26.2.2015 17:44

Αποκλειστικά στο χέρι της Χριστιάννας

Απ’ την αρχή του φαίνονταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Η μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης μιας δομής, όπως η Περιφέρεια, για να επιτύχει, είχε ως προϋπόθεση στηρίγματα σε ανθρώπους που θα το πιστέψουν, το δικό τους περίσσευμα αξιοπιστίας θα θυσιάζονταν στη λογική δυσπιστία του κόσμου στην εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων.

Η περιφερειάρχης μπήκε με φόρα. Θα έρχονταν η ίδια πολύ συχνά στη Χίο (και τα άλλα νησιά) υποσχέθηκε, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι υπουργοί της, θα ήταν διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι. Κάποιοι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το βεβαρημένο πρόγραμμα και της ίδιας και των «υπουργών της» προσγειώνουν απότομα, δεν επιτρέπουν κάθε τρεις και λίγο επισκέψεις στα υπόλιπα, πλην της έδρας της Περιφέρειας, νησιά. Ήρθαν από τα μέρη μας ο Βαλσαμίδης, ο Κατρακάζος, η Θαλασσινού από μια φορά, οριζόντια νησιωτική πολιτική όμως χωρίς … κατάλληλους ανταποκριτές δεν γίνεται.

Όταν γίνονται κατολισθήσεις στα Διευχά οι βορειοχωρούσοι τον Αγραφιώτη ξέρουν. Όταν οι Αγάδες έχουν ανάγκη, έστω και τα 500 ευρώ συνεισφοράς της Περιφέρειας, στον Ξενάκη έχουν να πουν τον πόνο τους. Ό,τι σε τελική ανάλυση κι αν συμβαίνει στο νομό, από περιφερειακής διάστασης, στον Κάρμαντζη φορτώνεται, εκείνος μας σύστησε και εγγυήθηκε την Καλογήρου, δεν την είχαμε … κοσκινίσει από τα πριν.

Μέχρι σήμερα φαίνεται πεντακάθαρα ότι το μοντέλο της οριζόντιας διοίκησης, τουλάχιστον στη Χίο, δεν τσουλάει, γιατί η Χρ. Καλογήρου δεν έχει πετύχει να το … πιστοποιήσει στον ίδιο της το συνδυασμό. Μα του δώσει … ISO. Δεν του παρέχει περιθώρια μεταβατικού σταδίου, σταλάζει με το σταγονόμετρο την πληροφόρηση από τους θεματικούς στους γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες, αντί να τους έχει ανταποκριτές τους και παρακλάδια τους. Το αποτέλεσμα έχει αρχίσει να καταγράφεται. Στους τέσσερις πρώτους μήνες της περιφερειακής αρχής σοβαρά επεισόδια απείθειας έχουν αρχίσει να απειλούν τη συνοχή της.

Είναι πρόωρο να καταδικαστεί ένα διαφορετικό – και ίσως σωστό – μοντέλο διοίκησης πριν καν δοκιμαστεί στην ολοκληρωμένη μορφή του. Σ’ αυτό έχει την αποκλειστική ευθύνη να το μεταφέρει μόνο η ίδια η Χρ. Καλογήρου. Να αποδεχθεί ότι δεν ψιχαλίζει, αστράφτει και βροντά εδώ και καιρό, να δώσει τις κατάλληλες εντολές εμπλοκής στο περιφερειακό έργο και των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών και των υπολοίπων συμβούλων και με διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις να σφυρηλατήσουν αρχικά στο εσωτερικό της παράταξης τους την κοινή άποψη ότι αξίζει να το δοκιμάσουν.

Με σημαντικά τμήματα του συνδυασμού ξεκομμένα και κυρίως με λογικές «κρύβω το πρόβλημα πίσω από το δάχτυλο μου» η οριζόντια διοίκηση της Περιφέρειας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το φιλί της ζωής είναι σε θέση μόνο η Χρ. Καλογήρου να της το δώσει. Θα το επιδιώξει;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ