Αφόρητες πιέσεις στους ιδιοκτήτες γης σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες, στερώντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική, δημιουργεί το καθεστώς των δασικών χαρτών με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Χίου, να δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Χίου, προκύπτει ότι τα δεδομένα από την κύρωση του δασικού χάρτη είναι πρωτοφανή σε επίπεδο νησιωτικής Ελλάδας:
Στον Δήμο Χίου, από τα 807.968,57 στρέμματα συνολικά:
73,10% χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις,
26,47% ως μη δασικές,
μόλις 0,43% ως χορτολιβαδικές.
Στον Δήμο Οινουσσών:
87,58% δασικές εκτάσεις,
11,65% μη δασικές,
0,77% χορτολιβαδικές.
Στον Δήμο Ψαρών:
74,90% δασικές εκτάσεις,
5,20% μη δασικές (εξαιρετικά χαμηλό),
19,90% χορτολιβαδικές.
Τα παραπάνω ποσοστά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με γειτονικά νησιά όπως η Λέσβος, όπου οι αντίστοιχοι δείκτες είναι εντελώς διαφορετικοί:
40,27% δασικές εκτάσεις,
12,33% χορτολιβαδικές,
47,40% μη δασικές.
Μάλιστα, στη Λέσβο οι χορτολιβαδικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 1.159% από το 1945 – από 27.028 στρέμματα τότε σε 340.213 σήμερα – ενώ στη Χίο περιορίζονται σήμερα μόλις στα 3.478,45 στρέμματα!
Σημαντική ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση έχει και η Διεύθυνση Δασών Χίου, η οποία όχι μόνο δεν διόρθωσε τα λάθη που ίδια αναγνώρισε κατά την κατάρτιση του χάρτη, αλλά και εμμένει στους αρχικούς χαρακτηρισμούς ακόμα και όταν αυτοί αντικρούονται από αδιάσειστα τεκμήρια (αεροφωτογραφίες, συμβόλαια, καλλιέργειες, κ.λπ.).
Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες γης να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αφού:
Δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ή να εκμεταλλευτούν τις ιδιοκτησίες τους,
Αδυνατούν να προβούν σε οικιστική αξιοποίηση ή επενδύσεις,
Δεν έχουν δυνατότητα γεωργικής καλλιέργειας.
Το αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα στην οικονομία, η υποβάθμιση της υπαίθρου, η απώλεια ευκαιριών απασχόλησης και η απώλεια πόρων για την τοπική κοινωνία, με τελικό αντίκτυπο την ερήμωση και απονέκρωση των χωριών.
Με δεδομένη την άνιση μεταχείριση μεταξύ των νησιών, προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία χρίζουν απαντήσεων.
Υπάρχει διαφορετικό νομικό καθεστώς για τους πολίτες της Χίου σε σχέση με τους πολίτες των άλλων νησιών;
Γιατί η ίδια εταιρεία κατέληξε σε ριζικά διαφορετικά αποτελέσματα στους δασικούς χάρτες Χίου και Λέσβου;
Γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις για φρυγανώδη είδη, όπως ο ασπάλαθος και τα φρύγανα, οι οποίες θα απέκλειαν εκτάσεις από τη δασική νομοθεσία;
Τι ενέργειες έχει κάνει η Διεύθυνση Δασών Χίου για την αναμόρφωση των λαθών, και ποια είναι η πρόοδος αυτών των ενεργειών μέχρι σήμερα;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.