9.10.2024 9:13

Το ηχηρό ΟΧΙ του φυσιολατρικού, πεζοπορικού Συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» στα μεταλλεία αντιμονίου του Κεράμου

Ο Σύλλογος Φίλων Μονοπατιών Χίου σε πρόσφατο κείμενο-ανακοίνωση του αναφέρει ότι επιδιώκει την προστασία και ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού, των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος, παράλληλα με την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού.

Ο σύλλογος αντιτίθεται σε πρακτικές που απειλούν τη διαφύλαξη των μονοπατιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο εγκατάλειψης της βόρειας Χίου και την ανάγκη ανάπτυξης σε βιώσιμες βάσεις.

Μέλη του συλλόγου και ντόπιοι έχουν αναδείξει τα μονοπάτια της περιοχής, και τονίζουν τη σημασία της διαφύλαξης του περιβάλλοντος. Ο σύλλογος εκφράζει τις ανησυχίες του για την πιθανή παραχώρηση του εδάφους του νησιού σε μεταλλευτική εταιρεία και δηλώνει την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Ακολουθεί το κείμενο των Φίλων Μονοπατιών Χίου:

Ο Σύλλογος Φίλων Μονοπατιών Χίου σύμφωνα με το καταστατικό του, έχει σκοπό την προστασία και την ανάδειξη μεμονωμένων ή και δικτύων μονοπατιών, καθώς επίσης των μνημείων της υπαίθρου που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών, παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του εναλλακτικού/φυσιολατρικού τουρισμού.

Ο σύλλογος μας δηλώνει την αντίθεση του προς πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με τη διαφύλαξη και προστασία των μονοπατιών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η βόρεια Χίος μετεωρίζει ανάμεσα στην εγκατάλειψη και σε ένα μέλλον που οραματιζόμαστε, το οποίο αναπτύσσει τον εναλλακτικό, φυσιολατρικό, ιαματικό τουρισμότον πρωτογενή τομέα, τις μεταποιητικές μονάδες στην κλίμακα και στο μέτρο της και αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους όπως τη φύση, τη βλάστηση, το νερό προς όφελος των ανθρώπων της και των επισκεπτών της.

Τις τελευταίες δεκαετίας πολλά από τα μέλη μας και δεκάδες ντόπιοι και σύμμαχοι αυτής της ιδέας, περπάτησαν μαζί και ανέδειξαν τους ξεχασμένους θησαυρούς των δικτύων μονοπατιών της περιοχής, ήρθαν κοντά στη φύση και γιατρεύτηκαν από την ομορφιά και την ανόθευτη αγνότητα της. 

Η παντελής έλλειψη ενημέρωσης, οι συνοπτικές διαδικασίες της διαβούλευσης μας τρομάζουν και μας κάνουν επιφυλακτικούς σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια παραχώρησης του εδάφους του νησιού μας σε εταιρία εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Κεράμου.

Αρνούμαστε με σθένος ένα δυστοπικό μέλλον και θα είμαστε μαζί στον αγώνα για να διαφυλάξουμε τα αυτονόητα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ