Την τύχη των Κληροδοτημάτων που διαχειρίζονται φορείς και Νομικά Πρόσωπα έχουμε προσπαθήσει να την αναλύσουμε αρκετές φορές, τις περισσότερες δε, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς ανάλυση.
Στον τόπο μας είχαμε παραδοσιακά και έχουμε ακόμη την τύχη να διαθέτουμε ευεργέτες, ανθρώπους που αποφάσισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να διαθέσουν τις περιουσίες τους για το κοινό καλό προσφέροντας τις είτε στην Εκκλησία είτε στους πρώην Δήμους και τώρα στον ενιαίο Δήμο του νησιού.
Το τελευταίο Κληροδότημα που πέρασε στον έλεγχο του Δήμου Χίου είναι αυτό της Άννας Μαμμά, την διαχείριση του οποίου είχε ο πρώην Δήμος Μαστιχοχωρίων και πλέον πέρασε σε αυτή του ενιαίου Δήμου.
Το Κληροδότημα εμφανίζεται να διαθέτει ένα ποσό της τάξης των 167.000 ευρώ και ένα ακίνητο στην Αθήνα, η αξιοποίηση του οποίου υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περίπου 14.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αποτελεί πραγματικά ερωτηματικό πως αξιοποιούνται οι περιουσίες αυτές και πως τελικά «πετυχαίνουν» να εκπληρώνουν τον στόχο του ευεργέτη-δωρητή.
Από την σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και την εισήγηση τη Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν προκύπτει για το τρέχον έτος περαιτέρω αξιοποίηση της παραπάνω περιουσίας, πέραν ίσως της ενοικίασης του ακινήτου, δεδομένης της έλλειψης σχεδιασμού για τη διαχείριση των περιουσιών των Κληροδοτημάτων και δη εκείνων έχουν περάσει πλέον στον Δήμο.
Στη Δημοτική Ακινήτων η ευθύνη
Το βάρος πέφτει πάνω στην πολλά υποσχόμενη Εταιρία Διαχείρισης Δημοτικών Ακινήτων, που ναι μεν στο πλάνο της Δημοτικής Αρχής παρουσιάστηκε ως «Μεσσίας» για την αξιοποίηση των δεκάδων περιπτώσεων απαξίωσης της τεράστιας περιουσίας του Δήμου Χίου, από την άλλη η δραστηριότητά της δείχνει να έχει «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και το μέλλον της από υποσχόμενο έχει μετατραπεί σε αβέβαιο.
Στην περίπτωση δε του Κληροδοτήματος «Άννας Μαμμά», είναι εντυπωσιακό το γεγονός που επικαλείται η Οικονομική Υπηρεσία. Ότι δηλαδή δε βρέθηκαν Ισολογισμοί, Εκθέσεις, Απολογισμοί, δεδομένης προφανώς της αδυναμίας να συνταχθούν όπως κατανοούμε.
Το στοίχημα λοιπόν δεν είναι αποκλειστικά η διαχείριση των αποθεματικών των Κληροδοτημάτων, αλλά η έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοποίηση τους, γεγονός που τα καθιστά μη λειτουργικά, μη αποδοτικά και μακριά του σκοπού ιδρύσεώς τους.
Αυτό λοιπόν τον γρίφο, ποιος θα τον λύσει με ρεαλισμό, δεδομένου του ότι θα μπορούσε να αποτελεί βασικό βραχίονα στήριξης του δημοτικού έργου;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.