Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Χίου, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαφορετικές τοποθετήσεις από τον Δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή, τον σύμβουλο του συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας», Βασίλη Μυριαγκό, και τον σύμβουλο της «Συμμαχίας Αξιών», Παντελή Μουχλή.
Ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, υποστήριξε ότι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών είναι αναγκαία λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου. Όπως δήλωσε, «το κόστος για τη διαχείριση απορριμμάτων, οι μισθολογικές αυξήσεις και τα τέλη ταφής έχουν εκτοξευθεί, δημιουργώντας μια ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2023 ο Δήμος επιβαρύνθηκε με ποσά άνω των 440.000 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ οι υποχρεώσεις αυτές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Μαλαφής υπογράμμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε πίσω της οικονομικές οφειλές, επιδεινώνοντας τη σημερινή κατάσταση. Παράλληλα, τόνισε πως «ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα χωρίς την αύξηση, καθώς τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη είναι ο βασικός μηχανισμός χρηματοδότησης των υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης».
Περισσότερα και από την Εκάλη
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Δημοτική Επιτροπή, ο σύμβουλος της «Συμμαχίας Αξιών», Παντελής Μουχλής, διατύπωσε εκτενή και αιχμηρή κριτική για την προτεινόμενη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η τοποθέτησή του χαρακτηρίστηκε από έντονο προβληματισμό για τις οικονομικές επιπτώσεις στους δημότες και από μια σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της δημοτικής διαχείρισης.
Ο Παντελής Μουχλής τόνισε ότι η αύξηση των τελών καθιστά τον Δήμο Χίου έναν από τους πιο ακριβούς δήμους πανελλαδικά. Όπως ανέφερε: «Με την προτεινόμενη αύξηση φτάνουμε στο 1,95 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ξεπερνώντας ακόμα και εύπορες περιοχές όπως η Εκάλη, όπου το κόστος διαμορφώνεται στο 1,91 ευρώ, και η Φιλοθέη, με 1,67 ευρώ». Παράλληλα, αναφέρθηκε με δεικτικό τόνο στη δυσανάλογη επιβάρυνση των κατοίκων της Χίου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από κατοίκους της Κηφισιάς ή άλλων περιοχών υψηλού εισοδήματος. «Είμαστε πλούσιοι; Ας νιώσουμε πλούσιοι, λοιπόν, γιατί πληρώνουμε περισσότερα από περιοχές της Αθήνας που είναι συνώνυμες με την πολυτέλεια», σημείωσε με έμφαση.
Ο κ. Μουχλής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανισότητα της επιβάρυνσης, χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Αμανής. Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, «οι κάτοικοι της Αμανής, θα δουν αύξηση ίση με 15%. Αυτό σημαίνει 23.000 ευρώ επιπλέον έσοδα για τον Δήμο, αλλά τι προσφέρουν αυτά στους κατοίκους της περιοχής; Δεν νομίζω ότι θα δουν καμία ουσιαστική βελτίωση στις υπηρεσίες τους». Πρότεινε να διατηρηθούν σταθερά τα τέλη στην Αμανή, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω αυτή η απομακρυσμένη και λιγότερο αναπτυγμένη περιοχή.
Ο σύμβουλος της «Συμμαχίας Αξιών» δεν περιορίστηκε στην κριτική, αλλά προχώρησε και σε συγκεκριμένες προτάσεις. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη οράματος και ανεπαρκή διαχείριση πόρων, λέγοντας: «Ο Δήμος δεν έχει εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων, αντί να επιβαρύνει τους δημότες».
Μεταξύ των προτάσεών του ήταν:
Ο Παντελής Μουχλής δεν δίστασε να ασκήσει αυστηρή κριτική στη δημοτική αρχή, παρομοιάζοντας τη διαχείριση του Δήμου με πλοίο που βυθίζεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή μπορεί να είχε αφήσει το πλοίο προσάραγμένο, αλλά εσείς το οδηγήσατε σε πλήρη βύθιση. Και φοβάμαι ότι σύντομα θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν το πλοίο όσοι μπορούν».
Επεσήμανε επίσης την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, καταλογίζοντας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση: «Δεν υπάρχει διάλογος, δεν υπάρχει συνεργασία, και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μουχλής υπογράμμισε την ανάγκη για εναλλακτική προσέγγιση. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξετάσει λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν επιβάρυνση των δημοτών, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών δυσκολιών. «Αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις που να μην επιβαρύνουν τους πολίτες, τότε δείχνουμε ότι δεν έχουμε το όραμα να διοικήσουμε», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, ο σύμβουλος του συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας», Βασίλης Μυριαγκός, τοποθετήθηκε με σαφήνεια και τεκμηρίωση απέναντι στην προτεινόμενη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η τοποθέτησή του βασίστηκε σε ιστορικά στοιχεία, πολιτική κριτική και προτάσεις για εναλλακτική προσέγγιση.
Ο Βασίλης Μυριαγκός ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας την ανάγκη για συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία του “εμείς και εσείς”. Όλοι εκπροσωπούμε δημότες, και η συνεργασία πρέπει να γίνει πράξη, όχι μόνο λόγια».
Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για την αδυναμία της να δημιουργήσει συναινέσεις, σημειώνοντας ότι η έλλειψη διάλογου οδηγεί σε τέτοιες κρίσεις. «Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς, το αποτέλεσμα είναι η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μυριαγκός παρέθεσε λεπτομερή ιστορική αναδρομή στη διαχείριση των ανταποδοτικών τελών από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Επισήμανε ότι η μείωση των τελών στο παρελθόν (από 1,83 ευρώ στο 1,65 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) ήταν αποτέλεσμα σωστής οικονομικής διαχείρισης. Όπως εξήγησε, οι μειώσεις αυτές επιτεύχθηκαν μέσω της διόρθωσης των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων, η οποία αύξησε τη βάση εσόδων του Δήμου.
Ωστόσο, επέκρινε την υποκρισία όσων καταψήφισαν αυτές τις μειώσεις: «Όταν ψηφίζαμε μειώσεις, η αντιπολίτευση ήταν απούσα ή αρνητική. Σήμερα, όμως, οι ίδιοι έρχονται να επικρίνουν τις αυξήσεις, ενώ δεν είχαν υποστηρίξει τις τότε μειώσεις».
Ο κ. Μυριαγκός στράφηκε ιδιαίτερα κατά της πολιτικής διαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για αύξηση των τελών αποτελεί δείγμα πολιτικής αδυναμίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών είναι η εύκολη λύση. Δείχνει ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη δουλειά για να εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».
Επισήμανε, μάλιστα, ότι άλλοι δήμοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιχορηγήσεις ή να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης πόρων. «Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγουμε συνεχώς τη λύση της επιβάρυνσης των πολιτών», τόνισε.
Ο κ. Μυριαγκός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης. Όπως δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Είναι αυτή που αυξάνει τα κόστη ενέργειας και καθορίζει τα τέλη ταφής. Παράλληλα, δεν δίνεται η απαραίτητη χρηματοδότηση στους Δήμους για να καλύψουν αυτές τις αυξήσεις».
Ζήτησε να υπάρξει πίεση προς την κεντρική εξουσία για αύξηση της χρηματοδότησης και να αξιοποιηθούν πλήρως τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Αν άλλοι δήμοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν κονδύλια, γιατί όχι και εμείς;», ρώτησε ρητορικά.
Κλείνοντας, ο Βασίλης Μυριαγκός υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται σε μια ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία συνδυάζει τον εξορθολογισμό δαπανών με την εξεύρεση νέων εσόδων. Πρότεινε συγκεκριμένα:
«Η πολιτική δεν είναι μονομερής αποφάσεις. Είναι συμβιβασμοί και συνεργασίες. Αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε, τότε η ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει όλους μας», κατέληξε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.