Σε αναδίπλωση υπό το φάσμα της καταψήφισης ή έστω των υπονοιών της συγκάλυψης ευθυνών και ατασθαλιών υποχρεώθηκε χθες η περιφερειαρχή αρχή στην κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο αποπληρωμής των οικονομικών εκκρεμοτήτων της ΕΝΑ Χίου.
Η πρόταση του Κ. Γανιάρη για τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην κάλυψη των ζημιών της ΕΝΑ Χίου κατά 255.874 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,18% του μετοχικού της μεριδίου, προσέκρουσε στον υποχρεωτικό συσχετισμό εκ μέρους των εκτός Χίου περιφερειακών συμβούλων για τη μελλοντική αντιμετώπιση που θα τύχει αίτημα για το «κυρίως πρόβλημα» της ΑΕΝΑΛ, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, η οποία βρίσκεται επίσης σε φάση εκκαθάρισης αλλά με τις εκτιμήσεις να θέλουν το άνοιγμα της σε τουλάχιστον δεκαπλάσια επίπεδα από αυτό της ΕΝΑ Χίου, και στη βιασύνη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να κλείσει τη δική της οικονομική υποχρέωση, δίχως να έχει εγκαίρως διασφαλίσει το πώς σκοπεύει επίσημα να κινηθούν οι εταίροι – δήμοι.
Η τακτική του Κ. Γανιάρη να εισηγηθεί «ξερά» τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αποφεύγοντας επιμελώς να μοιράσει ευθύνες για το γεγονός ότι το άλλοτε καμάρι των αναπτυξιακών εταιρειών του Βορείου Αιγαίου είναι πλέον νεκρό, από την αρχή της συνεδρίασης ώθησε τους περιφερειακούς συμβούλους να ζητούν την απόδοση ευθυνών, με τη νόμιμη αλλά και ηθική προσέγγιση του θέματος.
«Είναι ανεπίτρεπτο να δώσουμε την εντύπωση στην κοινωνία ότι η εταιρεία της Αυτοδιοίκησης φεσώνει τις επιχειρήσεις του νησιού», προέβαλε ως επιχείρημα για να αιτηθεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
«Νομικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Ως Ανώνυμη Εταιρεία μπορεί να κλείσει, χωρίς να αποζημιώσει καμία από τις υποχρεώσεις της», ξεκαθάρισε ο νομικός σύμβουλος για την υπόθεση, Δημ. Γεωργούλης, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήματα των συμβούλων, ξεκαθάρισε ότι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank.
Από τις πρώτες τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων φάνηκε η ελλιπής προεργασία του θέματος στους κόλπους της πλειοψηφίας αλλά και η ροπή των αντιπολιτεύσεων να φωτίσουν τις ευθύνες που οδήγησαν την Εταιρεία σε κλείσιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λόγο ζητούσαν και έπαιρναν, νωρίτερα και από τους χιώτες, περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Λέσβο ή τη Σάμο, οι οποίοι με τις ερωτήσεις τους έδειχναν να μην πείθονται από τη στεγνή αριθμητική παρουσίαση της εκκαθάρισης.
«Είναι ηθική υποχρέωση η αναζήτηση ευθυνών», τόνισε ο Στρ. Τζιμής, ενώ ο Στρ. Κόρακας αναρωτήθηκε «γιατί φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση». Την ηθικά μεμπτή αντίφαση ο Π. Φλάμος να είναι ταυτόχρονα εκκαθαριστής και διευθύνων σύμβουλος επί προηγούμενων διοικήσεων επεσήμανε ο Β. Τεντόμας, προτείνοντας να οριστούν ανεξάρτητοι διαχειριστές.
«Στη Μυτιλήνη λάβαμε απόφαση για την ΑΕΝΑΛ να δεχθούμε ό,τι πει το δικαστήριο. Γιατί να πάρουμε διαφορετική απόφαση για τη Χίο;», αναρωτήθηκε ο Σαβ. Βαρελτζής.
Η πορεία της συζήτησης υποχρέωσε τον Κ. Γανιάρη να εκφράσει την προσωπική του θέση για την Εταιρεία. «Οι επαφές μου με τη διοίκηση της ήταν σε καθημερινή βάση για χιλιάδες θέματα από την πρώτη στιγμή. Από τότε σχημάτισα την άποψη ότι θα πρέπει να κλείσει. Από τότε αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν βιώσιμη», απολογήθηκε για τις αιτίες που δεν απέτρεψαν εκ μέρους του την τρίτη συνεχή ζημιογόνα οικονομική χρήση για το 2011.
«Η εταιρεία είχε εκφύγει από τους σκοπούς του καταστατικού της», άφησε απαλές αιχμές για τη διαχείριση της επί νομαρχιακής θητείας Λαμπρινούδη, δίνοντας λαβή στις αντιπολιτεύσεις να ζητήσουν να αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες.
«Αποτελούσε νησίδα πελατειακών αμαρτιών», ανέφερε ο Στρ. Κόρακας. «Παραμάγαζο του κ. Λαμπρινούδη και άνδρο πελατειακών σχέσεων» τη χαρακτήρισε ο Β. Τεντόμας, που ζήτησε στην απόφαση να αποδοθούν σαφείς πολιτικές ευθύνες στην τελευταία ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου. «Ας κληθούν να πληρώσουν όσοι ήταν υπεύθυνοι», τοποθετήθηκε ο ανεξαρτητοποιημένος Ευαγ. Βαρμαδούρος, ανακοινώνοντας την πρόθεση του να καταψηφίσει την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Ούτε το ερώτημα του Θ. Βαλσαμίδη αν υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με την οποία αποφασίζονταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στάθηκε ικανή να ανοίξει τα ερμητικά κλεισμένα στόματα των εκπροσώπων της Χίου να ενημερώσουν το Σώμα ότι ήδη με δηλώσεις του ο δήμαρχος Χίου έχει αρνηθεί να συμβάλει α’ αυτή με το ποσοστό του 34,89% που του αντιστοιχεί.
Ο νομικός σύμβουλος εξήγησε ότι δεν υφίσταται πια Γενική Συνέλευση, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα, με τον Κ. Γανιάρη να υποχρεώνεται να ανακοινώνει τη δήλωση Λαμπρινούδη αρκετή ώρα αργότερα, έπειτα και από την πίεση της τοποθέτησης του Γ. Μαλαφή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλαδή αφέθηκε να συζητά επί σχεδόν δυο ώρες, χωρίς να γνωρίζει αυτό που ξέρει ήδη όλη η Χίος, την απροθυμία Λαμπρινούδη να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου!
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε και το Ν. Γιακαλή να βγει από τα ρούχα του. «Δεν θα μπούμε σε περιπέτεια για να καλύψουμε ευθύνες δημάρχων», ανέφερε, ζητώντας να διακοπεί η συζήτηση, να καταβληθεί προσπάθεια να εισπραχθούν οι απαιτήσεις της ΕΝΑ Χίου (ένα ποσό της τάξης των 160.172 ευρώ) και, αφού πληρωθούν εκκρεμότητες από αυτά, να επανέλθει σε συζήτηση το θέμα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση βέβαια ήταν εξίσου έωλη, καθώς η μεγαλύτερη απαίτηση της τάξης των 119.918 ευρώ είναι από το Δήμο Χίου για την αποπληρωμή της μελέτης του φράγματος στο Σαραπιό, η οποία όμως, ακόμα κι αν εισπραχθεί, θα καταλήξει στους μελετητές, οι οποίοι ήδη έχουν κινηθεί νομικά για την είσπραξη της.
Τελικά, συνοψίζοντας την πρόταση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, και υπό το σαφή κίνδυνο το Σώμα να λάβει μια απόφαση ελάχιστα εφαρμόσιμη και νομικά έωλη, ζήτησε να κατατεθεί εγγράφως το ερώτημα στους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινοσσών, αν θα λάβουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με αυτή τη βάση δεδομένων να επανέλθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
* προς ασφαλιστικούς φορείς 79.308 ευρώ
* δανειακές υποχρεώσεις 15.975 ευρώ
* φορολογικές εκκρεμότητες 21.939 ευρώ
* αποζημιώσεις εργαζομένων 60.147 ευρώ
* αμοιβές εργαζομένων 34.715 ευρώ
* έξοδα εκκαθάρισης 37.600 ευρώ
* υποχρεώσεις σε προμηθευτές 104.801 ευρώ
* ατιμολόγητες υποχρεώσεις 223.837 ευρώ
Περιφέρεια Β. Αιγαίου 255.874,64
Δήμος Χίου 145.921,32
Δήμος Οινουσσών 9.619,35
Δήμος Ψαρών 6.817,19
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.