Το τρίτο κατά σειρά ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ», δώρισε σήμερα στα Ψαρά ο Καπ. Παναγιώτης Τσάκος, στο πλαίσιο της προσφοράς του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Σε μία σεμνή αλλά θερμή και πατριωτική τελετή ο εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας καπ. Παναγιώτης Τσάκος, αναφέρθηκε στα γεγονότα της ζωής του που τον συνέδεσαν με τα Ψαρά λέγοντας ότι το νησί ήταν πάντα για τους Καρδαμυλίτες ένας προσκύνημα.
«Τα Καρδάμυλα και τα Ψαρά όπως και να το κάνουμε είναι λιγάκι πιο ναυτικοί από τη νότια Χίο», είπε και συνέχισε: «Το πρώτο μου βαπόρι όταν αξιώθηκα κι εγώ να γίνω εφοπλιστής, μου το ναύλωσε ο Νίκος και ο Αντώνης ο Κοντζιάς. Αυτό που επίσης δεν ξεχνώ είναι ότι, όταν χρειαζόμουν μερικούς μήνες υπηρεσίας για τα διπλώματά μου ως ναυτικός, πήγα με το πλοίο του Παντελή του Φουστάνου που πήγαινε και στα Καρδάμυλα και στα Ψαρά. Ήταν καλοκαίρι του 1940, από τότε ταξίδευα μεταξύ Χίου, Ψαρών και Καρδαμύλων. Στις Οινούσσες δεν πηγαίναμε γιατί εκεί ήταν πλούσιοι και ναύλωναν καραβάκι από τη Λαγκάδα», θυμήθηκε ο Καπετάνιος.
Νωρίτερα, η καθηγήτρια ναυτιλιακής ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Τζελίνα Χαρλαύτη, πραγματοποίησε ομιλία για την προσφορά της ψαριανής ναυτιλίας στον απελευθερωτικό αγώνα του 2021, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ψαρά προσέφεραν 80 πλοία και 400 ναυτικούς.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ για τα Ψαρά ενώ ο Μητροπολίτης Μάρκος, κατά τη διάρκεια Δοξολογίας στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σημείωσε ότι το ημερολόγιο της Ι.Μ. Χίου για το 2022 θα είναι αφιερωμένο στο θεοσεβές έργο του ναυάρχου και πυρπολητού Κωνταντίνου Κανάρη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.