17.3.2015 14:56

Τροποποιούν τη μελέτη για να μη βεβηλωθεί η φυσιογνωμία του

Με το απειλητικό ρολόι του χρόνου αλλά και τον κίνδυνο ο Δήμος Χίου να χρειαστεί να καταβάλει κι αποζημίωση στον ανάδοχο, επειδή το έργο ανάπλασης του νεοκλασικού ακινήτου στην Απλωταριά δεν θα ξεκινήσει ποτέ, φλερτάρει επικίνδυνα η δημοτική αρχή. Αιτία η διαπίστωση από το δήμαρχο προσωπικά και την ηγεσία της Τεχνικής Υπηρεσίας πως, αν υλοποιούνταν στο ακέραιο η μελέτη, το κτίριο θα καταστρέφονταν και δεν θα διασώζονταν.

Το πλούσιο παρασκήνιο γύρω από το έργο αναδύθηκε στην επιφάνεια με αφορμή τη συζήτηση ένστασης που υπέβαλε ο ανάδοχος ζητώντας αποζημίωση γιατί οι ιδιώτες καταστηματάρχες δεν επιτρέπουν να «ντυθεί» το νεοκλασικό την περίοδο των επισκευαστικών εργασιών, κάτι που ισοδυναμεί με κλείσιμο των δικών τους επιχειρήσεων για το διάστημα που θα κρατήσουν οι επισκευές.

Η ένταση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κατά πόσο η Τεχνική Υπηρεσία και η δημοτική αρχή εξάντλησαν τα περιθώρια πιέσεων στους καταστηματάρχες, με τον Πολ. Λαμπρινούδη να αφήνει υπονοούμενα ότι η Τεχνική Υπηρεσία «κάνει πλάτες» στον ανάδοχο, ώστε να μην εκτελεστεί το έργο, για το οποίο έδωσε έκπτωση 43% και τώρα μάλλον το κρίνει ασύμφορο, υποχρέωσε δήμαρχο και Λευτ. Παπαλάνη να αποκαλύψουν την άλλη, μεγαλύτερη πτυχή του προβλήματος.

Του αλλάζει … τον αδόξαστο

Με καθαρά τεχνική και δυσνόητη προσέγγιση ο Μαν. Βουρνούς έκανε λόγο για αναψηλάφηση της μελέτης. «Διαπιστώσαμε αναντιστοιχία των λύσεων της μελέτης και των πραγματικών αναγκών επέμβασης στο κτίριο», εξήγησε ο δήμαρχος.

Απόλυτα περιγραφικός ο Λευτ. Παπαλάνης, έριξε φως στην υπόθεση: «Είμαι μηχανικός 34 χρόνια. Τραβούσα τα μαλλιά μου όταν επισκέφθηκα το κτίριο και διαπίστωσα τι προέβλεπε η μελέτη. Το καταστρέφαμε, δεν το διασώζαμε. Απορώ πως πέρασε η μελέτη από τα όργανα της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων. Τι έχει το κτίριο και πρέπει να του αλλάξουμε τον αδόξαστο;» αναρωτήθηκε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Παπαλάνης μίλησε ωμά, αδιαφορώντας αν τα βέλη του έβρισκαν κατάστηθα το εσωτερικό της Υπηρεσίας του. «Η μελέτη ξαναγίνεται από την αρχή. Αν είναι να δώσουμε 600.000 ευρώ για να διαλύσουμε ένα νεοκλασσικό, μη σώσουμε και τα δώσουμε ποτέ.»

Αποκαθήλωση

Την παράμετρο της αντίφασης στο εσωτερικό της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέδειξε στην παρέμβαση του ο Στ. Καμπούρης. «Την αποκαθήλωση από τον αρχιτέκτονα – δήμαρχο και τον μηχανικό Παπαλάνη συναδέλφων τους επιστημόνων σε τόσο μεγάλη διάσταση δεν μπορώ να την κατανοήσω», ανέφερε, ζητώντας την παρουσία των κ. Τσακού και Καρουσάκη που είχαν την ευθύνη σύνταξης της μελέτης.

Ο Μαν. Βουρνούς επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη διάσταση. «Οι αστοχίες τεχνικών μελετών δεν είναι σπάνιες στη χώρα μας», εξήγησε και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά αγγίζει διαφορά στη φιλοσοφία αντιμετώπισης ενός έργου ανάλογα με την εποχή.

Χάνουμε τα κτίρια

Την επιμονή στην απορροφητικότητα πόρων, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα στηλίτευσε η Δεσπ. Τσαρδάκα. «Προκειμένου να μη χάσουμε λεφτά, στο τέλος χάνουμε τα κτίρια», είπε, φέρνοντας τα παραδείγματα των επισκευών σε 1ο Γυμνάσιο και Κολέγιο, εκεί που, κατά την άποψη της, αλλοιώθηκαν εντελώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτιρίων. Δε δίστασε, μάλιστα, να εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια της για την αδυναμία προστασία τους από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

Τελικά η ένσταση του αναδόχου και η απόφαση να αναθεωρηθεί η μελέτη υπερψηφίστηκαν από τη δημοτική αρχή και τη «Χιακή Συμπολιτεία», με το συνδυασμό Λαμπρινούδη να απέχει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ