Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒΕ, η εξαγωγική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου ανά προιόν, και ανά νομό αναλύεται παρακάτω, σε μια πολύ περιεκτική παρουσίαση, ικανή για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για την οικονομική κατάσταση, και την δυναμική των νησιών μας!!!
Τα ψάρια αποτελούν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών της Περιφέρειας, ανά κλάδο, χώρα και νομό, που ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Οι εξαγωγές ψαριών το 2015, ανέρχονταν στο ποσό των 138.614.727 €, καλύπτοντας το 74% των εξαγωγών του κλάδου τροφίμων της Περιφέρειας, οι οποίες με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν το 79% των συνολικών εξαγωγών της.
Το στοιχείο αυτό αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη καθώς, όπως είναι γνωστό, τα βασικά προϊόντα της Περιφέρειας είναι το ελαιόλαδο της Λέσβου, τα κρασιά της Σάμου και της Λήμνου, τα τυροκομικά κυρίως της Λέσβου και της Λήμνου και η μαστίχα της Χίου.
Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών την ίδια χρονιά ήταν:
Κρασιά μαζί με όλα τα αλκοολούχα ποτά (δηλαδή το ούζο): 9.479.923 €, ήτοι το 5,1% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων.
Μαστίχα: 9.383.991 €, το 5% του συνόλου.
Ελαιόλαδο (λίπη και έλαια): 5.688.846 €, το 3% του συνόλου.
Γαλακτοκομικά (τυριά): 889.549 €, 0,5% του συνόλου.
Τα υπόλοιπα βασικά εξαγώγιμα τρόφιμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν:
Ζάχαρα και Ζαχαρώδη παρασκευάσματα: 1.210.949 €, το 0,6% του συνόλου.
Παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων: 898.253 €, το 0,5% του συνόλου.
Οι τάσεις εξαγωγικής ανάπτυξης για το κάθε προϊόν
Ένα δεδομένο που έχει σημασία, είναι οι τάσεις για κάθε προϊόν, τόσο της τελευταίας χρονιάς όσο και της 5ετίας. Εκεί, ως πιο ελπιδοφόρο προϊόν φαίνεται το ελαιόλαδο, οι εξαγωγές του οποίου σημείωσαν το 2015, αύξηση 136% σε σχέση με το 2014, καθώς και μέση ετήσια αύξηση 5ετίας 11/15, 16%. Τα ψάρια είχαν το 2015, αύξηση 12,6% και μέση τάση 5ετίας 3,5%.
Οι εξαγωγές του κρασιού μειώθηκαν το 2015, κατά 10,6% και έκλεισαν με μέση τάση 5ετίας αυξητική κατά 2,9%.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών που αφορούν κυρίως σε τυροκομικά, οι οποίες αυξήθηκαν μεν το 2015 κατά 20,4%, αλλά σημείωσαν μέση πτώση στη 5ετία -22%. Το 2011 ανέρχονταν σε 2.399.549 €, για να κατρακυλήσουν σταδιακά μέχρι το 2014, στα 738.749 € και να ανακάμψουν κάπως το 2015, όπως παραπάνω.
Σημειωτέες είναι επίσης οι εξαγωγές των παρασκευασμάτων λαχανικών και φρούτων, προϊόντα τα οποία συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, άρα αποτελούν και τα πιο σημαντικά καθώς αυτό είναι το κύριο ζητούμενο. Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι αυτές είναι πολύ μικρές, σχεδόν ελάχιστες στο σύνολό τους και αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, μόλις το 0,5% των συνολικών εξαγωγών της Περιφέρειας. Παράλληλα όμως παρουσιάζουν πτώση -4,6% στην τελευταία 5ετία με μεγάλες αυξομειώσεις. Από 1.083.934 € το 2011, στο 1/3, ήτοι 381.125 € το 2012. Διπλασιασμός το 2013 και ξανά διπλασιασμός το 2014 και πριν να προλάβει να χαρεί κανείς από αυτό, είχαμε νέα πτώση το 2015 κατά -38%.
Η μαστίχα παρουσιάζεται σταθερή, σημειώνοντας μια μέση τάση 5,1%, ενώ ελπιδοφόρα είναι τα ζαχαρώδη με μέση ετήσια τάση 5ετίας 19,3% (η οποία ωστόσο σημείωσε κόπωση το 2015 με αύξηση μόλις 1,9%).
Σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Περιφέρειας πέρα από τα τρόφιμα αποτελούν τα «Ορυκτά καύσιμα, λάδια και ασφαλτώδεις ύλες», με 16.533.070 €, αλλά τρελές αυξομειώσεις όπως φαίνεται στον αντίστοιχο πίνακα.
Στον Πίνακα 1 φαίνονται όλες οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανά προϊόν, ενώ στον Πίνακα 2 ανά κλάδο συνολικά, για την τελευταία 5ετία.
Εξαγωγές της Περιφέρειας ανά χώρα
Η Ιταλία αποτελεί τον κύριο πελάτη των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, η οποία το 2015 εισήγαγε από την Περιφέρεια, προϊόντα αξίας 49.990.313 €, αγοράζοντας το 26% των εξαγωγών της Περιφέρειας, με δεύτερη τη Γαλλία με εισαγωγές 29.515.531 € και ποσοστό 15,8%. Αυτό δεν είναι απόλυτα θετικό καθώς οι δύο χώρες αγοράζουν κυρίως ελαιόλαδο και κρασί χύμα, στα οποία δίνουν αυτές προστιθέμενη αξία, πουλώντας τα παγκοσμίως συσκευασμένα. Κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Το συμπέρασμα αυτό γίνεται ακόμη πιο «δύσκολο», βλέποντας στην 4η και 5η θέση την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αγοράζουν κυρίως ψάρια για να τροφοδοτήσουν με πρώτη ύλη τη δική τους βιομηχανία.
«Καθαρές» εξαγωγές προϊόντων, εκείνων που είναι προς κατανάλωση δηλαδή και όχι για πρώτη ύλη και ενδεχομένως μεταποιημένων προϊόντων, γίνονται προς την 3η στην κατάταξη Γερμανία, το 6ο Ηνωμένο Βασίλειο και τις 7ες Κάτω Χώρες (Ολλανδία). Και οι τρείς αυτές χώρες παρουσίασαν το 2015 μεγάλη αύξηση, μετά όμως από σταθερή πτώση στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Ίδωμεν…
Ακολουθούν στην κατάταξη βαλκανικές χώρες, τα Εμιράτα και η Κύπρος, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μόλις στην 13η θέση. Προσέξτε ότι το 2015 οι εξαγωγές προς την τεράστια και διπλανή Τουρκία είναι σχεδόν ίσες με τις αντίστοιχες προς τη μικρή και μακρινή Μάλτα.
Αττική | 7% |
Κεντρική Μακεδονία | 31% |
Πελοπόννησος | 18% |
Στερεά Ελλάδα | 13% |
Θεσσαλία | 50% |
Αν. Μακεδονία-Θράκη | 19% |
Κρήτη | 56% |
Δυτική Ελλάδα | 81% |
Δυτική Μακεδονία | 66% |
Ήπειρος | 47% |
Βόρειο Αιγαίο | 84% |
Νότιο Αιγαίο | 67% |
Ιόνιο | 41% |
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.