26.7.2024 13:52

Ταΐστρες για αδέσποτα - Μία νέα θετική πραγματικότητα για τη Χίο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε εξαγγείλει ο Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γιώργος Χριστάκης, που έχει στην αρμοδιότητά του τα αδέσποτα ζώα και την προστασία τους, ήταν η εγκατάσταση σε όλο το νησί ταϊστρών για το τάισμα των, ουκ ολίγων αδέσποτων γατιών του νησιού.

Με τον αριθμό των συμπαθών τετράποδων να αυξάνεται συνεχώς, λόγω της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους, το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και επηρέαζε τόσο τα άτυχα ζώα, όσο και τους ανθρώπους. Μάλιστα εκτιμήσεις κάνουν λόγω για εκατοντάδες χιλιάδες γατιά, πολύ περισσότερα από τους ανθρώπους.

Έτσι ο Δήμος Χίου προμηθεύτηκε 200 ταΐστρες και ποτίστρες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται σε διάφορα μέρη της Χίου, με την προοπτική να καλύψουν την πλειονότητα του νησιού και ειδικά τις περιοχές που έχουν πρόβλημα.

Αφού πέρασε μια ικανή περίοδος 1,5 μήνα από την πρώτη που εγκαταστάθηκε στην πλατεία, ο «Π» μίλησε με τον Γιώργο Χριστάκη για το όλο εγχείρημα.

«Εδώ και 1,5 μήνα περίπου έχουμε εγκαταστήσει ταΐστρες και ποτίστρες σε τουλάχιστον 30 σημεία σε όλο το νησί. Έχουμε πάει βόρεια, κάποιες έχουν μπει στο κέντρο αλλά και στα νοτιόχωρα», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος. «Στόχος μας είναι, σε συνεννόηση με τα τοπικά συμβούλια των χωριών και όχι μόνο να εγκαταστήσουμε όπου υπάρχει πρόβλημα για να ελέγξουμε την κατάσταση και να τη διαχειριστούμε με πιο λογικό τρόπο. Η αρχική έμφαση δίνεται στα χωριά όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».

Τι πρόβλημα υπήρχε με τη διαχείριση, και πώς βοηθάνε οι ταΐστρες το όλο θέμα του υπερπληθυσμού; Ο αντιδήμαρχος μας λέει: «Οι ταΐστρες δεν θα τοποθετηθούν άναρχα. Θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με φροντιστές, σε σημεία που ήδη φροντίζουν ζώα και εκεί θα εγκατασταθούν οι ταΐστρες και οι ποτίστρες, ώστε να υπάρχει κάποιος άνθρωπος να τις προσέχει. Επίσης θα μπαίνουν σε μέρη που έχουν κοντά καταστήματα, ή περνάει αρκετός κόσμος, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος κλοπής ή δολιοφθοράς».

Και πώς θα ανεφοδιάζονται αυτές οι ταΐστρες; «Θα προμηθεύει και ο δήμος τροφή, θα συνεισφέρουν και οι πολίτες που ταΐζουν και αυτό θα γίνεται ορθολογικά σε μέρη που υπάρχει ανάγκη και όχι ανεξέλεγκτα. Όσο για τη διαχείριση που αναφέραμε πριν, βλέποντας που ταΐζονται οι γάτες, ξέρουμε που βρίσκονται οι πληθυσμοί τους και έτσι έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε τις στειρώσεις που θα μειώσουν το πρόβλημα. Μάλιστα ήδη έχουμε κάνει πολλές στειρώσεις και αυτό αποτελεί βασική πολιτική της δημοτικής αρχής μας».

Οι ταΐστρες και οι ποτίστρες είναι φυσικά ανοξείδωτες, εύκολες στη χρήση, μιας και ανοίγουν από πάνω και η τροφή μπαίνει μέσα εύκολα, ενώ τοποθετείται λουκέτο για ευνόητους λόγους, το οποίο κρατάει ο φροντιστής. Η χωρητικότητά τους είναι 15 λίτρα νερού και 15 κιλά τροφής αντίστοιχα. Η ποτίστρα γεμίζει εύκολα με λάστιχο από το κάτω μέρος και εξίσου εύκολα καθαρίζεται. «Μερικά από τα χωριά που έχουμε εγκαταστήσει ήδη, είναι τα Νένητα, τα Φλάτσια, το Θολοποτάμι, ο Άγιος Γιώργης ο Συκούσης, η Βολισσός, τα Θυμιανά, τα Αυγώνυμα και οι Ολύμποι. Να πούμε εδώ ότι σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε και ηλιακές κάμερες για να ελέγχουμε τα σημεία για κάθε είδους κακόβουλες ενέργειες».

Αναφερόμενος στα πρώτα δείγματα από τις ταΐστρες που έχουν εγκατασταθεί ο Γιώργος Χριστάκης, επισημαίνει ότι για παράδειγμα στον Άγιο Γεώργιο Συκούση, τα αδέσποτα έχουν μετακομίσει προς το σημείο που έχουν τοποθετηθεί οι ταΐστρες, αναζητώντας εκεί την τροφή τους, αφήνοντας ήσυχη την πλατεία και τους θαμώνες της, κάτι που βοηθάει την εικόνα του νησιού.

Όσο για το εάν αυτό το μέτρο θα έχει επιτυχία ο αντιδήμαρχος επισημαίνει: «Όλα είναι θέμα παιδιάς. Και οι ταΐστρες και τα θέματα των ζώων και όλα».

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Όλα είναι θέμα παιδείας και συνύπαρξης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ