5.3.2014 10:32

«Άμεσα θα πρέπει να ξαναδούμε τις δομές της Περιφέρειας»

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Κουβαλά το αποτύπωμα της οικειότητας πάνω στην παρουσία της. Την είχε ο καθένας … προσκαλέσει στο σαλόνι του σπιτιού του επιλέγοντας την κρατική τηλεόραση για την ενημέρωση του. Σήμερα, βλέποντας την στο δρόμο συνειδητοποιεί ότι η δημοσιογράφος είναι Χιώτισσα, η πρώτη που διεκδικεί το αξίωμα της εκλεγμένης περιφερειάρχη.

Η Αγλαΐα Κυρίτση τις μέρες αυτές βρίσκεται στη Χίο. Στην πρώτη της συνέντευξη σε τοπικό Μέσο θέτει θέμα επανασχεδιασμού των δομών της Περιφέρειας και εξαγγέλλει μια νέα πολιτική κοινωνικής οικονομίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο ντοσιέ της πλούσιος φόρτος βιογραφικών για την καταλληλότερη επιλογή των συνεργατών της, με την ίδια αισιόδοξη ότι το ψηφοδέλτιο της Χίου θα αποπνέει δυναμική στο σύνολο του, ικανή να ελκύσει ψηφοφόρους και εκτός των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ερ.: «Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την κρίση», αναφέρετε στη δήλωση υποψηφιότητας σας. Μπορούμε δηλαδή τόσο εύκολα να αποφύγουμε την πραγματικότητα;

ΑΓ.Κ.: Όχι μόνο δε θέλουμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα, αλλά  επειδή η ίδια η πραγματικότητα «βοά» ότι «δεν πάει άλλο», είμαστε υποχρεωμένοι να μην διαχειριστούμε απλά την κρίση, υποκύπτοντας και «ξεπλένοντας» τις πολιτικές που μας έφεραν έως εδώ. Δεν δεχόμαστε τη λογική ότι η κρίση είναι ένα φυσικό φαινόμενο σαν τους «σεισμούς» και τις «πλημμύρες». Η κρίση είναι πολιτική κατ’ αρχήν και κατόπιν οικονομική. Σε κάθε περίπτωση εμείς, ακόμα και ως «διαχειριστές» του δημόσιου χρήματος, θα στηριχτούμε στη διαφάνεια, τη στήριξη και τη συνεργασία της κοινωνίας τόσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, όσο και για τη διεκδίκηση των πόρων από την κεντρική εξουσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν  τα άμεσα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση στους ανθρώπους.

Γιατί η απλή διαχείριση της κρίσης  - δηλαδή η αποδοχή των τετελεσμένων- ισοδυναμεί με κοινωνική μιζέρια και την αναπαραγωγή της ίδιας της κρίσης εσαεί.

 

Ερ.: Μια από τις φτωχότερες ευρωπαϊκές Περιφέρειες με ποιο τρόπο θα πετύχει να δημιουργήσει πόρους και πλούτο για τους κατοίκους της;

ΑΓ.Κ.: Με την κινητοποίηση όλου του παραγωγικού της δυναμικού. Ανθρώπινου πρώτ’ απ’ όλα αλλά και με σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων των νησιών μας. Με την ανάδειξη και την περιβαλλοντική  προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου, τον εναλλακτικό τουρισμό, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ο πλούτος δεν είναι μέσα στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά που πρέπει να βρεις το μαγικό κόλπο για να ανοίξει. Τον πλούτο τον δημιουργείς. Τον δημιουργούν οι άνθρωποι. Οι κρατικές δομές και οι θεσμοί, όπως η Περιφέρεια, είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν το πλαίσιο ώστε η δραστηριότητα των ανθρώπων να πιάνει τόπο.

Η Περιφέρεια πρέπει να κατευθύνει τους πόρους της ορθολογικά σε δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, των ανθρώπων που ρήμαξε η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές που την μεγένθυναν (ειδικά προγράμματα για την απασχόληση, «βοήθεια στο σπίτι» κλπ). Η άλλη είναι για τη δημιουργία «κοινωνικού πλούτου». Αυτό που θα λέγαμε «νέα πολιτική για την οικονομία» που θα δρα πολλαπλασιαστικά. Θα δημιουργεί παραγωγή και άρα θέσεις εργασίας και εισόδημα. Όχι έργα «μικροπολιτικής σκοπιμότητας», κατακερματισμένα χωρίς ένταξή τους σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ανά νησί.

 

Ερ.: Αν δεν είχατε τη λάμψη της τηλεοπτικής προβολής είχατε τα υπόλοιπα εχέγγυα για να σας επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της υποψήφιας περιφερειάρχη;

ΑΓ.Κ.:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με στηρίζει λόγω «κάποιας τηλεοπτικής λάμψης», διότι, εκτός των άλλων, ποτέ μου δεν «έπαιξα στο τηλεοπτικό lifestyle». Η μόνη λάμψη που διαθέτω αντανακλά  τον πολύμηνο αγώνα των συναδέλφων μου της ΕΡΤ, για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ελεύθερη ενημέρωση και υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Είναι η λάμψη της μαχόμενης κοινωνίας.

 

Ερ.: Ο στόχος της αποκέντρωσης υπηρετείται από την παρουσία όλων των περιφερειακών μηχανισμών στην έδρα της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη;

ΑΓ.Κ.: Όχι και γι αυτό σκοπός μας είναι άμεσα, δηλαδή αμέσως μετά την εκλογή μας, να ξαναδούμε τις δομές της Περιφέρειας. Δηλαδή θα μπορούσε για παράδειγμα να εξεταστεί το ενδεχόμενο, η μεν Διεύθυνση Προγραμματισμού να εδρεύει στη Μυτιλήνη αλλά ένα στέλεχος ανά ενότητα  να εδρεύει σε κάθε νησί. Όπως επίσης ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν η επανενεργοποίηση με νέους όρους και προϋποθέσεις της ΕΝΑ Χίου (Εταιρεία Νομαρχιακής Ανάπτυξης Χίου) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

 

Ερ.: Ο περιφερειακός σας συνδυασμός θα συμπορευτεί με δημοτικά σχήματα σε κάθε νησί ξεχωριστά;

ΑΓ.Κ.: Φυσικά και είμαστε σε επαφή με τα δημοτικά σχήματα που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε νησί, εφόσον ήδη έχουμε καταλήξει σε κάποιες κοινά αποδεκτές πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκλίνουμε σε κάποια βασικά σημεία.  Όμως όπως γνωρίζετε,  ο Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης που εκφράζεται μέσω της Περιφέρειας, έχει διαφοροποιημένο και διευρυμένο ρόλο. Με αυτήν την έννοια εμείς θα συνεργαστούμε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα εκλέξει ο λαός των νησιών μας, διότι αυτό απαιτεί ο συνολικός σχεδιασμός που έχει ανάγκη η Περιφέρειά μας.

 

Ερ.: Αν ήσασταν στο Κοινοβούλιο θα στηρίζατε την τροπολογία Σηφουνάκη για το σπάσιμο των μεγάλων νησιωτικών δήμων; 

ΑΓ.Κ.: Εάν ήμουνα στο Εθνικό Κοινοβούλιο θα αρνιόμουν να συμπράξω σε οτιδήποτε έρχεται ξαφνικά με ορίζοντα όχι τη λύση κάποιων πραγματικών προβλημάτων αλλά χάριν μικροπολιτικών επιδιώξεων δύο - τρεις μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Όμως σας λέω και το εξής: Παρότι το ζήτημα του αριθμού των δήμων στους οποίους θα τέμνεται κάθε νησί δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, οφείλω να σας πω τη γνώμη μου. Απαιτείται σοβαρός δημοκρατικός διάλογος για να καταλήξουμε σε αυτό που πραγματικά είναι αναγκαίο να γίνει, (πόσοι δήμοι και με ποιόν τρόπο κατανεμημένοι) κι εμείς αυτή τη συζήτηση τη θέλουμε και θα την επιδιώξουμε.

 Γιατί όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και δεν είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού διαλόγου,  οδηγούν στις γνωστές τερατογεννέσεις του «Καλλικράτη».

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
«Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται φαραωνικά έργα;»

Ερ.: Με δεδομένο ότι η επόμενη Προγραμματική Περίοδος δεν «βλέπει» έργα υποδομής, πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη λιμενικών και αεροδρομιακών υποδομών της Χίου;

 ΑΓ.Κ.: Κοιτάξτε. Εμείς δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια». Γνωρίζω ότι από τις συστημικές δυνάμεις που παρελαύνουν στο νησί μας έχουν ακουστεί τα πιο διαφορετικά και αντιφατικά πράγματα. Εμείς θα δούμε αυτά τα ζητήματα –ακόμα κι αυτά που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές μας, όπως το ζήτημα του αεροδρομίου- με ρεαλισμό και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών. Μας χρειάζεται κατ’ αρχήν μια πραγματική μελέτη του τι απαιτεί η οικονομία του νησιού μας για να αναπτυχθεί. Είναι σίγουρο δηλαδή ότι απαιτούνται «φαραωνικά έργα»;

Πάντως αυτό για το οποίο  μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι όλοι οι πόροι μας (κυρίως του ΕΣΠΑ αλλά και αυτούς που θα διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία) θα κατανεμηθούν ορθολογικά, με δημοκρατικό έλεγχο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών μας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ