4.7.2012 11:01

Τους... πνίγει η ΑΚΑΜΑΣ

ΧΡΩΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΎΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΟΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΧΙΟΥ – ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΥΚΕΙΟΥΣ

 
Η κατάρρευση της εταιρείας ΑΚΑΜΑΣ συμπαρασύρει σε κλυδωνισμό και μια σειρά μεγάλες και μικρές χιώτικες εταιρείες που συνεργάστηκαν και τροφοδότησαν τον εργολάβο της εταιρίας με κατασκευαστικά υλικά.  Η εταιρεία που έχει αναλάβει το οδοποιητικό έργο του δρόμου Χίου – Καρδαμύλων και της γέφυρας του Παντουκειούς, χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ σε Χιώτες επαγγελματίες, που νοιώθουν να τους πνίγει ο οικονομικός βρόγχος της πτώχευσης  της ανάδοχου, αφού η ΑΚΑΜΑΣ έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του  πτωχευτικού κώδικα.
 
Του στέλνουν μηνύσεις
 Οι επαγγελματίες που έχουν σφραγίσει επιταγές και έχουν μηνήσει την κατασκευαστική εταιρεία για εξαπάτηση, φοβούνται ότι θα χάσουν  τα χρήματα τους σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και προσπαθούν να μην οδηγηθούν και αυτοί σε μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο.
«Έχουμε προσφύγει με δύο μυνητήριες αναφορές στο Πρωτοδικείο Αθηνών εναντίον της εταιρείας και προσωπικά του προέδρου της, με σημείο αναφοράς τις επιταγές που έχουμε στη διάθεση μας. Η Δικαιοσύνη είναι η τελευταία μας ελπίδα», λένε οι Κ. Γιαλούρης, από την Εταιρεία Εμπορίας Σιδήρου Α.Ε. και Κ. Τσακός της Σιδηρεμπορικής Κ. & Δ. Στεφάκης Α.Ε.. Στην πρώτη οφείλονται περισσότερα από 52.000 ευρώ και στη δεύτερη περίπου 30.000 από τιμολογημένες προμήθειες υλικών.
«Φεσωμένες» είναι ακόμη μεταξύ άλλων οι εταιρείες μεταφορών Γ. Μανωλάκη, γερανοφόρων οχημάτων Γ. Σκαπινάκη, οι επιχειρήσεις δομικών υλικών και ασφαλτικών προϊόντων ΤΕΧΝΕΤ και Ασφαλτική Α.Ε. και πολλές άλλες.
 
Παράπονα
Οι θιγόμενοι αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση είναι θέμα ιδιωτικών συνεργασιών, στις οποίες δεν μπορεί να παρέμβει το δημόσιο, αλλά παραπονιούνται για τη συμπεριφορά της  Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Την κατηγορούν ότι αν και γνώριζε από τα μέσα του 2010 τα οικονομικά προβλήματα της Εταιρείας, δεν φρόντισε να τους προστατέψει ενημερώνοντας τους για την κατάσταση, ότι δεν τις στήριξε όταν ζήτησαν να τους δοθεί  μέρος των χρηματοδοτήσεων που προοριζόταν για την «προβληματική» εταιρεία ΑΚΑΜΑΣ, αλλά και ότι  ανέχθηκε επί μακρών τα προβλήματα.
«Στην Περιφέρεια έλπιζαν ότι ίσως  καταφέρει να ολοκληρώσει τις εργασίες, για να παρουσιάσουν και αυτοί ότι έκαναν ένα έργο, για να μην έχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία», λένε και οι δύο τους, υποστηρίζοντας ότι όφειλε να βρεί έναν τρόπο να τους βοηθήσει.
«Γνωρίζουμε ότι είναι ιδιωτική υπόθεση, όπου τυπικά το δημόσιο δεν εμπλέκεται, αλλά η Περιφέρεια γνώριζε τα προβλήματα της ΑΚΑΜΑΣ, θα μπορούσε να μας έχει ενημερώσει, αλλά και να ενεργοποιηθεί για να βρεθεί ένας τρόπος να πληρωθούμε».
 
Δεν εμπλέκεται
Ο Κ. Γανιάρης απορεί με την καταγγελία, τονίζοντας ότι το δημόσιο δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια ιδιωτική υπόθεση. Αναφερόμενος στη ροή των πιστώσεων προς την Εταιρεία τονίζει ότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται σε καμία παράμετρο της υπόθεσης
«Οι διαμαρτυρόμενοι όφειλαν να έχουν διερευνήσει την κατάσταση της Εταιρείας πριν συμφωνήσουν μαζί της. Το ότι είναι υπό πτώχευση δεν σημαίνει τίποτα. Τυπικά είναι ο ανάδοχος του έργου και πρέπει να πληρώνεται για τα έργα που  ολοκληρώνει. Οι εργασίες πληρώνονται αφού εκτελεσθούν, ελεγχθούν και πιστοποιηθούν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, με πιστώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο, αφού είναι έργο του ΕΣΠΑ . Οι θιγόμενοι μου ζήτησαν να τους δώσω τα χρήματα που έχουν εκταμιευθεί για την ΑΚΑΜΑΣ, πράξη που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να τους προστατεύσει, αλλά τι θα πάρουν από τον μη έχοντα;».
 
Η θέση της ΑΚΑΜΑΣ
Απαντώντας ο  πρόεδρος της ΑΚΑΜΑΣ, Γρ. Ζαχαράτος, επιβεβαιώνει ότι έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο άρθρο 99, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το έργο, επειδή υποβλήθηκε πριν το αναλάβει! Ισχυρισμός που επαναφέρει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το ερώτημα πως και γιατί το Δημόσιο δίνει έργα, ακόμη και με τη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού, χωρίς να ελέγχει τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των αναδόχων. Παρά τα επιβεβαιωμένα προβλήματα, ο Γρ. Ζαχαράτος υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει τα απαραίτητα χρήματα, το έργο θα ολοκληρωθεί και οι επαγγελματίες θα πληρωθούν με την πρόοδο του έργου, όταν εισπράττει τις πιστώσεις από τη Διαχειριστική Αρχή. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία δημοσιοποίησης του προβλήματος από τους  θιγομένους υποστηρίζει ότι υποκινούνται από  επαγγελματία που προσπαθεί να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας, επειδή η ΑΚΑΜΑΣ τον έχει μηνύσει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ