10.11.2016 9:35

«Μανόλη με εκπλήσσεις»

«Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η χιώτικη κοινή γνώμη, με ενδιαφέρει τι στάση θα κρατήσετε εσείς», επαναλάμβανε ο υπουργός «Μανόλη με εκπλήσσεις. Σε είχα συνηθίσει να λειτουργείς διαφορετικά». Στην προσωπική παρατήρηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δήμαρχο Χίου συνοψίζεται το στρίμωγμα του κυβερνητικού επιτελείου από την αντιπροσωπεία της Χίου στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο Μαξίμου. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπετάξει και το νησί μας με ένα γρήγορο κοινό ανακοινωθέν, όπως συνέβη με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες της Λέσβου και της Σάμου, ναυάγησε στα βράχια της αποφασιστικότητας κυρίως των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής. Η υποχρεωτική υιοθέτηση από το Μαν. Βουρνού της «σκληρής γραμμής» άρνησης της κυβερνητικής απαίτησης να φορτωθούν τα νησιά όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης βρήκε απροετοίμαστο το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, έπειτα από μια 5ώρη σύσκεψη, έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί για ένα κοινό Δελτίο Τύπου, χωρίς να πετυχαίνει ούτε αυτό να εκδώσει. Τελικά υποχρεώθηκε στη διατύπωση της δικής του πρότασης, με την υπόμνηση ότι θα μεταφερθεί από το δήμαρχο Χίου στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εκείνο θα κληθεί να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.  

 

Το βάρος στον Δήμο

Η τακτική Μουζάλα από την αρχή επικεντρώνονταν στο να φορτωθούν οι τοπικοί παράγοντες την ευθύνη της δημιουργίας πολλαπλών δομών διαμονής προσφύγων, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. «Ζητάτε έργα και χρηματοδοτήσεις και δεν θέλετε hotspot», ανέφερε εισηγητικά ο υπουργός. Στην επισήμανση δημοτικών παραγόντων ότι η κυβέρνηση ζητά συνενόχους, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό. «Εσείς να βγείτε και να τα υποστηρίξετε», ανέφερε στην προτροπή του αντιδημάρχου Γ. Παπαδόπουλου να προχωρήσει η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το κόστος των αποφάσεων της.

Ο Μαν. Βουρνούς κατέθεσε τη σοβαρή αντίδραση της κοινής γνώμης του νησιού στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Δεν με ενδιαφέρει η χιώτικη κοινή γνώμη. Μας ενδιαφέρει τι λέτε εσείς», επέμεινε να μεταφέρει το βάρος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο υπουργός.

 

Σύγκρουση Τόσκα – Γδύση

Ιδιαίτερα προκλητικός και με την αλαζονεία της εξουσίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βγήκε εκτός ορίων όταν άκουσε τον αντιδήμαρχο Στρ. Γδύση να αμφισβητεί, με επιχειρήματα, την ασφάλεια του κέντρου κράτησης παραβατικών μεταναστών στο Μερσινίδι. «Ποιος είσαι εσύ που θα αμφισβητήσεις τις μελέτες της Αστυνομίας;», ωρύονταν ο κ. Τόσκας. Στην απάντηση του Στρ. Γδύση ότι έχει τεχνικές γνώσεις και από τη μελέτη φαίνεται ότι αφαιρούνται 3 από τα 5 στοιχεία για την ασφάλεια του χώρου για καθαρά οικονομικούς λόγους, ο υπουργός εκνευρισμένος αποχώρησε από τη σύσκεψη, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει σε συναντήσεις, με τον κάθε αντιδήμαρχο να λέει ό,τι θέλει.

Νωρίτερα ο κ. Τόσκας και ο Γ. Μουζάλας είχαν απορρίψει την πρόταση του Στ. Κάρμαντζη να δημιουργηθεί νέο hotspot στο 18ο χλμ. Χίου – Βολισσού και ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας, αντίστοιχη πρόταση της Χρ. Καλογήρου για το Καμπί.

 

Ολοκληρωτική απαίτηση

Πρόθεση της κυβέρνησης από την προχθεσινή σύσκεψη ήταν η Χίος να εξέλθει φορτωμένη με περισσότερα του ενός hotspot. Αρχικά δεν γίνονταν κανένας λόγος για τη μετατροπή του κέντρου διαμονής της ΒΙΑΛ αλλά η παράλληλη λειτουργία και δεύτερου hotspot στο νησί μας. Η κατηγορηματική άρνηση των εκπροσώπων μας οδήγησε σε μερική αναδίπλωση. Έπειτα από μια ολιγόλεπτη διακοπή ο Γ. Μουζάλας επανήλθε με την αντιπρόταση να δημιουργηθεί νέο hotspot στο ΧΑΔΑ και σε διάρκεια 8 μηνών η ΒΙΑΛ να μετατραπεί σε κέντρο ταυτοποίησης.

Στις πιεστικές ερωτήσεις των εκπροσώπων του Δήμου ποια θα είναι η δυναμικότητα των νέων χώρων ο κ. Μουζάλας απαντούσε ότι του ζητείται να γίνει … προφήτης! «Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Συνθήκη αναφέρει πως όσοι έρχονται πρέπει να μένουν», επέμενε προκλητικά. Μπροστά στην άρνηση των παραγόντων του Δήμου να συγκατανεύσουν ο υπουργός διέβλεπε «άλλες προθέσεις», υπονοώντας πολιτική στροφή εκ μέρους τους.

 

Υπέρ του συμβιβασμού

Πολύ περιορισμένη υπήρξε η παρέμβαση στη συζήτηση του κυβερνητικού βουλευτή. Στην ουσιαστικά μία τοποθέτηση του προέτρεψε να βρεθεί λύση, χαρακτήρισε θετική βάση συζήτησης την κυβερνητική πρόταση και προέτρεψε τους συμμετέχοντες να συζητήσουν με σοβαρότητα.

Μερική υποχώρηση στις κυβερνητικές απαιτήσεις φαίνεται ότι επιχείρησαν με τις αντιπροτάσεις τους για το 18ο και το Καμπί περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης. Στην κατάληξη της κυβερνητικής πρότασης για το ΧΑΔΑ ο Στ. Κάρμαντζης εξέφρασε τη διαφωνία του, συμπληρώνοντας ότι δεν θα γίνει πάντως εκείνος το εμπόδιο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει.

 

Κυβερνητικό άγχος

Μια ματιά πάντως στο τασάκι του κ. Μουζάλα ερμήνευε το περίσσευμα άγχους της κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Ο υπουργός άναβε το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο, ενώ η καθυστερημένη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας επικεντρώθηκε στο να πειστούν οι αντιπρόσωποι του νησιού να εκδοθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας. Η κατηγορηματική στάση του Μαν. Βουρνού ότι δεν θα δεσμεύσει ο ίδιος το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ως τελική κατάληξη στην επίσημη ανακοίνωση να είναι πια καθαρό το κυβερνητικό πλαίσιο και στο τέλος της να υπάρχει η διακριτή θέση της δημοτικής αντιπροσωπείας ότι όλα αυτά θα τεθούν στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: «Με ΜΑΤ δεν κάνω hotspot»

 

Για το νέο hotspot στο ΧΑΔΑ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 7,2 εκ. ευρώ. Εξέφρασε μάλιστα την αγωνία του καθώς «σε 2 μήνες δεν θα έχω πια αυτά τα χρήματα».

Στη σθεναρή άρνηση των εκπροσώπων της Χίου να αποδεχτούν ως δική τους θέση τη δημιουργία του νέου hotspot και με σαφή ενημέρωση για την κλιμακούμενη αντίδραση των κατοίκων του νησιού μας εκ μέρους της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα αφενός και των Βρονταδούσων αφετέρου, ο κ. Μουζάλας δήλωσε: «Εγώ πάντως με ΜΑΤ δεν κάνω hotspot», επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές φοβίες για μια ευθεία σύγκρουση με την τοπική κοινωνία.

 

 

Τσαϊ και … αναπτυξιακή συμπάθεια 

Στην επιμονή κυρίως της Χρ. Καλογήρου για τη διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την κατανόηση ότι θα πρέπει να δοθεί στα νησιά μια αναπτυξιακή προοπτική, δεν είχε όμως κάτι έτοιμο να προτείνει και ζήτησε απλώς από τους εκπροσώπους της Χίου να καταθέσουν συγκεκριμένα κι όχι αόριστα αιτήματα. «Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για το σκοπό αυτό», ανέφερε.

Απ’ την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παν. Κουρουμπλής περιορίστηκε σε μια γενικών κατευθύνσεων συζήτηση υπέρ της ανάπτυξης νησιωτικών πολιτικών, προαναγγέλλοντας αγώνα δρόμου εκ μέρους του στα νησιά για να τα καταφέρει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ