Ο ιδιότυπος αποκλεισμός, για άλλη μια φορά, των λουτρών των Αγιασμάτων από τη διαδικασία που έχει επίλεξε η διοίκηση του ΙΚΑ μετατράπηκε σε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για όσους έχουν κυριολεκτικά παλέψει να μετατρέψουν εδώ και χρόνια την ακριτική περιοχή της Χίου, σε πόλο έλξης δικαιούχων λουτροθεραπείων.
Όπως έγινε και την περσινή περίοδο, έτσι και φέτος, στα Αγιάσματα δεν έχουν δικαίωμα να μεταβούν για λουτροθεραπεία οι δικαιούχοι από τη Χίο παρά καλούνται να επιλέξουν κάποια άλλη περιοχή, από εκείνες που προτείνει το ΙΚΑ, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα.
Το γεγονός είχε καταγγελθεί, είχαν μεσολαβήσει εκκλήσεις ωστόσο με την πάροδο του χειμώνα το θέμα εγκαταλείφθηκε σε τοπικό επίπεδο και ως συνέπεια... το ΙΚΑ λειτούργησε με τα παλιά παράλογα κριτήρια του.
«Γιατί να μένουμε;»
Αυτό αναρωτιούνται οι επαγγελματίες χάρη στις προσπάθειες των οποίων τα τελευταία χρόνια τα Αγιάσματα δέχονται επισκέψεις για λουτρά. «Το ΙΚΑ μέσα από τον παραλογισμό των απαιτήσεων του, δεν επιτρέπει στους Χιώτες δικαιούχους να έρθουν στα Αγιάσματα, αλλά προτιμά να πληρώνει τα μεταφορικά για να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές εκτός Χίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 90-120 άτομα Χιώτες δικαιούνται λουτρών και προφανώς θα μεταβούν εκτός Χίου. Αυτό το ζήτημα αποτελεί πλέον καρκίνωμα για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού της Χίου. Τόσες πρωτοβουλίες για τις ιαματικές πηγές, για τη γεωθερμία και όπως πάνε, θα καταλήξουν χαμένες από χέρι. Είναι απαράδεκτο, αλλά ακόμη περισσότερο απαράδεκτη είναι η παθητική στάση όλων όσων εννοείται ότι καίγονται για τον εναλλακτικό τουρισμό. Κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν αναλάβανε μια σοβαρή πρωτοβουλία και εμείς καταντάμε γραφικοί καταδικάζοντας κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να βελτιωθούμε. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...», δηλώνει στον «π» ο Κ. Ρυμικής από τα Λεπτόποδα, από τους πρωτεργάτες της στήριξης του ιαματικού τουρισμού στο νησί.
Υπάρχουν περιθώρια;
Όσοι αναρωτιούνται αν έχουν ασκηθεί πιέσεις για την αντιστροφή της στρεβλής αυτής κατάστασης η απάντηση είναι πανεύκολη. Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο, Σύλλογοι και άλλοι φορείς δεν έχουν αντιδράσει αν και η εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως ο ιαματικός, θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες στο νησί. Ακόμη και η «Προμηθευτική» που έχει αναλάβει τη διαχείριση των πηγών, δείχνει να υπομένει με στωικότητα τις εξελίξεις, αδύναμη να αντιδράσει. Όμως τότε ποιος ο λόγος να ανακατευτεί με τις ιαματικές πηγές;
Μέχρι να βρεθεί άκρη, σβήστε από το χάρτη μερικές δεκάδες άτομα που θα μπορούσαν να δώσουν ζωή στην βορειοδυτική Αμανή έστω και για λίγες ημέρες...
Αυτά κάνουμε...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.