Έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι κακώς φορτώνεται η ισοπέδωση των τουριστικών δεικτών αποκλειστικά στο προσφυγικό. Η σημερινή αποκάλυψη του «π», όμως, αποδεικνύει ότι έχουν μεγαλύτερο δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως το στίγμα ενός προσφυγικού νησιού γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας στην όποια μελλοντική τουριστική του ανάπτυξη, με απρόβλεπτο χρονικό ορίζοντα.
Μετά τα capitals control
Δυο έμπειρα τραπεζικά στελέχη ελληνικών τραπεζών του εξωτερικού (σε Πολωνία και Ουκρανία) αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα της κρίσης στο ακαταμάχητο συγκριτικό της πλεονέκτημα, τον τουρισμό. Αναζήτησαν αμόλυντη αιγαιοπελαγήτικη παραλία για να στήσουν ήπιας μορφής ξενοδοχειακή μονάδα και μεταξύ περίπου 200 που τέθηκαν στο μικροσκόπιο τους κατέληξαν στην παραλία του Σαλάγωνα, κοντά στους Ολύμπους. Εκεί εντόπισαν ιδιωτική έκταση επαρκή να αναπτυχθεί το επενδυτικό σχέδιο τους και σχεδόν δυο χρόνια μετά την επιβολή capitals control ξεκίνησαν υπό άκρα μυστικότητα αλλά με μεθοδολογία απόλυτου σεβασμού απέναντι στη νομοθεσία την εφαρμογή του σχεδίου τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η επιθυμία επένδυσης εκφράστηκε εν μέσω τεράστιων εμποδίων στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας, στοιχείο ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των επενδυτών.
3,5 εκ. ευρώ!
Για την εξέλιξη του επενδυτικού σχεδίου ανατέθηκε σε συμβολαιογράφο, δικηγόρο και πολιτικό μηχανικό από το νησί μας η ευθύνη των βασικών κινήσεων. Η σύναψη προσυμφώνου μεταβίβασης με τον ιδιοκτήτη της επιλεγείσας έκτασης, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες καταβλήθηκε και προκαταβολή. Ξεκίνησε επίσης η απαραίτητη οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας και σειρά άλλων τεχνικών ενεργειών.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε την επένδυση συνολικού ποσού γύρω στα 3,5 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή στοιχίζει, κατά μέσο όρο, μια μέση τουριστική επένδυση στη χώρα μας, που αποφεύγει τα χαρακτηριστικά της γιγάντωσης.
Έχασαν και την προκαταβολή!
Πριν λίγο διάστημα οι χιώτες συνεργάτες των επενδυτών πήραν εντολή αναστολής κάθε περεταίρω ενέργειας. Στο ερώτημα τους για ποιο λόγο, η απάντηση ήρθε απολύτως φυσιολογικά. «Δεν μας αποθάρρυνε η μη αναγνωρισιμότητα της Χίου, ως προορισμού, στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Εδώ και μήνες όμως η απόλυτη ταύτιση του νησιού με τις προσφυγικές ροές είναι, φοβόμαστε, παράγοντας που πολύ δύσκολα μπορούμε να υπερβούμε», εξήγησαν.
Η ακύρωση του προσυμφώνου, μάλιστα, είχε την συνεπαγόμενη οικονομική ζημία της οριστικής απώλειας της προκαταβολής για τη μεταβίβαση της ιδιωτικής έκτασης, ενώ στον κατάλογο των ζημιών προστίθενται και οι αμοιβές νομικών και μηχανικών που ως τώρα «έτρεξαν» την υπόθεση.
Το κλίμα αποεπένδυσης
Το παράδειγμα που αποκαλύπτει σήμερα ο «π» είναι ενδεικτικό των αθέατων συνεπειών για τη Χίο από την απόλυτη ταύτιση με την προσφυγική κρίση. Κάθε επενδυτικός σχεδιασμός παγώνει επ’ αόριστον. Το νησί βιώνει το πιο έντονο κλίμα αποεπένδυσης της σύγχρονης ιστορίας του, βαρύτερο κι από την περίοδο των μεγάλων εθνικών κρίσεων με τη γείτονα, όταν ο παράγοντας ανασφάλεια λειτουργούσε ως αποτρεπτικός καταλύτης.
Δίχως να υπάρχει επίσημη ομολογία το προσφυγικό φέρεται η καθοριστική αιτία αναστολής κάθε βήματος προόδου και για την επένδυση στα Κεραμεία, παρά την υπαγωγή της σε διαδικασίες fast track.
Αυτή την παράμετρο, πιο σημαντική κι από την εικόνα καθημερινής διαχείρισης του προσφυγικού, ούτε την αντιλαμβάνονται στο πραγματικό μέγεθος της, ούτε δείχνουν διάθεση να την ανατρέψουν οι τοπικές ηγεσίες. Και φυσικά δεν αντισταθμίζεται από κανένα από τα 14 σημεία, που, τύποις, έθεσε η Διαπαραταξιακή προκειμένου να λειάνει την πλήρη εκχώρηση στην κυβέρνηση του δικαιώματος να στήσει δομή Προαναχωρησιακού Κέντρου. Θα συζητήσουμε ποτέ σοβαρά για αυτήν ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα εκ. ευρώ να φτερουγίζουν και να προσπερνούν τη Χίο;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.