Μεγάλη έξαρση εμφανίζουν αυτή την περίοδο όλες οι εποχιακές ιώσεις και η γρίπη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού και κυρίως παιδιά και βρέφη. Oι εισαγωγές στην Παιδιατρική του «Σκυλιτσείου» είναι διπλάσιες φέτος από πέρσι.
Κύρια αιτία της έξαρσης, η οποία θεωρείται συνηθισμένη για την εποχή, είναι οι κακές καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την εξάπλωση των ιών και των μικροβίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των ιατρών του Νοσοκομείου, Θ. Καρτάλη, όλα τα κρεβάτια της Παιδιατρικής ήταν μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα γεμάτα από περιστατικά γρίπης, ενώ πολύ αυξημένη είναι και η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και τα ιατρεία έκτακτων περιστατικών.
«Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό διευκολύνουμε με τη διάθεση μονόκλινων δωματίων στην Καρδιολογική πτέρυγα, για απομόνωση και περιορισμό της εξάπλωσης».
Δεκάδες συμπολίτες μας απευθύνονται στο Νοσοκομείο και κρίνεται από το ιατρικό προσωπικό αν πρέπει να νοσηλευθούν, αφού εμφανίζουν υψηλό πυρετό, που μπορεί να φτάσει και τους 40 – 41 βαθμούς, έντονο και επίμονο βήχα, ιγμορίτιδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ίωση αυτή μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές και να εξελιχθεί σε πνευμονία.
Όπως αναφέρει ο Θ. Καρτάλης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο αυτή, κυρίως από τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ., αλλά και από όλους τους υπόλοιπους, αφού οι ιώσεις αυτές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει η δέουσα προσοχή και φαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή πάνω από 10 ημέρες. Ο συνήθης, πάντως, χρόνος ανάρρωσης είναι από τρεις έως δέκα ημέρες σε πιο σοβαρά περιστατικά. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν και από καρδιακά προβλήματα συνήθως νοσηλεύονται κατά μέσο όρο γύρω στις 5 με 6 μέρες.
Στα παιδιά
Στην Παιδιατρική τα περιστατικά είναι διπλάσια σε αριθμό από τα περσινά, με περιστατικά βρεφών, μικρών και μεγάλων παιδιών, που ταλαιπωρούνται από τις εποχιακές ιώσεις. Όπως αναφέρει η παιδίατρος, με βαθμό διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής, Ελ. Πιπίδου, αυτή την εποχή παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονία, βρογχιολίτιδα, κυρίως σε βρέφη, καθώς και οι γαστρεντερίτιδες. «Οι ιώσεις αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εξαπλώνονται μέσα στους χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός παιδιών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. Από εκεί, τα μικρόβια μεταφέρονται στα σπίτια των παιδιών και σε περίπτωση που στην οικογένεια υπάρχει βρέφος, είναι πολύ εύκολο να κολλήσει».
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους γονείς βρεφών και πολύ μικρών παιδιών για την τήρηση των κανόνων ατομικής και ομαδικής υγιεινής, την παρασκευή των γευμάτων κ.τ.λ..
Τα συμπτώματα των ιώσεων αυτών είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Η γαστρεντερίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με πόνους στην κοιλιά, εμετό και διάρροια.
Περίθαλψη
Σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, συνιστάται να παραμείνει στο σπίτι του με αντιπυρετικά και παυσίπονα για τρεις ημέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν μετά το τριήμερο, καλό θα είναι ο ασθενής να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Στις περιπτώσεις των ανηλίκων, καλό θα ήταν οι γονείς να ενεργήσουν σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει το παιδί. Δηλαδή, αν ο πυρετός δεν είναι πολύ υψηλός και γενικά καταπολεμάται με τα αντιπυρετικά και το παιδί έχει γενικά καλή διάθεση, τότε ο γονιός μπορεί να περιμένει το τριήμερο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η εικόνα του παιδιού δεν είναι καλή, ο βήχας είναι έντονος και ο πυρετός πολύ υψηλός, καλό θα ήταν οι γονείς να συμβουλεύονται αμέσως τον παιδίατρο. Στις περιπτώσεις των βρεφών συνιστάται οι γονείς να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο.
Δ.Μ.
Μέτρα προφύλαξης
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προφυλαχθεί κανείς από τις εποχιακές ιώσεις και τη γρίπη, σύμφωνα με τον ωρυλά του Νοσοκομείου, Γ. Πλέσσα, είναι να αποφεύγει τους χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται καλός αερισμός των σπιτιών και γραφείων, καθώς και των σχολικών αιθουσών και αιθουσών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Οι γιατροί συμβουλεύουν να βγαίνουν τα παιδιά στην αυλή σε κάθε διάλειμμα, ντυμένα με τα ανάλογα ρούχα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αερισμού των αιθουσών.
Ένας καλός τρόπος θωράκισης του οργανισμού μας είναι η κατανάλωση βιταμίνης C, που περιέχεται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τους χυμούς και γενικότερα στις υγιεινές τροφές. Ο καλός ύπνος το βράδυ και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητα.
Ένα άλλο μέτρο που συνιστάται είναι το εμβόλιο της γρίπης στην αρχή του φθινοπώρου ή και του χειμώνα ακόμη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και τώρα αν ένας ενήλικας ή ένα παιδί κριθεί ότι ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μπορεί να ταλαιπωρηθεί από τη γρίπη ή να παρουσιάσει επιπλοκές, μπορεί να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα προσωπικά των νοσοκομείων, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δεν πρέπει να προσλάβουν αλλά και να μεταδώσουν τα μικρόβια.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι οι εποχιακές ιώσεις θα παρουσιάσουν ύφεση τις επόμενες εβδομάδες, όσο βελτιώνεται ο καιρός και μπαίνουμε στην άνοιξη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.