Θρησκευτικό και Φιλολογικό Μνημόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου Φιλολόγου Καθηγητή Ιωάννη Κουνέλλη πραγματοποίησε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το πρω'ί' ο Φιλοτεχνικός Ομιλος Χίου, πρώτα στην Ιερά Μητρόπολη Χίου και στη συνέχεια στο Ιστορικό Γυμνάσιο ''Αρρένων'' Χίου.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 30 χρόνια από τον θάνατό του και στα 100 χρόνια από τη γέννησή του και την προλόγισε η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου Ξένια Φύλλα Ξυλά.
Μίλησαν μαθητές του στη μεγάλη αίθουσα του ιστορικού Γυμνασίου όπου δίδαξε και ζωντάνεψαν μνήμες από τον καιρό που τους συμβούλευε με πατρική στοργή πως να βαδίζουν στη ζωή(όπως είπε ο Πέτρος Παντελάρας που διάβασε κι ένα ποίημα που έγραψε για τον καθηγητή του), για την αποτελεσματικότητα του σε περιόδους κρίσεων και καταλήψεων πρωτοφανών τις παραμονές της δεκαετίας του 1970 όπως είπε ο Πέτρος Λάρδας, για την έγνοια του να μην καπνίζουν τα παιδιά όπως θύμισε στους παλιούς ο Παύλος Καλογεράκης που τόνισε και τη μεταδοτικότητα του ως καθηγητή Ιστορίας που τον είχε, για το Μουσείο Ιστορίας που δημιούργησε μέσα σε πέντε χρόνια στο ημιυπόγειο του σχολείου με την έγνοια του να μαζεύει Αρχαία αντικείμενα(κομμάτια από αγγεία) από τους αγρούς(έβαζε και τα παιδιά)...βιβλία με βυζαντινά χειρόγραφα, βιβλία διάφορα, αλλά και παλαιά αγροτικά εργαλεία και σκεύη...
Σε αυτό το τελευταίο(για το Μουσείο Ιστορίας που κοσμεί σήμερα το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και είναι δημιούργημα του αειμνήστου Φιλολόγου Καθηγητή Ιωάννη Κουνέλλη)αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρογιάννης επίσης μαθητής του, ο οποίος φρόντισε και τα διαδικαστικά για την όμορφη και ουσιαστική αυτή εκδήλωση του Φιλοτεχνικού και για την καλή διεξαγωγή της από την αρχή ως το τέλος.
Ο Γιώργος Μαυρογιάννης και η Ελένη Αμπανούδη διαβασαν στο κοινό της εκδήλωσης που γέμισε την αίθουσα, κείμενα του Ιωάννη Κουνέλλη αυτοβιογραφικά στα οποία ήταν καταφάνερη η εξαιρετική του ευαισθησία(κείμενα αναφορικά με την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής όπου η οικογέννειά του μαζί με πολλές άλλες έζησε μια πορεία προσφυγιάς προς τη Συρία...και κείμενα σχετικά με τη μητέρα του).
Φωτογραφικό cd που έπαιζε στο μπακράουντ των ομιλητών παρουσίασε φωτογραφίες από τη ζωή του Ιωάννη Κουνέλλη και την παιδαγωγική του δράση, αλλά και φωτογραφίες από το βιβλίο του ιδίου, που αναφέρεται στη γειτονιά του, ''Γρους-Μια γειτονιά, μια εποχή''.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοτεχνικού παραβρέθηκε σύσσωμο στην εκδήλωση και φυσικά ήταν εκεί η ψυχή και η παλιά φρουρά του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου ο Κώστας Αμπανούδης, που θύμισε στο κοινό πολλά από τη ζωή και τη δράση του αειμνήστου Φιλολόγου Καθηγητή Ιωάννη Κουνέλλη, που ήταν πάντα ενάρετος,φιλότιμος και εργατικός...και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πρώτα, δύσκολα οικονομικά χρόνια, που ήταν πρωτοδιόριστος ο Κουνέλλης...και, μια φορά, οι μαθήτριες του στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Θηλέων Χίου, έκαναν έρανο μεταξύ τους και του αγόρασαν ένα κοστούμι, διότι πήγαινε στο σχολείο με τα στρατιωτικά του ρούχα...αφού δεν είχε άλλα...
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η κόρη του αειμνήστου Φιλολόγου Καθηγητή Ιωάννη Κουνέλλη, Μαρίκα Κουνέλλη μαζί με τον σύζυγό της Ιωάννη Μαλλά που ήρθαν εξ Αθηνών προσκεκλημένοι του Φιλοτεχνικού.
Μετά το πέρας των ομιλιών το κοινό της εκδήλωσης επισκέφθηκε το Μουσείο Ιστορίας που είναι δημιούργημα του Ιωάννη Κουνέλη και η είσοδός του βρίσκεται στην μπροστινή αυλή του Ιστορικού Γυμνασίου ''Αρρένων'' Χίου. Εκεί το κοινό ξεναγήθηκε στα εκθέματα από τον Αντώνη Μίτση.
Στο τέλος της σύντομης ομιλίας του κατά την εκδήλωση ο Αντώνης Λάρδας είπε μεταξύ άλλων και κάτι που είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να γραφτεί ως επίλογος στο παρόν Θρησκευτικό και Φιλολογικό Μνημόσυνο του αειμνήστου Φιλολόγου Καθηγητή Ιωάννη Κουνέλη που είχε την ευαισθησία και την ιδέα να διοργανώσει ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου. Είπε ο Αντώνης Λάρδας ότι είναι σπάνιο να θυμόμαστε ένα άνθρωπο τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του(ακόμα κι αν ήταν Στρατηγός)...Αυτό σημαίνει ότι Κουνέλλης ζει ακόμα για μας και είναι στο μυαλό μας γιατί ήταν...άξιος!...
Δημήτριος Γ. Ζαφείρης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.