Μια νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της βορειοδυτικής Χίου επιχειρεί να γράψει ο Δήμος Χίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από έναν συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, προϋπολογισμού 67,3 εκατομμυρίων ευρώ, που φιλοδοξεί να άρει τις χρόνιες στρεβλώσεις, να αποκαταστήσει τις ανισότητες και να προσφέρει πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης σε μια περιοχή που διαχρονικά βρίσκεται εκτός του κεντρικού αναπτυξιακού χάρτη.
Η κεντρική ιδέα εδράζεται στην ενεργοποίηση της ρήτρας Αμανής, ως εργαλείου προνομιακής πολιτικής στόχευσης υπέρ των περιοχών της βορειοδυτικής Χίου, που χαρακτηρίζονται από δημογραφική καθίζηση, θεσμική και φυσική απομόνωση, αλλά και από έντονο έλλειμμα δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών.
Μάλιστα ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, είχε προαναγγείλει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Αμανή, δεσμευόμενος ότι, μέσα στον Μάρτιο θα γίνονταν γνωστές οι λεπτομέρειες του "μακροπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περιοχή", και το οποίο δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εξορύξεις αντιμονίου στη βόρεια Χίο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι πλήρεις λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Χίου Γιάννη Μαλαφή και του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, μεθαύριο Πέμπτη στις 12:30 στο Δημαρχείο Χίου, επιδιώκει να συγκροτήσει ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο δεν θα έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, αλλά θα λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμος οδικός χάρτης με σαφές θεσμικό υπόβαθρο και ξεκάθαρους στόχους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε πέντε θεματικούς άξονες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και θα υπηρετήσουν έναν κοινό αναπτυξιακό σκοπό: την ανατροπή της παρακμής, τη συγκράτηση του πληθυσμού και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των βασικών υποδομών, με έργα που θα αφορούν:
Τα παραπάνω έργα αναμένεται να έχουν άμεση και απτή επίδραση στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, κατά τη φάση υλοποίησης.
Η λειτουργία αγροτικών ιατρείων με επαρκή στελέχωση, η ενίσχυση της τηλεϊατρικής και η συστηματική παρουσία κινητών μονάδων υγείας αποτελούν βασικές συνιστώσες του σχεδιασμού. Παράλληλα, προβλέπεται:
Η ερήμωση των σχολείων και η φυγή των νέων αντιμετωπίζονται με μια ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης της παιδείας, η οποία περιλαμβάνει:
Ένα από τα σημαντικότερα σκέλη του προγράμματος αφορά στην ενίσχυση της τοπικής αγροτικής και μεταποιητικής δραστηριότητας, μέσω:
Το επιχειρησιακό σχέδιο δεν θα λειτουργήσει ως μια απλή χρηματοδοτική λίστα, αλλά θα ενσωματώσει σύγχρονα εργαλεία τοπικής διακυβέρνησης, με:
Το συνολικό ποσό των 67,3 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες φορές των ετήσιων δημοτικών επενδύσεων, γεγονός που αποτυπώνει τον μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα της πρότασης. Η βορειοδυτική Χίος δεν θα αντιμετωπίζεται πια ως «εξαίρεση», αλλά ως πυλώνας συνοχής και αντιπροσωπευτικό δείγμα της νησιωτικότητας, που αξίζει ίσης μεταχείρισης και στοχευμένων ενισχύσεων.
Η ρήτρα Αμανής, από νομοτεχνική πρόβλεψη, μετατρέπεται σε εργαλείο κοινωνικής και γεωγραφικής δικαιοσύνης.
(...και του χρόνου με υγεία)
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.