Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε στη Χίο διεθνή συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του έργου «Περιφερειακά Πανεπιστήμια ως Καταλύτες Οικονομικής Ανάπτυξης: Ο Ρόλος τους στην Ενίσχυση της Γνώσης, της Καινοτομίας, και της Απασχόλησης των Αποφοίτων»1. Η συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων που παραχωρήθηκε ευγενώς από το Εμπορικό Επιμελητήριο Χίου, είχε ως κεντρικό θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Οι καθηγητές Α. Κωνσταντέλου και Γ. Λιάγκουρας και οι ερευνητές Ε. Ζαρίμη και Δρ. Μ. Παπάζογλου του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Τεχνολογίας (Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης) φιλοξένησαν σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τους καθηγητές-ερευνητές Κristin Lofthus Hope, Μaria Tsouri, και Ridvan Cinar από το Business School του Western Norway University of Applied Sciences (HVL) με έδρα το Μπέργκεν της Νορβηγίας και εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας και περιφερειακής ανάπτυξης. Στην συνάντηση εργασίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Δημοτικής Αρχής, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Χίο και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η συνάντηση στόχευε στη γεφύρωση και την ενίσχυση των συνεργειών του Πανεπιστήμιου και των λοιπών ενδιαφερόμενων για την περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών μας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση σημαντικών κινητήριων και αποτρεπτικών παραγόντων για τα κρίσιμα θέματα της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Η ατζέντα της συνάντησης δομήθηκε σε δύο ενότητες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν εμπειρικά δεδομένα από έρευνες του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης για την ερευνητική δραστηριότητα και την αξιοποίηση των αποφοίτων από την τοπική οικονομία. Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στην μεταφορά καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας ώστε να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους.
Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Π. Α. Μπουρνιάς, ο οποίος εστίασε στις προκλήσεις της απομόνωσης και της πληθυσμιακής μείωσης, προτείνοντας στενότερη συνεργασία πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ενδυνάμωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στην τοπική οικονομία, και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η ναυτιλία. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Σ. Μιχαηλίδης, o οποίος τόνισε ότι οι δυσκολίες αφορούν κυρίως την υλοποίηση εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το κατά πόσο τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από τον δημόσιο τομέα. Επισήμανε τη σημασία των δημοσίων επενδύσεων και υποδομών για το μέλλον. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντελής Λεγάτος και ο σύμβουλος σε θέματα επιχειρηματικότητας Γιώργος Περρής ανέδειξαν την συνεισφορά του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην υποστήριξη επιχειρήσεων και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ενώ τόνισαν την κρίσιμη ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα και την αντιμετώπιση της διαρροής ταλέντων, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη την τελευταία δεκαπενταετία.
Την κοινότητα τοπικών επιχειρηματιών εκπροσώπησαν οι κκ. Γ. Τούμπος και Η. Σμυρνιούδης, οι οποίοι ανέδειξαν τη δυναμική και διεθνή παρουσία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και του Ερευνητικού Κέντρου για τη Μαστίχα, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας και της μοναδικότητας του προϊόντος της μαστίχας. Ως σοβαρά εμπόδια, επεσήμαναν ζητήματα όπως η νησιωτικότητα και η προσέλκυση εκπαιδευμένου ταλαντούχου προσωπικού. Την σημασία της μοναδικότητας του προϊόντος υποστήριξε και η Α. Κουτσουράδη, που διακρίθηκε με το βραβείο της Ευρωπαίας Νέας Αγρότισσας 2023 για την Myrovolos Organics. Όπως η ίδια ανέφερε η τοπική ταυτότητα και η αγάπη για την Χίο αποτελούν παράγοντα επιτυχίας παρά τις δυσκολίες της μικρής αγοράς. Σε όρους μοναδικού προϊόντος μίλησε και ο Δ. Κεφαλάς που παρουσίασε το Οινοποιείο Αριούσιος και την ιδιαιτερότητά του χάρις στις ιδιαίτερες ποικιλίες, τονίζοντας ότι η Χίος μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν πιο ήσυχη καθημερινότητα. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι δυσκολίες που εντοπίζει εντοπίζονται κυρίως στην απόσταση από την πρωτεύουσα και τα υψηλά κόστη μεταφοράς.
Η Φ. Γλύκα εστίασε στη σύνδεση της ποιοτικής χειροτεχνίας της Woodicrafts με τα πιο οικολογικά υλικά αναδεικνύοντας την σημασία του τουρισμού στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια, η Ε. Κατσαρού αναφέρθηκε στις δυνατότητες ιαματικού τουρισμού στα Ιαματικά Λουτρά των Αγιασμάτων, υπογραμμίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες για τους επισκέπτες. Συνδυαστικά, έθεσε προβληματισμούς που αφορούν τις περιορισμένες δημόσιες συγκοινωνίες, την ανεπαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις λιγοστές επενδύσεις από τις κεντρικές αρχές. Τέλος, ο Κ. Πλακωτάρης παρουσίασε την Kiss the Earth μέσα από ένα μοντέλο καινοτόμου διατροφικής διαχείρισης των καρπών με έμφαση στην υγεία και την παροχή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Τα παραπάνω επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων επαναφέρουν την σημαντικότητα για στοχευμένες πολιτικές που θα αναδείξουν τα νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Οι εταίροι από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν υπογράμμισαν την ανάγκη για δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας μέσα από διαθεματικές προσεγγίσεις, κι έδωσαν παραδείγματα από την Ιταλία και την Πορτογαλία τα οποία επιβεβαιώνουν τη σημασία στρατηγικής στήριξης τέτοιων εγχειρημάτων από τις περιφέρειες. Αντίστοιχα, οι καθηγητές-ερευνητές του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης τόνισαν ότι νησιά του Αιγαίου έχουν ανάγκη από την επιχειρηματικότητα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανεξαρτήτως κλαδικής εξειδίκευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής ως ένας καταλυτικός παράγοντας για την παραμονή των νέων στα νησιά. Η ύπαρξη και οργανωμένη λειτουργία ιατροφαρμακευτικών δομών, σχολείων και χώρων εκπαίδευσης, συγκοινωνιών και συνεχής σύνδεσης με τις κεντρικές πόλεις, επιχειρήσεων και επιλογών απασχόλησης είναι αδιαπραγμάτευτα. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ν. Καραχάλης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ανέδειξε τη σημασία της αξιοποίησης της τοπικής ταυτότητας, του πολιτισμού και της συμμετοχής σε πολιτιστικά έργα, ώστε να δημιουργηθούν περιβάλλοντα όπου οι νέοι μπορούν να αναπτυχθούν δημιουργικά και επαγγελματικά. Στη συνέχεια, ο πρώην Δήμαρχος Μ. Βουρνούς τόνισε ότι πρέπει να καταστήσουμε την περιοχή ελκυστική για διαβίωση, με έργα όπως η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και του Κάστρου, που ενισχύουν την καθημερινότητα, την τοπική οικονομία και την αίσθηση του ανήκειν. Τέλος, και οι δύο συμφώνησαν ότι η αναστροφή της τάσης φυγής απαιτεί συνδυασμό πολιτιστικής, κοινωνικής και πολεοδομικής στρατηγικής που δίνει έμφαση στην ποιότητα ζωής και την ενεργό συμμετοχή των νέων.
Εν κατακλείδι, έχοντας θέσει ισχυρές βάσεις μετά την ανταλλαγή συναντήσεων εργασίας σε Μπέργκεν και Χίο, τα δύο Πανεπιστήμια αποφάσισαν να συνεργαστούν στο μέλλον για να παράσχουν δεδομένα και κατευθύνσεις πολιτικής για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως του Αιγαίου Αρχιπελάγους, συνεισφέροντας ως μοχλοί της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης.
1 Η Πράξη «Περιφερειακά Πανεπιστήμια ως Καταλύτες Οικονομικής Ανάπτυξης: Ο Ρόλος τους στην Ενίσχυση της Γνώσης, της Καινοτομίας, και της Απασχόλησης των Αποφοίτων» με κωδικό ΟΠΣ 5224624 υλοποιείται στο πλαίσιο του «Ταμείο Διμερών σχέσεων 2014-2021» και συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.