Υποχρεωτικά, υπό την πίεση των εξελίξεων, η κυβέρνηση θα κάμψει την παράλογη απόφαση της να κατακρατά όσους αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά σ’ αυτά. Θέλει, δεν θέλει πρέπει να βρει τη χρυσή τομή με τις τοπικές κοινωνίες. Η Χίος την περιμένει άμεσα να συνετιστεί και να αλλάξει στάση.
Ας δούμε αναλυτικά το ρεπορτάζ του σημερινού «πολίτη»:
Να μην δημιουργηθεί καμία απολύτως νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί μας αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών έχουν ζητήσει οι Χιώτες μηχανικοί. Το αίτημα τους, με τη μορφή αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών «Σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο», αφορούσε τη σύσταση του hotspot στη ΒΙΑΛ.
Στην αίτηση ακύρωσης όμως, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, επέκτεινε το θέμα και έθετε ουσιαστικά ζήτημα τήρησης της αναλογικότητας και της προστασίας της νησιωτικότητας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. «Με αφορμή τις πλημμέλειες της ΒΙΑΛ κρίνεται όλο το σύστημα δημιουργίας δομών», ισχυρίζεται ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Μηχανικών Χίου κ. Ανδρ. Παπαπετρόπουλος. «Ηθικά και κανονικά η κυβέρνηση θα όφειλε να περιμένει την έκδοση της απόφασης», συμπληρώνει.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας όρισε δικάσιμο για να δικαστεί η αίτηση από το Δ’ Τμήμα του στις 7 Φεβρουαρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο κ. Ηλία Μάζο.
Πρακτικά, όσο εκκρεμεί η συζήτηση, αν ο Δήμος συναινέσει στην παραχώρηση της έκτασης στο ΧΑΔΑ δεν εμποδίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει. Τότε, ωστόσο, θα καιροφυλακτεί κατάθεση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, την οποία είναι έτοιμοι να καταθέσουν συνοικιακοί φορείς γύρω από την πρώην χωματερή.
Ασύμφορη η απαλλοτρίωση
Οι υπό διαμόρφωση συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνουν ότι ακόμα κι αν επανακάμψει προς ψήφιση η κυβερνητική πρόταση, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πριν την έλευση της νέας εβδομάδας, η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης θα επικρατήσει με ευρεία πλειοψηφία. Υπέρ της καταψήφισης έχει ταχθεί σύσσωμος ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο», ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κατασταλάζει και η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων της «Πρωτοβουλίας».
Στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση επιμείνει, μόνη διέξοδος για εκείνη είναι η απαλλοτρίωση, κίνηση για την οποία την προτρέπει με ανακοίνωση της η ΛΑ.Σ.. Οι αργές διαδικασίες που ακολουθούνται, βέβαια, υπολογίζεται ότι θα έχουν κατάληξη έπειτα από ένα χρόνο, με τις πιο αισιόδοξες προσεγγίσεις, γεγονός που μάλλον κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο νέας δομής στο ΧΑΔΑ, αν η κυβέρνηση δεν επανέλθει με νεότερη πιο δεσμευτική ως προς την χωρητικότητα πρόταση.
Μονόδρομος η αναζήτηση
Όσο η κυβερνητική αδιαλλαξία συνεχίζεται στη μη αποδεικνυόμενη επιμονή καμία μετακίνηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, η κυβέρνηση, αν πραγματικά επιμείνει, έχει ως μονόδρομο την αναζήτηση νέου χώρου, δημόσιας κυριότητας. Σ’ αυτόν μεν απεμπλέκεται από τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών, βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με τις τοπικές κοινωνίες πλησίον των οποίων θα εγκατασταθεί η νέα δομή και κυρίως του χρόνου, καθώς η νέα επιλογή θα χρειαστεί εκ νέου μελέτες. Το αδιέξοδο λοιπόν σήμερα είναι κυβερνητικό και όσο συντομότερα το επιτελείο της κυβέρνησης το αντιληφθεί, τόσο καλύτερα για εκείνη, τη νησιωτική νηνεμία και την προστασία των μεταναστών και προσφύγων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.