24.4.2025 12:09

Πολυκατοικίες και στον Άγιο Γιώργη τον Καταδότη;

Όταν παιδάκι, τον προηγούμενο αιώνα, έπαιρνα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Δάσκαλο Νίκο Γιαλούρη, μου διηγείτο πως η πόλη που ζούσαμε τότε, δεν είχε καμία σχέση με την αρχοντική Χίο της δικής του παιδικής ηλικίας. Δεν φανταζόμουν πως θα έλεγα κάποτε το ίδιο πράγμα.

Πόσα νεοκλασικά κτίρια δεν κατεδαφίστηκαν, πόσα αστικά περιβόλια και κήποι δεν εξαφανίστηκαν, πόσα σπίτια-δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και ολόκληρες συνοικίες δεν άλλαξαν όψη τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια; 

Η νεοκλασική οικία Κουτελάκη στον Καινούργιο Δρόμο έγινε πολυκατοικία, τα περιβόλια Μικέδη και Χαλιωρή στον Άγιο Συμεών αποψιλώθηκαν, η ιστορική οικία Βρατσαφόλι στην οδό Αλλατίου και οι αποθήκες του προγενέστερου του 1895 λιμανιού στην οδό Μ. Λιβανού 10 κατεδαφίστηκαν, ο διατηρητέος και ανήκων στον Δήμο Χίου πύργος Ξενάκη στον Παρθένη πυρπολήθηκε, στο κτήμα Γεωργαντή στη Μπέλλα Βίστα οικοδομήθηκαν δεκάδες πολυκατοικίες[1].

Ποια θα είναι άραγε η επόμενη γειτονιά που θα παραμορφωθεί; Μήπως ο Άγιος Γιώργης ο Καταδότης; Με θλίψη διαπιστώσαμε την κατεδάφιση τμήματος του περιβολότοιχου που περιβάλλει την αυλή εμπρός από το ναό.

Θα δούμε και εδώ δρόμους, οικόπεδα και πολυκατοικίες όπως σε όλα τα παρόχθια, πρώην περιβόλια του Παρθένη; Η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χάρη στα σοκάκια ανάμεσα στους παλιούς περιβολότοιχους, τα κατάφυτα ακόμα περιβόλια και τον γραφικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το εκκλησάκι, το οποίο λέγεται πως οικοδομήθηκε πάνω σε αρχαίο ναό της Αφροδίτης και αποτέλεσε σκηνικό μίας μυθιστορηματικής συνομωσίας στα τέλη του 14ου αιώνα, βρισκόταν μέσα στο βυζαντινό κτήμα της οικογένειας Διασωρηνού, ιδιοκτησία της γενοβέζικης οικογένειας Μανσόνι κατόπιν, του Οθωμανού Σουλεϊμαν μπέη μετά, και της οικογένειας Κοκκινάκη, για περισσότερο από έναν αιώνα πλέον[2].

Η οικογένεια Κοκκινάκη δημιούργησε και δενδροφύτευσε τον προαύλιο χώρο, εξακολουθεί να καλύπτει τις δαπάνες της συντήρησης της εκκλησίας και προσπαθεί να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της περιοχής.

Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα κατά τη θέληση τους, εφόσον η εκμετάλλευση είναι νόμιμη. Όταν όμως πρόκειται για κηρυγμένα μνημεία που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του Έθνους και μαρτυρούν την ταυτότητα της πατρίδας μας η προστασία τους είναι ευθύνη όλων μας.

Στις φωτογραφίες εικονίζεται η εκκλησία και το κωδωνοστάσιο με το κατεδαφισμένο τμήμα του περιβολότοιχου, πριν και μετά.

 


[1] Και πολλά άλλα στο Αγιαννίδης, Β. (2007), Αλλαγές στο ιστορικό πρόσωπο μιας πόλης, Χιόνη, 172.

[2] Περρής, Ν. (1972), Ο Κάμπος, Χίος και Αγιαννίδης, Β. (2009), Οι Κοκκινάκηδες «της Ρωσίας», Πελινναίο, 52.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ