Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών με άτομο με αυτισμό, το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου υλοποίησε το έργο «Integrative Parents’ Autism Training-IPAT», www.ipatproject.eu.
Το έργο IPAT, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus +, στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο και τη σημασία της γονικής κατάρτισης για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων.
Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 30/3/2023 στον πολυχώρο Myrtillo και διαδικτυακά, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του έργου.Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου κ. Νικόλαος Νύκτας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Καθημερινότητας Δήμου Χίου κος Νικόλαος Ξυλάς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων κα Αικατερίνη Δημητριάδου – Γκαγκάκη και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Περιστερίου κος Αναστάσιος Θεοδωράκος.
Στα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνονται:
Το εκπαιδευτικό πακέτο-Integrative Parents’ Autism Training Μodule για την ψυχοεκπαίδευση γονέων παιδιών με αυτισμό. Το εκπαιδευτικό πακέτο δοκιμάστηκε στις 4 χώρες- μέλη, μετά από μετάφραση στις γλώσσες των εταίρων και εμπλουτισμό σύμφωνα με τις επιμέρους ανάγκες, σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές δραστηριότητες διάρκειας 24 ωρών, με τη συμμετοχή 70 γονέων και 8 έμπειρων συντονιστών, συνολικά. Το ΙΡΑΤ Training Module είναι ελεύθερα προσβάσιμο ΕΔΩ.
Το ψηφιακό εργαλείο αυτοεκπαίδευσης IPAT-T, είναι ένα Ψηφιακό εργαλείο για την υποστήριξη της αυτοεκπαίδευσης γονέων με αυτιστικό παιδί.Το ΙΡΑΤ-Τ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκπαιδευτικούς ή άτομα του γενικού πληθυσμού που θα ήθελαν να ενημερωθούν, αντίστοιχα. Το ψηφιακό εργαλείο ΙΡΑΤ-Τ περιλαμβάνει σύντομα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, σύντομες παρουσιάσεις και αντίστοιχες δραστηριότητες - διαδραστικές ασκήσεις στα ελληνικά, μέσα από τα οποία ένας γονιός αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες και ικανότητες των αυτιστικών ατόμων αλλά και πληροφορίες γύρω από την υποστήριξη τους και την ένταξη των ίδιων και της οικογένειας. Το εργαλείο αυτοεκπαίδευσης θα είναι προσβάσιμο από αρχές Μαϊου ΕΔΩ.
Στο έργο συνεργάστηκαν από την Ελλάδα, το Κέντρο Παιδιού Εφήβου (συντονιστής του έργου) και η ΕΠΙΟΝΗ , το Gaziantep University (Τουρκία), το Autism Burgos (Ισπανία) και το Società cooperativa sociale Controvento ONLUS (Ιταλία).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.