιο αρχών.

Η μόνιμα υποβόσκουσα «πλέρια Δημοκρατία» έχει στενή συγγένεια με την αναβλητικότητα κι όταν αναφερόμαστε σε φορείς που διεκδικούν εξουσία, η ακατάσχετη φλυαρία για τους τύπους και μόνο θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση την ικανότητα αποτελεσματικότητας.

ΕΜΠΟΔΙΟ 2ο: Ούτε υποψία επικεφαλής

Το μεγάλο αγκάθι απέφυγαν να το αγγίξουν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα υποψήφιος να κινεί τα νήματα, είναι ότι δεν προβάλλει πουθενά στον ορίζοντα.

Τα περιθώρια να ανακαλυφθεί κάποιος που ως τώρα κανείς δεν σκέφτηκε τα ηγετικά του προσόντα στενεύουν κι όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα δημοτική παράταξη θα υποχρεωθεί να αναγορεύσει σε επικεφαλής κάποια σαρξ εκ της ήδη υπάρχουσας σαρκός της. Κάποιο πρόσωπο από τους προχθεσινούς θαμώνες του καφέ στο Δημοτικό Κήπο. Κι όπως από όλους έγινε αντιληπτό, η ηγετική φυσιογνωμία από κει μέσα έλειπε.

ΕΜΠΟΔΙΟ 3ο: Δημοτική παράταξη … πόλης

Η συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων ήταν δημότες με καταγωγή και μόνιμη κατοικία στο κλεινόν άστυ. Ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα, οι παρουσίες προσώπων από τη νότια και τη βόρεια Χίο, εκεί που, θέλουμε δεν θέλουμε, συνεχίζει να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα το 1/3 τουλάχιστον του εκλογικού σώματος.

Αυτή η μόνιμη αδυναμία των προερχόμενων από την Αριστερά ψηφοδελτίων, αν δεν καλυφθεί, γίνεται η υπ’ αριθμόν πρώτη απειλή για να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής στο δεύτερο γύρο.

Ταυτόχρονα στερεί από την παράταξη εικόνα ισοκατανομής των προβλημάτων του νησιού κι αυτό πια φαίνεται.

ΕΜΠΟΔΙΟ 4ο: Μηδενική «δεξιά» διεμβόλιση

Στελέχη του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Αυτό όμως δεν θεωρείται εξέλιξη, μάλλον είναι πια δεδομένο. Αντίθετα μηδενική ήταν η παρουσία προσώπων με παρελθόν συντηρητικό ή φιλελεύθερο. Δεν είναι λίγοι όσοι αποδεσμεύονται από τις κομματικές αγκυλώσεις και λοξοκοιτούν σε σχήματα που ούτε κατά διάνοια θα τολμούσαν λίγα χρόνια πριν. Κι ενώ στη Ν.Δ. η αμφισβήτηση δημιουργίας αξιόμαχου συνδυασμού κορυφώνεται, ενώ η πολιτική Λαμπρινούδη αμφισβητείται από όλο και περισσότερα στρώματα, νέες … συμπάθειες στην υπό μετεξέλιξη δημοτική παράταξη δεν εκδηλώνονται.

Ίσως γιατί η επιμονή στον κρατισμό κι η εμφανής ταύτιση με πολιτικές γραμμές αποκόπτουν τη δυνατότητα διερευνητικών επαφών όσων … ψάχνονται για κάτι διαφορετικό.

Διαχωριστική γραμμή … το μνημόνιο

Το σχέδιο αρχών που διανεμήθηκε στους παριστάμενους μεταφέρει τη διαχωριστική γραμμή της αντιπαράθεσης από τα δημοτικά θέματα στην υπεράσπιση ή όχι της μνημονιακής πολιτικής. Αποδίδει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στην αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση, αλλοιώνει μέρος της φυσιογνωμίας της, με το ρίσκο να δυσχεραίνεται αισθητά η πιθανότητα εκλογής, αν επιτευχθεί ο στόχος του β’ γύρου.

Δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλει ότι, αν η δημοτική αναμέτρηση οδηγηθεί στο β’ γύρο, η μια από τις δυο θέσεις είναι … αγκαζέ από τον Λαμπρινούδη. Η δεύτερη θα κριθεί ανάμεσα στο ψηφοδέλτιο που θα στηριχτεί από τη Ν.Δ. και την υπό σύσταση αριστερής απόχρωσης δημοτική παράταξη. Αν η διαχωριστική γραμμή έχει τοποθετηθεί στις όχθες υπεράσπισης της μνημονιακής πολιτικής, πόσο εύκολη είναι η συμμαχία ενόψει δεύτερου γύρου με την … μνημονιακών πεποιθήσεων αποκλεισμένη παράταξη;

Η Οργανωτική Επιτροπή των τριαντατόσων, έγινε προχθές Συντονιστικό Όργανο των 15. Κατά το ήμισυ πιο ευέλικτη. Πέραν τούτου – και του ενθουσιασμού – νεότερο μηδέν. Για να μην βγει προφητική η πρόβλεψη πεπειραμένου στελέχους «ξέρεις πόσες ενθουσιώδεις εκκινήσεις έχω ζήσει;» το Συντονιστικό Όργανο πρέπει τάχιστα να θεραπεύσει όσα επισημάνθηκαν. Αν έχει προσδοκίες αντάξιες του ενθουσιασμού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ