10.2.2014 10:30

Ομοβροντία επιθέσεων κλονίζει το Λαμπρινούδη

Τέλος δεν έχουν οι μομφές που δέχεται η δημοτική αρχή για την παραχάραξη της συνεργασίας με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως την επιχειρεί. Κόμματα, φορείς αλλά κυρίως η κοινωνία δεν πείθονται από τις υποχωρήσεις Λαμπρινούδη, γιατί ο δήμαρχος δείχνει να οπισθοχωρεί για λόγους εκλογικής τακτικής κι όχι γιατί συνειδητοποιεί τι τον φέρνει σε δύσκολη θέση. 

Μέτωπο Αριστεράς κατά Λαμπρινούδη

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟ Β’ ΓΥΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ

Νέο σημαντικό ρήγμα στη συνοχή της δημοτικής αρχής φέρνει η καταψήφιση από την Αθ. Θλιβίτου της πρότασης Φυτούση για τη σύμβαση με την «ΑΚΜΗ» στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΝΧίου την περασμένη Πέμπτη. Η πρόταση του κ. Φυτούση να επανεξεταστεί η σύμβαση αλλά να μην καταργηθεί, ώσπου το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έπεισε τη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας, ούτε και τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου.

Την ίδια ώρα ο σάλος για το χειρισμό της δημοτικής αρχής με τις Κοιν.Σ.ΕΠ. έχει προεκτάσεις και στο κλίμα των σχέσεων της με τα κόμματα της Αριστεράς, ιδίως σε περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερος γύρος στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Νομαρχιακές Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επανέρχονται στο θέμα, καθώς εκτιμούν ότι δεν κλείνει με τις ως τώρα υποχωρήσεις της δημοτικής αρχής και επιμένουν ότι η ευθύνη βαραίνει κυρίως την ίδια. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Τεράστια ευθύνη της δημοτικής αρχής

 Σε ανακοίνωση της για το θέμα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:                                                

«Οι μηνύσεις κατά του  Μ. Σκούφαλου και του υπεύθυνου του ηλεκτρονικού περιοδικού "Απλωταριά" πρέπει να πέσουν στο κενό.

Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος είναι να καταδικάσει ομόφωνα-ως Δημοτικό Συμβούλιο- την επιδιωκόμενη  ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και της ελεύθερης έκφρασης στη Χίο.

Όμως η πλειοψηφία και οι αρμόδιοι εισηγητές έχουν τεράστια ευθύνη για τη δυνατότητα που δόθηκε στον μηνύοντα Μήτσουρα όταν με την «μέθοδο» ΚοινΣΕΠ:

 α)προσπαθούν να αλλάξουν  τις εργασιακές σχέσεις στις υπηρεσίες του Δήμου -έμμεση ιδιωτικοποίηση και  λειτουργία τους με βάση το συμφέρον των υπεργολάβων 

β) με την ίδια «μέθοδο» παρακάμπτουν  το ΑΣΕΠ και τους διαγωνισμούς προς όφελος των απ’ ευθείας αναθέσεων για να ψηφοθηρήσουν  εν’ όψει  δημοτικών εκλογών.

Εμείς πολεμάμε και την επιδιωκόμενη κατάργηση  των δημοκρατικών ελευθεριών και τις λογικές και τα συμφέροντα που ωφελούνται από τον αυταρχισμό.

Και απαιτούμε από το Δήμο να στηρίξει επί της ουσίας και όχι για το θεαθήναι  τις δημοκρατικές ελευθερίες σταματώντας τις παραπάνω πρακτικές.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Κ.Ε.

Είναι βαθειά γελασμένοι

"Σε συνέχεια διώξεων ενάντια σε κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα, έρχεται η σύλληψη του Μ. Σκούφαλου, εκτιμά η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ. «Πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που ανοίγει δρόμους στις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ενοικίαση εργαζομένων, που προωθείται μέσα και από τις συμπράξεις των Δήμων με τις λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) και στις οποίες εναντιώθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Χίου και οι εκλεγμένοι της.

Ενημερώνουμε ότι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Chios Press που φανερά σιγοντάρει τη Χρυσή Αυγή και τις φασιστικές της ενέργειες, τη φιλανθρωπία του μίσους, βρίσκεται πίσω από τη μήνυση και είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης της ΚΟΙΝΣΕΠ Ακμή ΑΕ. Η εργασιακή γαλέρα που προωθεί η εν λόγω επιχείρηση και οι όμοιές της.

 

Εκείνοι που νομίζουν ότι με νομικές ενέργειες θα φοβίσουν τους κομμουνιστές είναι βαθιά γελασμένοι. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μαζί με άλλους αγωνιστές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του Χιώτικου λαού όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους», αναφέρει σε ανακοίνωση της". 

 

Οικολόγοι Πράσινοι

Δυσφημούνται οι Κοιν.Σ.Επ στη Χίο

"Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα και εμπλοκές που συνέβησαν στην Χίο ανάμεσα σε τοπική Κοιν.σ.επ και δημοτική παράταξη και συνδικαλιστές, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν όσους προσπαθούν να καταργήσουν αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, ούτε και να διευκολύνουν δημοτικούς παράγοντες να κάνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις. Είναι μορφές της κοινωνικής οικονομίας, εναλλακτικές από τον ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τον δημόσιο τομέα, με κύριο προσανατολισμό την απασχόληση ανέργων, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την τόνωση της αλληλεγγύης. Ρητά αναφέρεται στο νόμο ίδρυσης των Κοιν.Σ.Επ Ν. 4019/2011 ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αυτήν των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγονται σε αυτούς. Οι συνεταιριστές δομές στην χώρα μας έχουν δεχτεί πολλά χτυπήματα τον τελευταίο καιρό με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το αναγκαστικό κλείσιμο των περισσοτέρων συνεταιριστικών τραπεζών και το τελευταίο που χρειάζονται είναι η κατασυκοφάντηση τους. Όπως παρουσιάσαμε αναλυτικά στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε τον Αύγουστο 2013 ένας άλλος κόσμος μπορεί να είναι εφικτός και οι νέες συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης και απασχόλησης μπορούν να δώσουν μία ικανοποιητική απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, η κακοδιαχείριση και ένα μοντέλο ανάπτυξης που στόχο είχε μόνο το κέρδος χωρίς σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τον 'ανθρωπο.

Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην καλή λειτουργία των Κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων δημιουργώντας το απαραίτητο πλαίσιο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και δημιουργώντας κίνητρα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική και κοινωνικά ωφέλιμη απασχόληση εργαζομένων μέσω των επιχειρήσεων αυτών, εξασφαλίζοντας ουσιαστική μείωση των εξόδων στους ΟΤΑ, χωρίς να υποκαθιστούν ούτε να απαξιώνουν δημόσιες υπηρεσίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να τις προωθούν με έγκυρη ενημέρωση και καλές πρακτικές. Οι ποινικές διώξεις με στόχο την παρεμπόδιση έκφρασης διαφορετικού δημόσιου λόγου αποτελούν απαράδεκτες συμπεριφορές για το κόμμα μας και τις καταδικάζουμε απερίφραστα."

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ