7.11.2016 17:12

Ποια θα είναι η επόμενη ευρωπαϊκή οδηγία;

Σε εσωτερική αλληλογραφία της Ε.Ε. τα νησιά μας χαρακτηρίζονται «επισφαλή» για τους υπαλλήλους της. Για τους τουρίστες θα είναι ασφαλή;

Σε μια ανομολόγητη πλην ουσιαστική καραντίνα μπαίνουν τα νησιά – υποδοχείς του προσφυγικού ρεύματος από την ίδια την Ε.Ε., με απρόβλεπτες για τη συνέχεια εξελίξεις. Σε έγγραφο – φωτιά που αποκαλύψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel από εσωτερική αλληλογραφία της Ε.Ε. αιτιολογείται ο περιορισμένος αριθμός αποστολής υπαλλήλων για την εξέταση αιτήσεως ασύλου από τους φόβους που εκφράζουν οι χώρες τους για την ασφάλεια τους!

Η κατάπτυστη ευρωπαϊκή αναφορά αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πολιτικής στη μεταναστευτική κρίση. Ο παροπλισμός χιλιάδων μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μετατρέπει στη συνείδηση της Ευρώπης τα νησιά μας σε επισφαλής τόπους. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι εκείνοι έχουν τη δυνατότητα προστασίας τους, την ώρα που δεν τους καίγεται δεκάρα για την ασφάλεια των νησιωτών και φυσικά τις μακροχρόνιες συνέπειες στην οικονομική ζωή τους.

Το επόμενο επεισόδιο

Όσο η ευρωπαϊκή πρόκληση παραμένει αναπάντητη, με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό, επιτρέπει να δημιουργηθούν παράπλευρες συνέπειες. Ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα ισχυρίζονται ότι τα νησιά είναι επισφαλή για τους υπαλλήλους τους, ως επόμενο βήμα θα έχουν να τα χαρακτηρίσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πιθανά και με ταξιδιωτική οδηγία, για όλους τους πολίτες τους.

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, με μπαράζ δημοσιευμάτων, αρχίζει, έστω και αργά, να κατανοεί τη στοχοποίηση των νησιών μας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με τη σιωπηρή συγκατάθεση και της κυβέρνησης. Τα δέσμευσαν με υπογεγραμμένες διεθνείς συμφωνίες, χωρίς καμία πρόβλεψη προστασίας τους. Αρνούνται έως και τον αυτονόητο διαφοροποιημένο Φ.Π.Α., καταρρακώνοντας κάθε σημαντική κατάκτηση των προηγούμενων δεκαετιών για τη νησιωτικότητα. Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την απάθεια των τοπικών μας φορέων και τη συναποδοχή όσων, κατά πλήρη παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι πότε θα υποχωρούμε; Μέχρι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, ότι τα νησιά μας θα γίνουν η «Νήσος Έλις» της Ευρώπης; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ