Μα που πήγαν οι δια της ψήφους μας ηγέτες; Γιατί φαίνονται τόσο μικροσκοπικοί, τώρα στη μεγάλη μας ανάγκη; Που χάθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα όφειλαν να αναλάβουν;
Θα ‘ταν μικρό το κακό αν οι απορίες περιορίζονταν στο δικό μου μυαλό. Φοβάμαι όμως ότι έχουν αρχίσουν να εδραιώνονται στη συνείδηση του κάθε σκεπτόμενου Χιώτη κι εδώ προκύπτει πια ένα τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας κι εμπιστοσύνης, στην πιο κρίσιμη ίσως μεταπολιτευτική περίοδο για τον τόπο μας. Ας αναλυθεί κάπως παραπάνω:
Ο αντιπολιτευόμενος Ν. Μηταράκης μας ζαλίζει με τις … ζεϊμπεκιές του. Το απόγευμα με Ανδριανόπουλο και υιοθέτηση της ισλαμικής απειλής, το βράδυ με Βαρβιτσιώτη και … θέλω το χρόνο μου για να σας απαντήσω. Κυρίως, όμως, δεν βάζει στο στόμα του το … πιπέρι των ημερών. Σε τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και πόση είναι η φέρουσα μεταναστευτική ικανότητα του νησιού μας;
* Περιφερειακή ηγεσία: Η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου άργησε απελπιστικά να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του θέματος. Ακόμα και σήμερα κινείται διστακτικά και προσεκτικά στις δηλώσεις της, σαν κάτι να θέλει να υποβαθμίσει. Δεν έχει συγκαλέσει καν μια έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου…
Ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης πρωτοστατεί σε όλες τις εκδηλώσεις εθνικού συμβολισμού, πέρασε όμως, μάλλον οικιοθελώς, στις τελευταίες σειρές της διεκδίκησης του νομού να μην μετατραπεί σε μόνιμη φυλακή παραβατικών μεταναστών. Ποιοι λόγοι σβήνουν τη φωτιά από τις πύρινες, συνήθως, δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι ένα ερώτημα. Ο Σαμιώτης ομόλογος του, Ν. Κατρακάζος, συμμετέχει ο ίδιος στις κινητοποιήσεις του νησιού.
* Δημοτική ηγεσία: Ευθυγραμμισμένος, τουλάχιστον δημόσια, με το παγχιακό αίτημα, ο δήμαρχος Χίου Μαν. Βουρνούς αφήνει να πηγαίνει χαμένη η διείσδυση του στα αθηναϊκά Μέσα, εκεί που δημιουργείται η μεγάλη εικόνα. Περιορίζεται να αποκρούει και να ανταποδίδει τις κυβερνητικές κατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη, αλλά δεν τοποθετεί στο κάδρο της συζήτησης την ουσία του προβλήματος. Μπορούν να αντέξουν τα νησιά τη συμφωνία (υπαρκτή ή μη) παραμονής όλων των μεταναστών που καταλήγουν σ’ αυτά; Επιτρέπει στο συνδυασμό του μια χασμωδία απόψεων και δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν διακατέχεται από την αίσθηση του κατεπείγοντος. Ούτε Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κατασταλάξει αν πρέπει να ορίσει. Ας μην επιχειρηθεί ουδεμία σύγκριση με Κυρίτση ή Αγγελόπουλο σε Κω και Σάμο αντίστοιχα.
* Κομματικές ηγεσίες: Εδώ γελάμε. Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε αντίρρηση να υπερασπιστεί ακόμα και την παραμονή 50.000 μεταναστών στο νησί, φτάνει να είναι κομματική υπόδειξη κι η ΝΟΔΕ Χίου, όταν δεν εκτίθεται διαφοροποιούμενη από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα … ζητάει εκλογές.
Η δύσκολη ερμηνεία
Στη Χίο λοιπόν παρουσιάζεται η αντίφαση οι εξελίξεις να κατευθύνονται από οργανωμένους πολίτες και τα Μέσα και οι αρχές του τόπου να σύρονται πίσω τους, με κάποια εμφανή απροθυμία. Δυο ερμηνείες μπορούν να δοθούν:
Ας ευχηθούμε, ειλικρινά, να υπερισχύσει η πρώτη ερμηνεία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.