Η πρόβλεψη του νομοθέτη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου να γίνεται με μόνο αυτό ως αυτοτελές θέμα προσδίδει τη βαρύτητα που όφειλε να έχει η συνεδρίαση. Τα προηγούμενα χρόνια το ρεπορτάζ έμοιαζε καρμπόν, ίδιο κι απαράλλαχτο. Αναπτυξιακό τον βάφτιζε η πλειοψηφία, πλασματικό τον χαρακτήριζε η εκάστοτε αντιπολίτευση. Σπάνια το χαρτί, το μολύβι και το αριθμητήριο είχαν τη θέση που τους αξίζει. Το κράτος είχε λεφτά, ακόμα και στη … στραβή ήταν εδώ για να πετάξει το σωσίβιο του.
Εδώ και δυο χρόνια η κάνουλα στέρεψε. Μια προσεκτική ματιά αναδεικνύει ότι η τακτική επιχορήγηση του κράτους δεν αρκεί πια ούτε για την κάλυψη των μισθοδοσιών. «Τα νούμερα δε βγαίνουν. Κάθε μήνα ο δήμος θα μπαίνει μέσα τουλάχιστον κατά 100.000 ευρώ το νέο χρόνο», αποκαλύπτει στον «π» ο μόνος, ίσως, δημοτικός σύμβουλος με επιμονή στη μελέτη των αριθμών.
Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει από τους προέδρους της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. και του Νομικού Προσώπου. Με τη μείωση στην επιχορήγηση τους που προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα οι κ.κ. Κοντούδης και Μυριαγκός δηλώνουν αδυναμία εκπλήρωσης των στοιχειωδών υποχρεώσεων τους, με αποτέλεσμα να προβλέπουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού τους. Και οι δυο χθες έθεσαν το θέμα υπόψη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος έδειξε να κατανοεί τους προβληματισμούς τους.
ΔΗ.Κ.Ε.Χ. και Νομικό Πρόσωπο ζητούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους, σε ένα ποσό που και για τους δυο φορείς θα φτάνει συνολικά τις 750.000 ευρώ. Μα, αν το αποθεματικό του Δήμου είναι στα 6,5 εκ. ευρώ, όπως διατείνεται η δημοτική αρχή, τι εμποδίζει την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων του Δήμου;
Το αποθεματικό πράγματι δίνει σήμερα την εικόνα των 6,5 εκ.. Όμως ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν έργα και προμήθειες ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 4,5 εκ. ευρώ είναι πιστώσεις δεσμευμένες για συγκεκριμένα έργα.
Αν μάλιστα αθροιστούν και οι υποχρεώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει ο Δήμος Χίου για να κλείσει τις ανοιχτές πληγές παλαιότερων εταιρειών του (Τεχνική Εταιρεία, ΚΕΚ, ΕΝΑ Χίου κ.λπ.) τα δεδομένα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά.
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου ευτυχώς δεν είναι όμοια με άλλων Δήμων ανά την Ελλάδα, σχεδόν μη αντιστρέψιμη. Ο Δήμος Χίου πράγματι έχει κρατηθεί όρθιος, όπως επιμένει ο κ. Πολ. Λαμπρινούδης. Η οικονομική κατάρρευση και οι επακόλουθες της συνέπειες στον κοινωνικό ιστό είναι προ των πυλών.
Μπορεί να αποφευχθεί αν η κατάσταση παρουσιαστεί γυμνή, όπως πραγματικά είναι. Να ειπωθεί η αλήθεια, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες του παρελθόντος με τα μισά έσοδα σήμερα. Είναι στιγμή για κοινά αποδεκτές περικοπές, εξορθολογισμό δαπανών, προσπάθεια αύξησης των εσόδων του.
Είναι η στιγμή η παρακολούθηση της οικονομικής του πορείας να είναι ευθύνη ορισμένου πολιτικού προσώπου, ενός αντιδημάρχου Οικονομικών, και όχι υπόθεση μιας συνεδρίασης ρουτίνας, όπως αυτή της προσεχούς Δευτέρας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.