Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου στα πλαίσια του Σχεδιασμού και της Οργάνωσης της υπηρεσίας, σε θέματα φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών, όπως αυτά ορίζονται στα Σχέδια που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου και της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στο πλανήτη μας, προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και τις συνεργασίες μεταξύ των φορέων / υπηρεσιών αλλά και των πολιτών.
Συγκεκριμένα στη φάση αυτή και λόγω αυξημένης επικινδυνότητας της περιοχής θα διεξαχθεί άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία «ΚΗΔΑΛΙΩΝ 2022», στην Κοινότητα Βολισσού ΔΕ Αμανής με την συμμετοχή όλων των φορέων / υπηρεσιών της νήσου Χίου.
Λίγα λόγια για την επιλογή του ονόματος
«Κηδαλίωνας»
Στην Ελληνική μυθολογία με το όνομα Κηδαλίωνας (Κηδαλίων, από το ρήμα κηδαλίζω =εξαγνίζω) αναφέρεται ένας Νάξιος δαίμονας άγνωστης γενεαλογίας στον οποίο η θεά Ήρα εμπιστεύθηκε τον νεογέννητο Ήφαιστο. Ο Κηδαλίων ανέθρεψε τον θεό και του δίδαξε την τέχνη της σιδηρουργίας, ενώ όταν ο Ήφαιστος ενηλικιώθηκε ο Κηδαλίων έγινε υπηρέτης του.
Ο Κηδαλίων αναφέρεται και στον μύθο του Ωρίωνα και του βασιλιά της Χίου Οινοπίωνα: όταν ο Ωρίων τυφλώθηκε από τον Οινοπίωνα, κατέφυγε στη Λήμνο, όπου ο `Ηφαιστος του έδωσε τον Κηδαλίωνα για οδηγό. Ο γιγάντιος Ωρίωνας πήρε στον ώμο του τον Κηδαλίωνα και, βαδίζοντας υπό την καθοδήγησή του προς την ανατολή του ήλιου αντικρύζοντας τον ήλιο, θεραπεύθηκε από τις ηλιακές ακτίνες.
Η ιστορία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου (Α΄ 25).
Τον τίτλο «Κηδαλίων» είναι γνωστό ότι είχε ένα χαμένο σήμερα σατυρικό δράμα του Σοφοκλέους, του οποίου ελάχιστοι στίχοι σώζονται και είναι άγνωστο αν η υπόθεσή του αφορούσε την παιδική ηλικία του Ηφαίστου ή τον μύθο της τυφλώσεως του Ωρίωνα.
Ο Κηδαλίων συγκαταλέγεται από κάποιες αρχαιότερες πηγές ανάμεσα στους Καβείρους, ενώ από κάποιες νεότερες πηγές ανάμεσα στους Κύκλωπες, από τη στιγμή που τα τεράστια αυτά όντα θεωρήθηκαν υπηρέτες του Ηφαίστου, κατά την Ελληνιστική εποχή.
Σε κάποια τοιχογραφία που περιγράφει ο Λουκιανός, απεικονιζόταν ο Ωρίων να φέρει στους ώμους του τον Κηδαλίωνα.
Που στοχεύει η άσκηση
Η Άσκηση στο πεδίο στοχεύει στην αφύπνιση, γνώση, ετοιμότητα, δοκιμή, εξέταση και αξιολόγηση, των Σχεδίων / Μνημονίων Ενεργειών, του ανθρώπινου δυναμικού, των μηχανικών μέσων και του εξοπλισμού καθώς και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων / υπηρεσιών.
Την πλήρη ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τις διαδικασίες, τις απαιτήσεις και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που προκύπτουν κατά την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού γενικά και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περιοχή.
Την εκπαίδευση-δοκιμασία τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών / επισκεπτών.
Τη μέτρηση και αξιολόγηση του χρόνου που θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
Την ανάδειξη αδυναμιών / δυσκολιών κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.
Τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων.
Την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των ενεργά εμπλεκομένων φορέων και Υπηρεσιών.
Σκοπός της άσκησης είναι να συμμετέχουν όλοι σε ένα γεγονός οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, μέσα από τον τομέα του ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, ανάλογα με τον σχεδιασμό που έχει προηγηθεί, τόσο πριν το συμβάν πυρκαγιάς, στην ετοιμότητα και γνώση των ενεργειών που θα πρέπει να έχουν οργανώσει για τη μείωση των συνεπειών, όσο για τη συνέχιση του συνόλου των δραστηριοτήτων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, των Σχολικών Μονάδων, και λοιπών τομέων μέχρι την εξομάλυνσή του.
Αντικειμενικοί στόχοι Άσκησης στο Πεδίο
Οι βασικότεροι στόχοι της Άσκησης στο Πεδίο είναι:
Χρονοδιάγραμμα Σχεδιασμού
Η έναρξη εργασιών για τον σχεδιασμό της Άσκησης στο Πεδίο σε επίπεδο Δήμου Χίου, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ),την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Διοργανώθηκε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων με κεντρικό θέμα: «Πολιτική Προστασία, διαχείριση κρίσεων και μέτρα αυτοπροστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές», που απευθύνονταν σε φορείς, υπηρεσίες, εκπαιδευτικούς και πολίτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αρκετές συναντήσεις εργασίας, καθώς και εξατομικευμένες ενημερώσεις σε όλους τους προέδρους των κοινοτήτων της Χίου, αλλά και ενημερωτικές ομιλίες σε χωριά, όπως η Βολισσός κλπ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.