13.10.2012 13:42

8 κινήσεις «αφορίζουν» τα βαρέα μέταλλα

ΠΟΙΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Tις προτάσεις των έργων με τα οποία θα προσπαθήσει η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα της αυξημένης παρουσίας βαρέων μετάλλων στο νερό μας θέτει σε δημόσια διαβούλευση ο Μ. Φυτούσης.
Η βραχυπρόθεσμη λύση μπορεί να προέλθει από την τροφοδοσία της κεντρικής και νότιας Χίου με πρόσθετες μεγάλες ποσότητες καλού νερού, που θα βελτιώσουν την ποιότητα νερού του επιβαρυμένου υδρευτικού ορίζοντα, με τη φυσική διαδικασία της μείωσης της άντλησης και τη μερική «αγρανάπαυση» των προβληματικών γεωτρήσεων.
 
Τα άμεσα προτεινόμενα μέτρα
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΧΙΟΣ
 

  • Τοποθέτηση φίλτρων ενεργού άνθρακα στις επιβαρυμένες γεωτρήσεις.

 

  • Επέκταση του ταχυδιυλιστηρίου του Ζυφιά, με στόχο να  φτάσει τις ποσότητες νερού της Ψαρόπετρας, για να τροφοδοτεί Καλλιμασιά, Νένητα, Καταρράκτη και ένα τμήμα της νότιας Χίου. Εμπόδιο αποτελεί η ρύπανση της λιμνοδεξαμενής με τα λύματα του Αγ.  Γεωργίου, αλλά σύντομα ξεκινά η κατασκευή δικτύου που θα τα οδηγεί έξω από τη λεκάνη απορροής του.

 

  • Μεταφορά και εγκατάσταση μιας από τις μονάδες αφαλάτωσης του Θόλου στην περιοχή της ΔΕΗ. Το κενό της  θα καλυφθεί από τη νέα που έχει παραγγελθεί για την κάλυψη των αναγκών της δημοτικής Ενότητας Αγ. Μηνά. Η μεταφορά της παλιάς επιλέγεται για συντομία χρόνου.

 

  • Επέκταση του δικτύου της Ψαρόπετρας.

 

  • Ενεργοποίηση του αντλιοστασίου στην περιοχή Σέντα της Συκιάδας, για μεταφορά περισσότερου νερού από τις πηγές του Δελφινιού.

 

  • Μεταφορά των περισσευμάτων των πηγών του Τρυπατέ των Καρυών στη δεξαμενή του Λατομίου.

 

  • Η υδρευτική απόδοση αυτών των έργων θα δώσει τη δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να κλείσει όλες τις επίμαχες γεωτρήσεις.

 
ΝΟΤΙΑ ΧΙΟΣ
Η ολοκλήρωση και λειτουργία δικτύου Κατράρη θα δώσει τη δυνατότητα να μην αντληθεί η λεκάνη της Κώμης, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και τη γεώτρησης της Στεναχώνης.
Κάλυψη των αναγκών μιας περιοχής, έως και το Βουνό πιθανά, από το δίκτυο του Ζυφιά.
 
Το πρόβλημα
Τα προτεινόμενα έργα δεν έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις.
Θα καταβληθεί μια προσπάθεια αξιοποίησης 580.000 ευρώ που υπάρχουν, αν εγκριθεί η απόδοση τους από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ένα μέρος του κόστους  μπορεί να καλυφθεί από το αποθεματικό της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., με εξοικονόμηση πιστώσεων από  περικοπές άλλων δραστηριοτήτων και επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ από το Δήμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ