Το προφίλ μιας ισχυρής προσωπικότητας, με πίστη στο λειτούργημα της και ικανότητα να μην μασάει τα λόγια της ανέδειξε ο χθεσινός χαιρετισμός της προέδρου Πρωτοδικών Χίου στο εναρκτήριο αντάμωμα των λειτουργών της Θέμιδος για τη νέα δικαστική χρονιά.
Στον εορτασμό του προστάτη των δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, που έγινε στη Μονή Μερσινιδίου, παρουσία πάνω από 50 δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, η κ. Μαρία Τομπάζη καλωσόρισε αρχικά τους νέους συνεργάτες της, μεταξύ άλλων την εισαγγελέα κ. Σπυριδούλα Σταυράτη.
Έλληνες υπεράνω ανθρωπισμού
Εξαίροντας τη σημασία να υπηρετεί κανείς σε έναν ακριτικό τόπο, η κ. Τομπάζη ύμνησε τη Χίο και τους ανθρώπους της. «Όλοι εμείς, είμαστε στην ξεχωριστή θέση να συναισθανόμαστε την αυταξία μας, ακριβώς επειδή υπηρετούμε την Θέμιδα εδώ, στο νησί της Χίου, στο νησί μας, που είναι το πλέον προκεχωρημένο φυλάκιο της πατρίδας μας. Το αγαπήσαμε και το αξιοσεβαστήκαμε σαν δικό μας σπίτι μακριά από τον ιδιαίτερο τόπο γεννησής μας. Και το διακύβευμα ήταν μεγάλο στην αρχή, μετά όμως και με το χρόνο, μεταστοιχειώθηκε σε δική μας εντοπιότητα, της χιώτικης φιλοξενίας συναγωνιζόμενης ακόμα και τις βορειοελλαδίτικης! Κι αυτό εναπόκειται στη θέρμη και φιλόστοργη θυμική διάθεση των πολιτών της, τους οποίους εγώ προσωπικά ξεχωρίζω ως Έλληνες υπεράνω ανθρωπισμού, ως Αγωνιστές υπεράνω Αγώνων!», ανέφερε χαρακτηριστικά, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα, ιδιαίτερα των παριστάμενων δικηγόρων του νησιού.
Χαρακτηρίζοντας τη διαρρέουσα κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά συνάμα θεσμική και ηθική, αποδέχθηκε ότι σήμερα αμφισβητείται και ο ίδιος ο θεσμός της Δικαιοσύνης, δηλαδή η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα, η τυπικότητα και η ευελιξία στους χρόνους απονομής της. Με παρρησία απέδωσε όμως την αμφισβήτηση στα κακώς κείμενα που απορρέουν κυρίως από συγκεκριμένους εσφαλμένους πολιτικούς χειρισμούς.
Οι πληγές
Ειδικότερα έδειξε ως αιτίες:
την ακαταλληλότητα –και εν προκειμένω για τη Χίο την παντελή έλλειψη- κτιριακών υποδομών,
τα υπερβολικά μεγάλα κενά οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων (στο εξωτερικό η αντιστοιχία είναι ένας δικαστής προς τρεις δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα καταλήξαμε στο αντίστροφο),
την έλλειψη εξοπλισμού σε υπολογιστές και βάσεις νομικών δεδομένων,
την έλλειψη ιστοσελίδας του Πρωτοδικείου μας για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας των εκκρεμών υποθέσεων και όχι μόνο,
τη μη πρόβλεψη για την παροχή συνδρομής στους δικαστές, κατά τη μελέτη όμως της δικογραφίας και όχι κατόπιν διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης, ατόμων με ειδικές γνώσεις επιστήμης, όπως π.χ. λογιστών σε υποθέσεις εργατικού δικαίου, τοπογράφων -μηχανικών σε υποθέσεις εμπραγμάτου, ιατρών σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειες κλπ.
την οικονομική απαξίωση δικαστών και δικηγόρων.
Μονόδρομος
Κλείνοντας αισιόδοξα το χαιρετισμό της η κ. Τομπάζη δήλωσε την αμέριστη εμπιστοσύνη της για την αλλαγή του κλίματος στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Με εσωτερική δύναμη, αμέριστη διάθεση έντιμη συνεργασίας και πίστης στο λειτούργημα μας, όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι του και με εσωτερική προβολή στην θέση και στο έργο του άλλου, μπορούμε και θα φέρουμε αλλαγή, κατ’ αρχάς στη νοοτροπία και στην κουλτούρα που διαπνέει το χώρο της Δικαιοσύνης και, κατά δεύτερο, θα βρει αυτή η αλλαγή ανάκλαση και στην πρακτική και στην εμπέδωση της και αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι μία αισιόδοξη πρακτική. Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη και μονόδρομο».
«Η Δικαιοσύνη είναι ο μόνος θεσμός που υπερασπίζει απόλυτα, τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και τα ατομικά δικαιώματα. Σε όλες της τις εκφάνσεις είναι ανθρωποκεντρική και προστατευτική. Ας αισθανθούμε λοιπόν, τουλάχιστον για αρχή, την υποχρέωση να της φερθούμε με σεβασμό, συνέπεια και εντιμότητα, όπως ακριβώς της αξίζει!», κατέληξε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.