Το Υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να βάλει τέλος στην φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων στα αστυνομικά τμήματα. Η πρακτική αυτή διαρκεί εδώ και 20 χρόνια.
Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε η σκληρή κριτική και ο έλεγχος που δέχεται η χώρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο μηχανισμός εντοπισμού & παραπομπής που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα επιτρέψει την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ως τα τέλη του έτους θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και παραπομπής. Τα ασυνόδευτα ανήλικα θα βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα μόνο για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Το διάστημα μεταξύ 04-14/11/2020 και σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων μετέφερε το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων (170) που βρίσκονταν στα κρατητήρια της χώρας υπό προστατευτική φύλαξη, σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: “Καταργούμε το απαράδεκτο μέτρο της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα διάφορα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Τερματίζουμε μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, και μας έχει καταστήσει στόχο σκληρής κριτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα καταθέσει διάταξη άμεσα στη Βουλή, για να δοθεί και επισήμως τέλος σε αυτήν την πρακτική. Στο εξής, ο μηχανισμός εντοπισμού & παραπομπής που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων”.
Η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: “Από το 2001, η χώρα μας έχει ελεγχθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς αδυνατούσαμε να στεγάσουμε αυτά τα παιδιά με αποτέλεσμα να τα κρατάμε στα τμήματα. Η ελληνική κυβέρνηση βάζει τέλος σε αυτήν την πρακτική σε νομοθετικό και επιχειρησιακό επίπεδο, διασφαλίζοντας το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων”.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.