Ουσιαστική παρέμβαση για την εκτόνωση της προσφυγικής κρίσης στα νησιά μας και παράλληλα ευθεία πρόκληση προς την κυβέρνηση να την υιοθετήσει έκανε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης.
Έχοντας επεξεργαστεί κοινές θέσεις με το Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων Χίου ο κ. Κάρμαντζης παρουσίασε 7 σημεία σταδιακής αποσυμφόρησης του νησιού, με δικλείδες ασφαλείας για τη λειτουργία ενός και μόνου νέου hotspot σε περιοχή μακριά από οικισμούς, επαναφέροντας την πρότασή του για το 18ο χλμ. του οδικού δικτύου Χίου – Βολισσού.
Κομβικό σημείο στην πρόταση Κάρμαντζη είναι ότι τη μέρα που θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος καταυλισμός θα εκκενωθούν όλοι οι σημερινοί καταυλισμοί και τα μισθωμένα ή μη κτίρια.
Απαντώντας σε ερώτημα του «π» για τη χωρητικότητα της νέας δομής ο κ. Κάρμαντζης την προσδιόρισε «στο μέγεθος που μπορεί να σηκώσει το νησί», αναφέροντας ένα ενδεικτικό αριθμό γύρω στους 500- 700.
Οι 7 θέσεις
1) να καλυφθεί άμεσα και αναδρομικά ο χαμένος χρόνος αποχώρησης μεταναστών- προσφύγων που οφείλεται στην ελλιπή στελέχωση, λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών Ασύλου με συνέπεια, να διογκωθεί το πλήθος τους πέραν του τριπλασίου.
2) άμεση διάλυση του καταυλισμού της Σούδας, για τους λόγους που αναφέρθηκαν και αμέσως μετά της ΒΙΑΛ που η μεικτή χρήση της (υλικά ανακύκλωσης, μετανάστες – πρόσφυγες, έλλειψη πυρασφάλειας) εγκυμονούν βάσιμους κινδύνους ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ του κλειστού χώρου, της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής, γεγονότα που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν.
3) δεν συμφωνούμε με τη μετάλλαξη του παλαιού χώρου προσωρινής παραμονής, σε χώρο κράτησης στο Μερσινίδι Βροντάδου. Οι παραβατικοί αντί να εγκλείονται, πρέπει να αναχωρούν αυθημερόν σε προαναχωρησιακά κέντρα του Κέντρου. (Έχει γίνει καταγγελία Σύμβασης Μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη του χώρου που διαφωνεί).
4) δεν συμφωνούμε να μισθωθούν τουριστικές Μονάδες ή άλλα κτίρια στη πόλη, στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές ή όπου αλλού, γιατί; Θα γίνουν άτυπα κέντρα υποδοχής, που θα προσελκύουν νέους μετανάστες – πρόσφυγες με τις Μ.Κ.Ο σε ρόλο υποδοχέα και θα προκαλέσουν καίριο πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες και τις τουριστικές Μονάδες.
5) Ζητούμε να ψηφισθεί στη Βουλή για εθνικούς λόγους, Νόμος που να απαγορεύει τις άνω μισθώσεις στα ακριτικά νησιά από οποιονδήποτε για διαμονή μεταναστών – προσφύγων διότι αποτελούν το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούμε να ενισχυθούν οικονομικά οι τουριστικές Μονάδες που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
6) Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία νέου καταυλισμού στην θέση του πρώην ΧΑΔΑ Δήμου Χίου για τους πιο κάτω λόγους:
α) Διότι ευρίσκεται σε επαφή σχεδόν με την λεκάνη κατάκλυσης του φράγματος Κόρης Γεφύρι χωρητικότητας 3.100.000 κυβικών μέτρων. Η αξιοπιστία της ποιότητας του νερού πρέπει να διαφυλαχθεί με απαγόρευση διέλευσης ατόμων στη ευρύτερη περιοχή και όχι δημιουργία καταυλισμού.
β) Διότι το εκλυόμενο μεθάνιο – βιοαέριο από τεχνητά πηγάδια είναι από τη μια επικίνδυνο για την υγεία συνανθρώπων κι από την άλλη περικλείει βάσιμους κινδύνους ανάφλεξης από τυχαία ή σκόπιμη ενέργεια.
γ) Διότι η κάλυψη των σκουπιδιών έχει γίνει με χώμα πάχους μόλις 1-1.5 μέτρων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους καταπτώσεων λόγω σπηλαιώσεων οφειλομένων στην αποδόμηση των παλιών απορριμμάτων που ενισχύεται από την υπεδάφια επανακυκλοφορία των υγρών αποδόμησης απορριμμάτων.
δ) Η θέση είναι στο επίκεντρο οικισμών και πλησίον του περιφερειακού όπου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες με κινδύνους ατυχημάτων ζωής για μετακινούμενους πεζούς μετανάστες – πρόσφυγες προς τη πόλη.
7) Για να μειωθούν μέχρι μηδενισμού όσα δυσμενή και επικίνδυνα συμβαίνουν για την τοπική κοινωνία και την πατρίδα, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία (1) ενός και ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ (ως ρεζέρβα προσωρινής υποδοχής) σε περιοχή μακράν πόλης, χωριών και οικισμών, η έναρξη λειτουργίας του οποίου θα επιτραπεί κατά συμφωνία με την Κυβέρνηση που θα επικυρώσει η Βουλή, την ημέρα που θα εκκενωθούν όλοι οι σημερινοί καταυλισμοί και τα μισθωμένα ή μη κτίρια. Η θέση του προσδιορίζεται στο συνημμένο σχεδιάγραμμα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου δεσμεύεται να παρουσιάσει σε σύντομο διάστημα, προσχέδια του άνω Νέου Μοναδικού Χώρου, ο οποίος θα σχεδιαστεί για να παρέχει πλήρως ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής διαβίωσης, για όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του.
Δεν θα ανεχθούμε έμμεσο εποικισμό
«Με τη λειτουργία της νέας δομής, σε συνδυασμό με εντονότερη την φύλαξη των συνόρων ή την μεταφορά μεταναστών – προσφύγων απευθείας και με ασφάλεια από την Τουρκία στις Ευρωπαϊκές χώρες, από τη μια θα μειωθούν οι επιπτώσεις του τοπικού και εθνικού μεταναστευτικού, θα δώσουν ανάσα ζωής και ασφάλειας στους ακρίτες και από την άλλη η Κυβέρνηση θα επιτύχει να δείξει στη ουσία ένα διαφορετικό πρόσωπο από το σημερινό, που θα αμβλύνει και θα αποσβέσει την τρέχουσα θλιβερή πραγματικότητα.
Σε γενικές γραμμές: εμείς οι Χιώτες και οι Χιώτισσες, συναποφασίσαμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας, με οποιαδήποτε θυσία και δεν θα επιτρέψουμε ή ανεχθούμε κανένα άμεσο ή έμμεσο εποικισμό, από οποιονδήποτε και αν επιχειρείται σήμερα ή θα επιχειρηθεί στο μέλλον», αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Κάρμαντζης στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο Μ. Μαξίμου.
Αδίκησε τον εαυτό του
Να σημειωθεί, πάντως ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κάρμαντζης αδίκησε τον εαυτό του, καθώς ουσιαστικά απέκρυψε τις προτάσεις, περιοριζόμενος κυρίως στη συμβολή του νησιού και ειδικότερα της Περιφέρειας κατά την αρχική φάση έντασης του προσφυγικού.
Τέλος μάλλον ατυχής είναι και η διασύνδεση του προσφυγικού με την απαίτηση επίλυσης των εκκρεμοτήτων του νησιού μας (φράγμα Κόρης Γεφύρι – αεροδρόμιο – φράγμα Σαραπειού), χωρίς ωστόσο να μειώνεται το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη τόσο τεκμηριωμένη θέση από τοπικούς φορείς, η οποία ορίζει βάση διαλόγου με την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.