Στην υλοποίηση ενός ιδιαίτερα καινοτόμου σχεδίου προχωρά ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Ανδρεάδειου Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου Ναυτοσύνης, με στόχο την καταγραφή, την ανάδειξη και τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης του τόπου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα αξιοποιήσει σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας, για να μεταφέρει στο ευρύ κοινό τις «καταθέσεις ψυχής» των ανθρώπων της θάλασσας.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, Παντελής Σαλιάρης, η ιδέα ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Τόνιας Σαρή, με τίτλο «Γράμμα από τα κύματα». Η δράση αυτή αποσκοπεί στη συλλογή και ψηφιοποίηση της αλληλογραφίας των ναυτικών, όπως γράμματα, τηλεγραφήματα, κάρτες, και άλλα προσωπικά τεκμήρια. Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση του Ψηφιακού Μουσείου, το οποίο θα λειτουργήσει αρχικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
«Η φάση αυτή αφορά κυρίως τη διάσωση του υλικού», τόνισε ο Παντελής Σαλιάρης, διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες που διαθέτουν σχετικό αρχειακό υλικό μπορούν να επικοινωνούν με τον Σύλλογο, ώστε να παραδοθεί για σάρωση και επιστροφή ή, αν το επιθυμούν, για μόνιμη παραχώρηση και φύλαξη στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου. «Όλη η διαδικασία θα γίνει με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ζητείται η συναίνεση των κατόχων», πρόσθεσε.
Σε επόμενο στάδιο, όπως εξήγησε ο κ. Σαλιάρης, ο Σύλλογος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πλήρως διαδραστικό Ψηφιακό Μουσείο, στο οποίο θα καταγραφούν με βιντεοσκοπήσεις οι αφηγήσεις παλαίμαχων ναυτικών – ειδικά εκείνων που υπηρέτησαν σε Λίμπερτι και άλλα ιστορικά πλοία. Οι καταθέσεις αυτές θα επεξεργαστούν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ενταχθούν σε ψηφιακά σενάρια επαυξημένης πραγματικότητας, στα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει τον αφηγητή «να κυκλοφορεί μέσα στο πλοίο, να λέει την ιστορία του μηχανικού στη μηχανή, του καπετάνιου στη γέφυρα ή του μάγειρα στο κεφαλά».
Πρόκειται, όπως δήλωσε, για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε φάση ολοκληρωμένης μελέτης, ωστόσο απαιτεί σημαντική οικονομική στήριξη. Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης ανέρχεται στις 25.000 ευρώ και ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα για χρηματοδότηση προς απανταχού Έλληνες και ιδιαίτερα Βρονταδούσους, με στόχο την υλοποίηση του έργου.
«Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έναν Βρονταδούσο της Αμερικής και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την αξία της πρωτοβουλίας ως πολιτιστικής παρακαταθήκης της ναυτικής ιστορίας του Βροντάδου και της Χίου γενικότερα.
Το εγχείρημα απαιτεί τη συνεργασία και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Ανδρεάδειου καλεί όλους όσοι διαθέτουν αρχειακό υλικό να το παραχωρήσουν προσωρινά ή οριστικά για την ψηφιοποίησή του, επικοινωνώντας με τον ίδιο τον Πρόεδρο ή τον γραμματέα του Συλλόγου, Αντώνη Νικολάου. Η συλλογή θα αποτελέσει τον κορμό του Μουσείου, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη μνήμης, εικονικό πεδίο ιστορικής αναπαράστασης και εκπαιδευτικό εργαλείο.
Το Ψηφιακό Μουσείο Ναυτοσύνης στον Βροντάδο, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό παράδειγμα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την προβολή της ναυτικής κληρονομιάς, αλλά και μια ύστατη προσπάθεια να διασωθούν βιώματα που αλλιώς θα χαθούν στο χρόνο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.