18.12.2014 11:36

Στο απόσπασμα η αδιαφορία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το πάρκο του Μελανειούς [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΧΙΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην ανάγκη σχηματισμού διαπαραταξιακής Επιτροπής, ενισχυμένη πιθανά και από νομικό σύμβουλο γνώστη ανάλογων υποθέσεων, για να διαπραγματευτεί η ίδια με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες τις αποζημιώσεις των πληγέντων ιδιωτών και των αντισταθμιστικών οφελών για την περιοχή κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση του αιτήματος αγωγής που υπέβαλαν οι πρόεδροι Μελανειούς, Αγίου Γάλακτος και Νενητουρίων.

Καθοριστικό σημείο η σύντομη απόδοση ευθυνών από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικές για τις αυταπόδεικτες αιτίες της πρόκλησης πυρκαγιάς από ανεμογεννήτρια του πάρκου αλλά και η συμμετοχή εκπροσώπων των θιγόμενων στην Επιτροπή για να … τρέξει τους συνήθως αργούς χρόνους της Επιτροπής.

Τα αιτήματα των κατοίκων μετέφερε ο κ. Γιάννης Στεβής, ενισχύοντας με πρόσθετα στοιχεία και αιτήματα το αρχικό υπόμνημα που είχαν καταθέσει.

 

Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν σύντομα αναδασωτέες ζήτησε σε παρέμβαση του ο πρώην δήμαρχος Αμανής, Γ. Μαλαφής.

 

Με τρόπο παραστατικό ο κ. Κώστας Φραγκομίχαλος μετέφερε στην αίθουσα το δράμα των λιγοστών κατοίκων του Μελανειούς από την εγκατάσταση τόσο κοντά στον οικισμό του αιολικού πάρκου, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους ακόμα και να καούν τα σπίτια τους από την αφερεγγυότητα στη συντήρησή του και την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ανεμογεννητριών από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα δέχθηκε τις κινήσεις που του υπέδειξαν οι εκπρόσωποι της καμένης περιοχής, φάνηκε όμως ότι καμία από τις παρατάξεις του δεν είχε προεργαστεί για να τις ενισχύσει.

 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο εκ μέρους των κατοίκων ο κ. Γιάνης Στεβής.

1) Να σταθεί ο Δήμος Χίου αρωγός των πληγέντων, ορίζοντας - σε πρώτη φάση και εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο – συμβούλους (νομικό και τεχνικό), οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., για την καταβολή εύλογων και δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες.

2) Η Δασική Υπηρεσία να καταμετρήσει την καμένη περιοχή, ώστε να αποτυπώνεται και σε αριθμούς το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή.

3) Η Δασική Υπηρεσία να εκδώσει γενικής ισχύος άδεια, για τον καθαρισμό των καμένων αγροτικών εκτάσεων και να μην ζητά από κάθε ενδιαφερόμενο ατομική άδεια για να καθαρίσει το χωράφι του από τα καμένα, εφόσον πρόκειται για σπάρτους ή δασικά δέντρα, τα οποία συνυπήρχαν μαζί με τα παραγωγικά δέντρα της περιοχής.

4) Να ληφθούν μέτρα καθαρισμού και προστασίας του δικτύου των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι λόγω της αποψίλωσης του εδάφους δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού και κινδυνεύουν κυριολεκτικά να εξαφανισθούν.

5) Να γίνει, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και με δαπάνη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η επισκευή του ανεμόμυλου στο Άγιο Γάλας, ο οποίος υπέστη μεγάλη ζημιά από την πυρκαγιά και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του σύντομα θα καταρρεύσει. Για τον σκοπό αυτόν, ο Δήμος Χίου με τις τεχνικές υπηρεσίες του να εκπονήσει μελέτη εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου.

6) Να διεκδικήσει ο Δήμος Χίου από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ουσιαστική αποζημίωση για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή, ιδιαίτερα στο ρέμα με τα αιωνόβια πλατάνια, στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος. Να χρησιμοποιήσει δε τους πόρους αυτούς για την αποκατάσταση της περιοχής και την αναβάθμισή της.

7) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον κάθε κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς από τις ανεμογεννήτριες του Μελανειούς και να υποχρεωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.: Πρώτον, να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της, όπως εκ του Νόμου έχει υποχρέωση, δεύτερον να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για τον έλεγχο και την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης και τρίτον να λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα αποφυγής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (καθαρισμός του χώρου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Χίου να κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για την διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

8) Να υποχρεωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. στην καταβολή αντισταθμιστικών οφελών, για την προκαλούμενη όχληση στην περιοχή του Μελανειούς και να κατευθυνθούν οι σχετικοί πόροι στην λήψη μέτρων και στην εκτέλεση έργων αναβάθμισης της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ