28.4.2025 2:05

Ιωάννης Μιχαήλ Καρράς: Ανάμεσα στους «Χρυσούς Έλληνες» της Ναυτιλίας

Σε γεύμα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Ναυτικό Όμιλο της Ελλάδος, κατά τη δεκαετία του 70, ανάμεσα στους Δημήτριο Λω και Άλκιμο Γράτσο

Ένας ακόμη εξαίρετο τέκνο των Καρδαμύλων της Χίου, που μεγαλουργεί στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο, κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του προηγούμενου αιώνα, είναι ο Ιωάννης Καρράς του Μιχαήλ.

Με ισχυρή παρουσία στο χώρο, όπως και ο συνονόματός του πρώτος του ξάδελφος Ιωάννης Καρράς του Κωνσταντίνου, ο Ι.Μ. Καρράς δραστηριοποιείται τη δεκαετία του 40, για να κατακτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στους Έλληνες και όχι μόνο, μεγάλους εφοπλιστές. Συγκαταλέγεται σ’ εκείνους που συμβάλουν στη γιγάντωση της ελληνικής ναυτιλίας.

Γιος του Μιχαήλ Ι. Καρρά, γεννιέται το 1915 και ξεκινά τη ναυτιλιακή του δραστηριότητα το 1938 από το Λονδίνο. Χαρακτηρίζεται καινοτόμος και πρωτοπόρος στο χώρο της ναυτιλίας, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πλοιοκτήτης που κλείνει συμφωνία για τη ναυπήγηση πλοίων στην Ιαπωνία. Στο Λονδίνο μαζί με τον πατέρα του ιδρύουν το ναυτιλιακό γραφείο Carras Ltd.

Αργότερα ο Ι.Μ. Καρράς δωρίζει στη μνήμη του πατέρα του την κατοικία της οικογένειας στη Χίο κι συγκεκριμένα επί της οδού Μιχαήλ Λιβανού, στο Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού», επί προεδρίας της αείμνηστης πρώτης του εξαδέλφης Μαρίας Καρρά-Λαιμού, για την στέγαση της Επαγγελματικής Οικοκυρικής Σχολής Χίου. Παράλληλα στο οικόπεδο της ίδιας ιδιοκτησίας ανέγειρε με δική του οικονομική συνδρομή το Οικοτροφείο της Σχολής. Τα κτίρια αυτά ο Σύνδεσμος παραχωρεί στο πρόσφατο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Εγκατάσταση στην Αμερική

Η μετεγκατάσταση της οικογένειας στην Αμερική επιτελείται στην απαρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, κοντά σε μια περιοχή που λειτουργούν τα ναυπηγεία Kaiser, τα οποία επιδίδονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην κατασκευή των περίφημων πλοίων τύπου Liberty.

Στη διάρκεια του πολέμου η εταιρεία χάνει τα δύο ατμόπλοια που διαχειρίζεται, τα «Αδελφότης» και το «Ιωάννης Καρράς».

Διορατικός εφοπλιστής, αμέσως μετά τον πόλεμο, συγκεκριμένα το 1946, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, όπου αποκτά ένα από τα 100 Libertys που διαθέτει η Αμερικανική Κυβέρνηση στους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Πρόκειται για το πλοίο «Frank J. Cuhel», κατασκευασμένο το 1944, το οποίο μετονομάζεται «Φωτεινή», προς τιμή της μητέρας του και το οποίο νηολογεί στην Ελληνική σημαία.

Το 1951 είναι ο πρώτος ευρωπαίος εφοπλιστής που δίνει παραγγελία για κατασκευή πλοίου σε ναυπηγείο της Ιαπωνίας, το οποίο αργότερα κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία.

Το πρώτο αυτό νεότευκτο πλοίο, που ναυπηγείται στην Ιαπωνία, είναι χωρητικότητας 19.700 τόνων Tini, το οποίο παραδίδεται από την Hitachi Zosen τον Μάιο του 1952.

Ακολουθούν τρία αδελφά δεξαμενόπλοια και σχετικά σύντομα, το 1958, ο Ιωάννης Μ. Καρράς διαχειρίζεται έναν στόλο αποτελούμενο από 18 πλοία, μεταξύ των οποίων 11 δεξαμενόπλοια.

Στην δεκαετία του ’70 ο Καρράς είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές που έχει δημιουργήσει στόλο από 32 πλοία, φορτηγά και δεξαμενόπλοια, των οποίων η συνολική τους χωρητικότητα υπερβαίνει τους 1.400.000 τόνους.

Στην αυγή αυτής της 10ετίας λειτουργεί έναν εκ των μεγαλύτερων στόλων της Ελλάδας με περισσότερα από 30 φορτηγά και δεξαμενόπλοια. Ουσιαστικά η προσέγγισή του στην ναυτιλία παραμένει σταθερή σε όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας του με μερικές προσαρμογές όταν ανακύπτουν σκληρότεροι καιροί στις ναυτιλιακές αγορές.

 

Από τα δεξαμενόπλοια στα χύδην ξηρού φορτίου

Η πολιτική που χαράζει είναι να επικεντρώνεται στην παραγγελία των δικών του ολοκαίνουργιων πλοίων, των καλύτερων προδιαγραφών, αποπληρώνοντάς τα από τα δικά του κεφάλαια, αρνούμενος την τραπεζική χρηματοδότηση. Εν τω μεταξύ, ο ενθουσιασμός του για τα δεξαμενόπλοια μειώνεται, την ώρα που άλλοι πλοιοκτήτες συναγωνίζονται να κατασκευάζουν ολοένα και μεγαλύτερα πλοία και μια πλημμύρα πετρελαιοκηλίδων από μεγάλα δεξαμενόπλοια καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα αυτή την περίοδο. Ο Ι.Μ. Καρράς γρήγορα βγαίνει από την αγορά των δεξαμενόπλοιων για να επικεντρωθεί, από δω και στο εξής, στα πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Στο τελευταίο κεφάλαιο της σταδιοδρομίας του εστιάζει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στα panamaxe και στα capesize πλοία χύδην φορτίων, παραγγέλνοντας σειρές πλοίων συνήθως την κατάλληλη στιγμή στον κύκλο της ναυτιλιακής αγοράς.

Το έτος 1975 ολοκληρώνει την μεγάλη του απόφαση να αντικαταστήσει στον στόλο του, όλα τα δεξαμενόπλοια με φορτηγά πλοία. Σε όλη του την επιχειρηματική ναυτιλιακή σταδιοδρομία ακολουθεί το δόγμα «Cash and New Buildings».

Το 1995 δίνει την μοναδική παραγγελία του σε ναυπηγείο της Βορείου Κορέας, το Halla Engineering & Heavy Industries, για την πρώτη ναυπήγηση πλοίου capesize μεταφοράς χύδην φορτίου.

Σε αυτή την παραγγελία ναυπηγεί τέσσερα πλοία των 167.000 τόνων, συνολικής αξίας 176 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έτος 2003 επιστρέφει στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας και παραγγέλνει μια σειρά από πέντε capesize φορτηγά πλοία, μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Η δημιουργική του παρουσία συνεχίζεται και το 2007 όταν σε ηλικία 92 ετών η εταιρεία του Carras (Hellas) γίνεται η πρώτη μετά από χρόνια που δίνει μια μεγάλη παραγγελία για φορτηγά χύδην φορτίων σε ναυπηγεία της Ευρώπης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή έξι νεότευκτων capesize πλοία στα ναυπηγεία Odense της Δανίας.

Ο Ιωάννης Μ. Καρράς φεύγει από τη ζωή, πλήρης ημερών, το Σεπτέμβριο του 2008, που κατά σύμπτωση είναι το ίδιο Σαββατοκύριακο που καταρρέει η Lehman Brothers.

 

Το πρότυπο δίγλωσσο νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Αθηνών

Σήμερα η εταιρεία διευθύνεται από την Τατιάνα Πεταλά, κόρη της Αλεξάνδρας Βουρέκα – Πεταλά, μιας εκ των τεσσάρων θυγατέρων του, που αποκτά με την αγαπημένη του σύζυγο Αθηνά Διφωνή.

Η εταιρεία, συνεχίζει και μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, την επιτυχή πορεία. Αυτή η πορεία τιμάται το 2017 με το βραβείο των Lloyd’s, ως η καλύτερη εταιρεία φορτηγών πλοίων για το 2016.

Ο Ιωάννης Μ. Καρράς, προηγουμένως και λίγο πριν το θάνατό του, ανακηρύσσεται «Προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας για το 2007» στα ετήσια βραβεία της Lloyd’s.

Στη μνήμη του Ι. Μ. Καρρά, στις 2 Ιουλίου 2013, οι κόρες του χρηματοδοτούν το δίγλωσσο Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς» στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό. Την θεμελίωση πραγματοποιούν οι κόρες του Φωτεινή Λιβανού και Αλεξάνδρα Βουρέκα – Πεταλά.

Μαθητής του Κολλεγίου ο ίδιος ο αείμνηστος Καρράς, είναι και μέγας δωρητής του εν ζωή. Το Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς» κατασκευάζεται για να λειτουργούν δύο τάξεις, η προνηπιακή με 154 παιδιά και η νηπιακή με επίσης 154 παιδιά.

Δικαίως ο Γιάννης Μ. Καρράς κατατάσσεται στις θαυμαστές προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας και υπολογίζεται ανάμεσα στους θρυλικούς «Χρυσούς Έλληνες», τους επιχειρηματίες που εκτινάσσουν την ναυτιλία στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ο ίδιος βεβαίως αρνείται αυτή την κατάταξη του ονόματός του, ως ένας άνδρας σεμνός, χαμηλών τόνων, σταθερού χαρακτήρα και με αξιοπρεπείς αρχές, που απεχθάνεται κάθε είδους δημοσιότητα.

 

Πηγές:

  1. https://www.mononews.gr/business/shipping/tatiana-voureka-petala

  2. https://greekshippinghalloffame.org/

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ